Grup de sprijin pentru pacienții cu boli cronice, la Târgu-Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 480 Vizualizări

Grup de sprijin pentru pacienții cu boli cronice, la Târgu-Mureș

Pacienții care suferă de boli cronice trebuie să știe că la Târgu-Mureș se vor organiza, anul acesta, grupuri de sprijin dedicate lor, astfel încât să beneficieze de consiliere psihologică pentru a-și accepta mai ușor boala și pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. Ședințele vor fi susținute de către psihologul și asistentul medical Sabina Cozma, care a organizat periodic în cadrul Asociației Române de Cancer – Grupul Destine Comune grupuri de sprijin pentru pacientele diagnosticate cu cancer la sân.

Grupurile de sprijin oferă sprijin reciproc şi permit persoanelor să înveţe una de la cealaltă din experienţe similare. Printre avantajele unui grup de sprijin se numără: dezvoltarea de noi relaţii personale şi evitarea izolării sociale, posibilitatea de a împărtăşi informaţii despre diferite subiecte de interes, îmbunătăţirea stării de spirit şi a calităţii vieţii, învăţarea şi practicarea de exerciţii fizice pentru recuperarea fizică, sprijin pentru cei care au nevoie de proteze, peruci sau calmante, întâlniri cu specialişti din domenii diferite (oncologie, radioterapie, fizioterapie, psihoterapie, terapii complementare) și organizarea unor activităţi speciale de reducere a depresiei şi stresului.
„În viitorul apropiat, voi organiza, la cabinetul meu, grupuri de sprijin pentru pacienții cu boli cronice. Eu am pregătire în psihoterapie și am urmat cursuri de psiho-oncologie. Intenționez să discut cu medicii oncologi pentru a organiza aceste grupuri de sprijin, ce vor fi adresate nu doar pacienților oncologici, ci și pacienților cu boli cronice. Din punctul meu de vedere, educația pentru sănătate este importantă. Când discut cu pacienții observ că există această nevoie. Este foarte importantă comunicarea directă cu pacienții, nu prin intermediul unui afiș. Pacienții înțeleg mai bine despre ce este vorba în momentul în care mă înâlnesc cu ei și le explic despre ce este vorba. Fiecare pacient este diferit, iar avantajul unui grup de sprijin este că pacienții se simt ajutați văzând alți pacienți cu probleme similare”, a declarat Sabina Cozma.

Cancerul, tot mai des diagnosticat la persoanele tinere
Potrivit specialistului, în general, boala îi determină pe oameni să devină vulnerabili și sensibili, motiv pentru care sunt dispuși să încerce orice, de la tratamente naturiste care promit vindecare și până la informare din surse care nu sunt întotdeauna credibile, ajungând să-și piardă încrederea în ei înșiși.
„În spitale este nevoie de acest tip de consiliere, pentru că fiecare specialitate medicală se ocupă de o particică a corpului și trebuie să privim omul ca pe un întreg, iar pacientul să-și cunoască boala și ce poate să facă el pentru el, nu doar ceilalți. A crescut numărul pacienților oncologici și alarmant este faptul că scade vârsta la care se diagnostichează boala, deci tot mai mulți tineri suferă de cancer. Îmi doresc să consiliez și pacienții cu alte boli, pentru că fiecare pacient are specificul său și în grupurile de sprijin se pot întâmpla multe lucruri pozitive. Din experiența mea cu pacienții, am observat că ei, fiind foarte vulnerabili, încearcă o mulțime de tratamente naturiste, care se dovedesc a fi ineficiente, și sunt dispuși să plătească mulți bani pentru ele, caută informații pe internet, trec de la un site la altul și ajung într-un punct în care se simt deznădăjduiți și nu mai știu ce să creadă. Consider că pacienții trebuie să fie informați de către specialiști”, a arătat Sabina Cozma.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE