Home / Cultură / Pilda Micii Unirii, cu părintele profesor Florin Bengean

Pilda Micii Unirii, cu părintele profesor Florin Bengean

Distribuie

Momentul actului istoric de la 24 ianuarie 1859 a fost reliefat la Reghin cu ocazia spectacolului aniversar dedicat Unirii Principatelor Române de către părintele profesor Florin Bengean, de la Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin, care a punctat pașii care au dus la unirea celor două principate, Moldova și Țara Românească.

24 ianuarie 2017 reprezintă momentul în care întreaga suflare românească sărbătorește 158 de ani de la unul dintre cele mai importante momente din istoria poporului român, unirea într-un singur stat a principatelor române, Moldova și Țara Românească. Acest act istoric se înscrie pe războiul evenimentelor din întreaga istorie a poporului român drept unul de maximă importanță. Această uniune a românilor a persistat ca o idee veșnică în istoria românilor ca un fir roșu în istoria milenară a românilor de pretutindeni”, a spus Florin Bengean.

Elogiu adus Domnitorului Alexandru Ioan Cuza

La loc de cinste în cadrul lecției de istorie oferită de Florin Bengean a fost personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, deschizătorul de drum al României moderne. „Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza este una răsunătoare. Prin domnia sa, scurtă ca timp, s-au deschis multe drumuri pentru poporul român de mai târziu. Cunoaștem reformele realizate în timpul domniei sale, secularizarea averilor mănăstirești în 1863, Legea învățământului, Legea justiției în 1864. Legea agrară din același an a împroprietărit peste 400.000 de români, peste 60.000 de români au primit locuri de casă și de grădină. În timpul lui Alexandru Ioan Cuza s-a început construirea primei căi ferate București-Giurgiu, prin care s-a asigurat ieșirea la Dunăre și cooperarea cu întreaga Europă. În timpul domniei sale s-a înființat prima universitate din România, în 1860 la Iași care astăzi îi poartă numele, iar patru ani mai târziu s-a înființat Universitatea de la București. Tot sub domnia lui Cuza a apărut Codul Civil și Codul Penal de inspirație franceză, armata națională a fost construită și multe alte reforme deosebite înfăptuite cu ajutorul oamenilor politici marcanți din jurul său, la loc de cinste fiind Mihail Kogălniceanu”, a spus Florin Bengean.

La final, profesorul Florin Bengean a făcut un apel la unitate, cu referire la clasa politică, marcată în prezent de ură și dezbinare. „Mă bucur că Reghinul a îmbrăcat straie de sărbătoare, pentru a cinsti așa cum se cuvine acest act măreț din istoria poporului român. Mica Unire, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza rămân în istoria neamului românesc ca un act de jertfă, de luptă a poporului român. Se cuvine să cinstim memoria politicienilor acelor vremuri, prin ei s-au realizat aceste acte istorice. Ar fi bine ca și astăzi unii politicieni să nu încerce să dezbine. Să fim uniți și să mergem pe același drum împreună, a subliniat prof. Florin Bengean.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.