FOTO, VIDEO: Doar şase jerbe depuse la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din curtea IPJ Mureş Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 485 Vizualizări

FOTO, VIDEO: Doar şase jerbe depuse la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din curtea IPJ Mureş

Curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş a găzduit marţi, 24 ianuarie, în faţa bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ceremonia militară şi religioasă dedicată sărbătorii a 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românescă. Manifestarea a fost organizată de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, alături de Garnizoana Târgu-Mureş, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş şi celelalte instituţii locale din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

De la dependenţă la libertate

După oficierea serviciului religios de către părintele protopop ortodox Olimpiu Zăhan şi părintele Ioan Dorin Sandor – preotul Garnizoanei Târgu-Mureş, generalul în rezervă Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureş a vorbit despre semnificaţiile şi importanţa istorică a Zilei Unirii Principatelor Române. „Ideea unirii de neam, de limbă şi cultură, a fost prezentă în întreg ev mediu în cele trei ţări şi a fost fundamentată ştiinţific de marii cărturari ai vremii, adevăraţi bărbaţi patrioţi şi auştiut să lupte pentru un ideal nobil. Pentru că mai zilele trecute auzeam vorbindu-se de existenţa unui război româno-român, fapt ce m-a întristat foarte mult, mi-am propus să vă prezint cum înaintaşii noştri au contribuit la formarea conştiinţei naţionale şi maturizarea trăsăturilor esenţiale ale naţiunii. Consider că un rol important l-au avut ideile politice ale lui Inocenţiu Micu Klein, 1721-1751, şi mişcarea revoluţionară a lui Tudor Vladimirescu, apoi Revoluţia burghezo-democratică de la 1849-1849 a consolidat o nouă ideologie naţională, înlocuind ideea de dependenţă cu cea de libertate”, a afirmat generalul în rezervă Gheorghe Popa.

Mesaje pro reformă şi unitate

De asemenea, au transmis scurte mesaje şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş Alexandru Cîmpeanu, respectiv dr. Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş. „Se ştie, reformele marelui Cuza îşi pun amprenta până în zilele noastre. Cred că pentru noi toţi este un exemplu pe care trebuie să îl urmăm şi cred că este momentul să construim şi noi, să facem reforme care să dăinuie mulţi ani de-acum înainte, spre binele poporului român”, au fost cuvintele lui Alexandru Cîmpeanu. „Unirea înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza a pus bazele statului de drept, printre reformele pe care acesta le-a înfăptuit aş aminti reforma agrară, reforma învăţământului, reforma fiscală, reforma justiţiei. Cred, de asemenea, că nu trebuie să uităm rolul important pe care marele om de stat Mihail Kogâlniceanu şi viziunea pe care a avut-o, pentru că a contribuit în mare măsură la înfăptuirea Unirii din 1859”, a precizat dr. Lucian Goga. „În acest moment, ar trebui să ne gândim fiecare dintre noi la ce am făcut în viaţa de zi cu zi, la ceea ce vom face în viaţa de zi cu zi pentru că fiecare dintre noi trebuie să aibă viziune, implicare, să dea dovadă de civism şi dacă ne aducem aminte de povestea lui Moş Ion Roată, ar trebui să ne gândim şi să fim conştienţi de faptul că doar trăgând toţi la aceeaşi căruţă, în aceeaşi direcţie, putem să ducem ţara înainte”, a completat prefectul judeţului Mureş.

Lecţie de patriotism

La ceremonie a participat şi Adrian Chira, băieţelul în vârstă de 4 ani poreclit de presă „micul soldat din Găneşti”, care a cântat alături de garda de onoare şi a transmis românilor câteva din gândurile sale patriotice. „Mesajul meu pentru români este iubiţi-vă ţara. Fiţi patrioţi, iubiţi-vă ţara cu preţul vieţii! Luptaţi pentru ţară cu preţul vieţii!”, a spus „micul soldat din Găneşti”.

Penurie de coroane de flori

Un alt moment important al ceremoniei l-a constituit depunerea de coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Dacă în alţi ani numărul instituţiilor ai căror reprezentanţi depuneau jerbe a fost substanţial mai mare, la ceremonia de ieri au depus coroane de flori reprezentanţii a doar şase instituţii: Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, Garnizoana Târgu-Mureş, Primăria municipiului Târgu-Mureş, Direcţia Poliţia Locală Târgu-Mureş şi Asociaţia Rezerviştilor MAI „Alexandru Ioan Cuza” Mureş.

Manifestarea a continuat cu defilarea gărzii de onoare şi s-a încheiat cu tradiţionala Horă a Unirii.

Text şi foto: Alex TOTH

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE