Home / Administratie / În ce constă proiectul de reabilitare a pistei Aeroportului Transilvania?

În ce constă proiectul de reabilitare a pistei Aeroportului Transilvania?

Distribuie

Proiectul de reabilitare a piste a Aeroportului Transilvania Tîrgu Mureș a fost prezentat de către reprezentanții proiectantului Search Corporation într-o ședință de lucru convocată de președintele Consiliului Județean (CJ) Mureș, Péter Ferenc, autoritate sub care se află regia. Detalii despre proiect ne-au fost oferite ieri de șeful CJ Mureș.

 

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a prezentat ieri, pentru Zi de Zi, detalii din proiectul de reabilitare a pistei de 2000 m lungime și 45 de m lățime a Aeroportului Transilvania Tîrgu Mureș, studiu de fezabilitate întocmit de compania din București specializată în proiectare Search Corporation.

Foto 1 peter
“Este important ca se va reface mare parte din pistă, balizajul, sistemul de canalizare și de drenaj”, a precizat Péter Ferenc.
Potrivit informațiilor oferite de șeful CJ Mureș, partea din mijloc – acei 30 de m la care apoi s-au adăugat pe fiecare latură a pistei alți 7,5 m pentru ca pe aceasta să poată ateriza, respectiv să poată decola aeronave de tip Airbus 320, cum sunt cele operate de compania aeriană Wizz Air, se va reface doar parțial. Și asta deoarece dalele de beton sunt foarte bine construite, astfel că vor fi înlocuite doar cele care prezintă degradări, fisuri etc. Este vorba despre aproximativ 500 de dale.
Cele doua porțiuni adăugate ulterior, fiecare cu o lățime de 7,5 m vor fi rehabilitate în întregime, în sensul că va fi realizată fundația, vor fi amplasate dale și va fi refăcut sistemul de canalizare și sistem de drenaj. Pe aceste suprafețe va fi turnat un covor asfaltic, cu strat de legătură și strat de uzură, de circa 20 cm.
De asemenea, sistemul de balizaj va fi refăcut conform normativelor în vigoare și acesta va cuprinde linii electrice, reflectoare etc.
Pe părțile laterale ale pistei se vor reface rigolele, astfel încât și în cazul unei ploi torențiale, apa să fie preluată în sistemul pluvial rapid și fără a genera probleme pistei.
Proiectul de reabilitare a pistei mai cuprinde și reabilitarea zonelor de parcare a aeronavelor.
“Proiectul este finalizat, a fost avizat de Autoritatea Aeronautică Civilă și în cursul acestei săptămâni va apărea pe SEAP licitația pentru contractarea împrumutului pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a pistei. Apoi așteptăm ofertele băncilor”, ne-a mai declarat Péter Ferenc, președintele CJ Mureș.
Consiliul Județean Mureș a aprobat în luna decembrie contractarea unui credit de 77 de milioane de lei pentru suportarea costurilor acestei investiții.
Starea de degradare a pistei a fost, de altfel, motivul invocat de către oficialii companiei aeriene Wizz Air pentru a decide mutarea curselor operate de pe Aeroportul Internațional Transilvania Tîrgu Mureș la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca în luna noiembrie 2016.
Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.