Protecția Consumatorilor, peste 3.500 de controale în 2016 Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 252 Vizualizări

Protecția Consumatorilor, peste 3.500 de controale în 2016

 

Inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Mureș au efectuat, anul trecut, 3.649 de acțiuni de control. Controalele au vizat calitatea, securitatea produselor și serviciilor destinate populației, precum și apărarea drepturilor legimite și a intereselor economice ale acestora, pe piață, la producători, importatori, distribuitori, vânzători, prestatori de servicii, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, pe raza județului.

Informațiile au fost furnizate de Marcela Achim, comisar șef adjunct CJPC Mureș, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din ziua de 25 ianuarie. În urma acțiunilor, s-au întocmit 2.046 de procese verbale de constatare a contravenției, 1.591 procese verbale de constatare și 12 procese verbale de prelevare. În cursul anului trecut, au fost identificate mărfuri cu abateri de la prevederile legale în valoare de 1.208.548 lei, din care 192.693 lei au fost mărfuri periculoase pentru viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor, pentru care s-a dispus retragerea din circuitul comercial și distrugerea acestora pentru eliminarea imediată a potențialului pericol pentru consumatori. „Pentru abaterile constatate privind calitatea produselor și serviciilor oferite consumatorilor, informarea acestora în mod corect, complet și precis, s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.938.200 lei”, precizează comișar șef adjunct Marcela Achim.

Reclamații, 81%  întemeiate

În cursul anului trecut, CJPC Mureș a înregistrat și soluționat un număr de 1822 de reclamații și sesizări ale consumatorilor, 81% din acestea fiind întemeitate și soluționate în favoarea consumatorilor. Consumatorii au fost despăgubiți prin restituirea contravalorii produselor și serviciilor sau înlocuirea acestora, în valoare de 400.000 de lei.

Tematici naționale și locale

Alte acțiuni, urmare a tematicilor de control naționale, au vizat produsele alimentare (19 tematici), nealimentare (27 tematici) și prestări servicii (12 tematici). În cazul produselor alimentare s-au controlat 795 de operatori economici, s-au aplicat 308 de amenzi contravenționale în valoare de 711.500 lei, s-a dispus oprirea definitivă a comercializării produselor în valoare de 17.410 lei, oprirea temporară a comecializării produselor în valoare de 16.294 lei. În cazul produselor nealimentare s-au controlat 504 de operatori economici, s-a dispus oprirea definitivă a comercializării produselor în valoare de 13.019 lei, s-au aplicat 263 de amenzi contravenționale în valoare de 478.000 de lei. S-a dispus oprirea temporară a comercializării produselor în valoare de 141.398 lei. La prestări servicii s-au controlat 543 de operatori economici și s-au aplicat 262 de amenzi contravenționale în valoare de 442.500 lei. Tot în cursul anului trecut, comisarii CJPC Mureș au desfășurat 41 de tematici proprii, s-au controlat 813 de operatori economici și s-au aplicat 510 de amenzi contravenționale în valoare de 609.000 lei. Alte 76 de acțiuni au avut loc în colaborare cu instituțiile deconcentrate, primordial acțiunile de control dispuse de Instituția Prefectului Mureș, pentru supravegherea pe piață a alimentelor și serviciilor alimentare cu ocazia diferitelor sărbători. În acest sens, comisarii CJPC Mureș au interzis și retras de la comercializare a unor produse în valoare de 50.856 lei și s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 1.308.000 lei.

Informarea consumatorilor

„Având în vedere impactul deosebit pe care îl are mass-media, atât asupra consumatorilor, cât și operatorilor economici, activitatea de control a comisarilor CJPC Mureș, în perioada anului trecut, a fost mediatizată prin 283 de apariții, atât în presa scrisă, cât și în cea audio-vizuală locală. Alte 860 de acțiuni au vizat informarea și educarea consumatorilor prin întâlniri cu aceștia” a mai adăugat Marcela Achim. Potrivit raportului pe anul 2016, comisarii au CJPC Mureș au întreprins în această perioadă 380 de acțiuni de consiliere a operatorilor economici, privind legislația în vigoare, legislația specifică produsului sau serviciului, în cadru organizat sau individual, în prezența mass-mediei, cu exemple concrete de abateri de la respectarea legii, pentru a se evita pe viitor încălcarea legislației protecției consumatorilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE