Călin Enăchescu și Leonard Azamfierei au primit Placheta Eminescu Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 609 Vizualizări

Călin Enăchescu și Leonard Azamfierei au primit Placheta Eminescu

Rectorul Universității „Petru Maior”, Călin Enăchescu, și rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, Leonard Azamfirei, au primit Placheta Eminescu și diplome de excelență. Distincțiile au fost oferite de Inspectoratul Școlar Județean Mureș cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale. În cadrul evenimentului organizat în fața statui poetului Mihai Eminescu, Nadia Rață, inspector școlar general, și Maria Kozak, inspector de limba și literatura română, au oferit cinci distincții din partea ISJ Mureș. Primii care au primit Diploma de Excelență și Placheta Eminescu au fost profesorii Silvia Halăr, Iosif Todea și Codruța Băciuț.

Valentin Marica, prezentatorul manifestării, l-a numit pe Călin Enăchescu „un eminescian prin familie”. „În familia domniei sale era cea mai mare bibliotecă Eminescu particulară din aceste părți de țară, biblioteca Eminescu a distinsului profesor Timotei Enăchescu”, a explicat Marica, precizând că biblioteca respectivă a fost donată Bibliotecii Tîrgu Mureș din Chișinău.

Călin Enăchescu

„Este o mare onoare care se face Universității „Petru Maior””

„Mulțumesc Inspectoratului Școlar Județean pentru această distincție acordată astăzi într-o zi deosebită. Sigur, această recunoaștere nu-mi este adresată mie ca persoană, ci Universității pe care o reprezint vremelnic. Această universitate care, uitându-mă din curiozitate peste o statistică legată de activitatea poetului nostru, are câteva mii de studii, câteva mii de lucrări de licență și dizertație, are câteva zeci de doctorate dedicate marelui poet național. (…) Sarcina universității noastre nu este numai de a forma specialiști și caractere, ci trebuie să fie și este o instituție care iradiază spiritualitate. De aceea, veți regăsi în activitatea Universității „Petru Maior” câteva sute de manifestări, de la înființarea ei din 1960, dedicate poetului național”, a spus Călin Enăchescu. În final, acesta a subliniat faptul că primirea distincției „este o mare onoare care se face Universității „Petru Maior” și le-a mulțumit tuturor celor prezenți.

Leonard Azamfirei

„Dincolo de emoția momentului, a faptului că asemenea momente ne încălzesc pe interior, chiar dacă afară este frig, îmi stăruie în memorie această asociere, care nu ar trebui să fie prea uzată. Asocierea de „național”, din sărbătoarea națională, a culturii naționale, a poetului național. Fiecare dintre noi care gândim românește, care simțim românește, trebuie să ne cercetăm dacă simțim în continuare emoția acestui cuvânt sau dacă este deja un cuvânt intrat în uz curent. Mă gândeam în egală măsură, la faptul că, poate venirea mea din locul din care a venit și Eminescu cu mulți ani în urmă nu poate să fie un argument sau dacă nu poate să fie un argument, trebuie să fie cel puțin o obligație. Punându-ne laolaltă toți cei care credem în românism, credem și-n ideea de poate național și avem datorii unii față de alții inclusiv față de acest oraș, care ne-a prețuit de-a lungul timpului și noi trebuie să-l prețuim. Vă mulțumesc pentru această distincție și vă doresc mult succes pe mai departe”, a spus Leonard Azamfirei.

Diplomele de excelență și Plachetele Eminecu au fost oferite în 15 ianuarie, după ora 18.00, în cadrul evenimentului „La steaua…”, organizat de ISJ Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE