Home / Reviste / Reghin / Biserica, factor esențial în realizarea Unirii Principatelor

Biserica, factor esențial în realizarea Unirii Principatelor

Distribuie

Părintele Teodor Beldeanu, protopop de Reghin, prezent marți, 24 ianuarie, la momentul aniversar dedicat Unirii Principatelor Române, găzduit de Casa de Cultură „Eugen Nicoară”, a punctat rolul bisericii în înfăptuirea actului istoric din urmă cu 185 de ani, fără să neglijeze prezentul, prin momentele de cumpănă prin care trece țara.

Mă simt deosebit de onorat ca într-o zi atât de importantă ca aceasta, a Unirii Principatelor Române, Mica Unirea cum mai estea ea cunoscută, să pot să vorbesc despre o instituție care a avut un rol foarte important, dacă nu chiar determinant, în realizarea actului unirii de la 1859. Este vorba de instituția pe care o reprezint, și anume Biserica Ortodoxă Română. Ar trebui ca în această zi să plângem de bucurie, pentru că visul de veacuri al românilor s-a îndeplinit în parte, urmând ca în 1918 să fie desăvârșită unirea și visul românilor să se împlinească, în actul Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918. Este trist astăzi, când de Mica Unire, în loc să ne bucurăm asistăm la marea dezbinare a poporului român. Se încearcă mereu să se amplifice această dezbinare. Ori, mesajul înaintașilor noștri este cu totul altul, și anume acela de a ne bucura împreună, de a ne iubi, de a trăi în armonie, în dragoste unul față de celălalt”, a precizat părintele protopop Teodor Beldean.

Să păstrăm și să cultivăm darul unității naționale”

Protopopul de Reghin a subliniat contribuția Bisericii Ortodoxe Române la realizarea Micii Unirii, respectiv a alegerii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. „Adunările elective din ianuarie 1859 prezidate de cei doi Mitropoliţi, Sofronie al Moldovei şi Nifon al Ţării Româneşti, au ales domnitor pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, în 5 ianuarie la Iaşi şi în 24 ianuarie la Bucureşti. Această dublă alegere a lui Alexandru Ioan Cuza a fost de facto momentul Unirii Principatelor. Şi de această dată rolul Bisericii a fost major. Întreaga ierarhie a celor două provincii româneşti, cu excepţia episcopului Nectarie Hermeziu al Huşilor, şi majoritatea covârşitoare a preoţimii au susţinut alegerea aceluiaşi domn în ambele Principate prin publicaţii, cuvântări, manifestări publice.Mai mult, după alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Moldovei, ideea alegerii aceluiaşi domn şi la Bucureşti a fost îmbrăţişată de Mitropolitul Nifon al Ţării Româneşti, care, în dimineaţa zilei de 24 ianuarie, după oficierea slujbei de Te-Deum în vederea deschiderii lucrărilor Adunării elective a Munteniei convocată în vederea alegerii domnului, a cerut membrilor Adunării să jure pe Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în faţa Icoanei Preasfintei Treimi că la lucrările din după amiaza aceleaşi zile vor vota pe Alexandru Ioan Cuza Domn al Munteniei. Acest demers liturgic al Mitropolitului Nifon a asigurat alegerea lui Cuza la Bucureşti cu unanimitate de voturi.Ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să păstrăm și să cultivăm darul unității naționale ca fiind un simbol al demnității poporului român”, a menționat Teodor Beldean.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.