Văcarii, în căutarea soluțiilor împotriva diminuării efectivelor Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 289 Vizualizări

Văcarii, în căutarea soluțiilor împotriva diminuării efectivelor

Printre invitaţii prezenți la Simpozion Dafcochim 2017, găzduit de Spirit Hotel Thermal Spa din localitatea Sárvár, Ungaria, în perioada 16-19 ianuarie, s-a numărat și Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureş, care a punctat reușita evenimentului.

Impresiile după acest simpozion organizat de Dafcochim sunt bune. În primul rând a fost o simbioză, o corelare între noi fermierii, am schimbat păreri, opinii, fiecare și-a spus ce a realizat, ce nu a realizat, am învățat multe lucruri. Admir și apreciez acțiunea Dafcochimului pentru că au adus între noi cei care răspund de producție cei care ne vând inputurile și în care noi trebuie să avem încredere. Încet, încet se elimină șmecherii, acesta fiind și scopul de fapt. Avem o relație apropiată cu ei, învățăm multe lucruri noi, deoarece în ziua de azi profitul îl faci pe noutăți, pe genetică, pe o țâră de minte. Sunt colegi care au făcut progrese mari, mă bucur de ei, discută de producții care nici în Europa nu le găsești, fapt că sunt semne bune , semne că astfel de întâlniri dau rezultate, și aici mă refer la colaborarea cu specialiștii, cu cei care vând inputuri. Simpozionul e bine venit în această perioadă de dinaintea campaniei de primăvară, mai avem timp să medităm, să ne gândim ce strategie vom adopta, ce produse vom folosi pentru activitățile din campania de primăvară”, a declarat Iacob Boca.

Trebuie să găsim soluții deoarece suntem într-o cădere liberă”

Perspectivele pentru crescătorii de animale se leagă de factorii decizionali care să rezolve multele probleme existente, printre care și diminuarea efectivului de animale. ”Sper ca Guvernul, Ministerul Agriculturii să-și intre în atribuțiuni. Văd că are acolo câțiva specialiști, au fost chemate asociațiile profesionale la discuții, semn că au nevoie de ele, informația de jos pleacă dacă vor să facă ceva. Vedem ce va fi în continuare, încă nu ne putem pronunța. Noi suntem obișnuiți să așteptăm, dar când ne supărăm e bai. Provocarea anului 2017 o reprezintă menținerea sau creșterea efectivului de bovine, pentru că suntem într-o situație catastrofală, mergem cu o sanie cu o viteză de 80 de kilometri pe oră, nu știe nimeni treaba asta. Chiar acum se cere la Bruxelles justificarea că efectivul de taurine este în scădere. Ce justificare mai mare vrem, că toți proștii văd din satelit ce se întâmplă, numărul de vaci a scăzut cu 30% anul trecut, la fel și producția de lapte. Noi nu mai avem lapte în România decât 40% și atunci ce facem? Aici trebuie să găsim soluții, deoarece suntem într-o cădere liberă. Acum s-a deschis și piața cu Turcia și în doi ani de zile rămânem fără bovine, și atunci putem sta liniștiți. S-a greșit, anul trecut subvenția a intrat mai târziu cu un an, prețul la lapte a fost între 50 și 70 de bani, iar fermierii au început ușor să-și vândă din animale, la început un vițel, apoi o junincă iar la final toată ferma. Așa am ajuns în dezastrul acesta”, a subliniat președintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE