Recomandări pentru acordarea primului ajutor în cazul entorselor, luxațiilor și fracturilor Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 938 Vizualizări

Recomandări pentru acordarea primului ajutor în cazul entorselor, luxațiilor și fracturilor

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș au transmis o serie de recomandări pentru acordarea primului ajutor în cazul afecțiunilor aparatului locomotor, care sunt tot mai frecvente în sezonul rece. Entorsele, luxațiile și fracturile sunt doar o parte dintre problemele cu care se pot confrunta târgumureșenii din cauza căzăturilor pe gheață sau chiar la efectuarea unui pas greșit, în cazul vârstnicilor.
Medicii explică cum se produc entorsele și luxațiile și care sunt simptomele pe care le au pacienții. „În afecţiunile traumatice de la nivelul articulaţiilor, persoanele în cauză prezintă durere intensă, articulaţie mărită (cu edem) şi uneori acumulare de sânge intraarticular cu posibilitatea formării unor hematoame. La suprafaţa pielii se observă echimoze, care sunt numite popular vânătăi. Prin suprasolicitarea, întinderea, răsucirea, forţarea ligamentelor, fără ca oasele să părăsească articulaţia, se produc entorsele şi luxaţiile. Articulaţia se umflă, devine dureroasă, iar mişcarea este uneori imposibilă. Dacă traumatismul este puternic, poate provoca şi leziuni ale cartilajelor, ale muşchilor şi tendoanelor. Pot să apară chiar rupturi de tendoane şi de capsulă articulară. Luxaţiile determină întinderea şi ruperea ligamentelor, cu deplasarea osului din articulaţie. Articulaţia se umflă, devine dureroasă, iar membrul îşi modifică aspectul normal”, au explicat specialiștii DSP Mureș.
Primul ajutor
Potrivit acestora, primul ajutor constă în imobilizarea membrului într-o poziţie nedureroasă şi transportarea la spital. „În luxaţii nu este voie să se repună oasele la loc, deoarece pot fi lezaţi nervii. În cazul luxaţiilor, suprafeţele articulare de la nivelul capetelor osoase pierd contactul între ele; apare o dislocare pentru care medicul ortoped trebuie să intervină în vederea restabilirii raporturilor osoase normale (realizarea unei bune îmbinări între oase la nivelul articulaţiei). Cele mai dificile situaţii apar în cazul fracturilor, care sunt rupturi ale oaselor; durerea este intensă apărând chiar din primul moment datorită mobilităţii capetelor osului fracturat. Capetele osoase rupte uneori se pot deplasa şi determină lezarea vaselor de sânge, a nervilor şi a muşchilor, alteori deplasarea fiind mare, capetele perforează pielea sau pătrund în organe, dacă este vorba de coaste rupte sau în cazul fracturii de bazin. La bătrâni sau la persoane cu diverse afecţiuni osoase pot apare fracturi în urma unor traumatisme minore, sau chiar la efectuarea unui pas greşit”, au arătat medicii.
Imobilizarea fracturilor
Specialiștii susțin că în ceea ce privește imobilizarea fracturilor închise sau deschise, aceasta se face cu ajutorul atelelor, care pot fi standard sau improvizate, moi sau rigide, dar suficient de lungi pentru a prinde ambele articulaţii ale osului rupt. „Cele mai periculoase sunt fracturile deschise. Capetele oaselor străpung pielea şi muşchii producând hemoragie. În astfel de cazuri trebuie acoperită rana şi oprită sângerarea, imobilizată partea accidentată, prevenită întreruperea circulaţiei sângelui şi transportată de urgenţă persoana la spital. În toate aceste situaţii este necesară prezentarea la medic pentru a ne asigura de adoptarea unei conduite optime vindecării şi recuperării corespunzătoare, fundamentată pe stabilirea diagnosticului corect şi tratamentului adecvat”, au recomandat specialiștii DSP Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE