Home / Sanatate / Acarienii, responsabili de reacții alergice la alimente

Acarienii, responsabili de reacții alergice la alimente

Distribuie

Dr. Loredana Vasile, medic primar alergologie şi imunologie clinică, susține că acarienii din praful de casă sunt recunoscuţi ca fiind mai importanţi alergeni respiratori, fiind responsabili de producerea şi întreţinerea celor mai frecvente boli alergice: rinita şi astmul. În rare cazuri, aceştia pot să fie responsabili şi de o reacţie alergică severă, anafilaxia orală la acarieni, care apare la consumul alimentelor contaminate.

„Această manifestare alergică severă apare imediat după consumul unor alimente contaminate cu acarieni, în special în cazul celor preparate din făina de grâu şi apar mai frecvent în zonele tropicale/subtropicale. Acest lucru se cauzează condițiilor climatice, în special prin combinația de căldură și umiditate care favorizează înmulțirea acarienilor în alimente. Din cauza globalizării, însă, loturi de alimente contaminate pot să ajungă oriunde și, în plus, din cauza unor condiții improprii de depozitare au început să apară cazuri și în zonele temperate. Fiindcă multe cazuri au apărut după consumul de clătite se folosește și termenul de „pancake syndrome”.
Există și o varietate a acestui sindrom la care apariția simptomelor este condiționată de efortul fizic”, a explicat dr. Loredana Vasile.

Un sindrom care poate trece neobservat
Potrivit medicului, acest sindrom trece de multe ori neobservat sau este confundat cu alergia la făina de grâu, iar printre alimentele la care s-au descris astfel de cazuri se numără: clătitele, cornurile, pâinea, prăjiturile sau pizza.
„În general, au fost cazuri de pacienți tineri, dar a fost descris și la copii, cu istoric de rinită alergică și/sau astm, iar simptomele au apărut în primele 10 – 45 de minute după masă. Alimentele preparate termic pot să producă simptome, alergenul responsabil fiind termorezistent. Simptomele sunt severe, cu greutate în respirație, sufocare, urticarie, angioedemul (umflarea) feței, edem laringian, stridor, respirație șuierătoare, dureri abdominale, vomă. Au fost cazuri care au necesitat intubare, internare la ATI și s-a ajuns chiar și la moarte. Alimentele la care s-au descris astfel de cazuri au fost: clătite, gogoși, pizza, pește pane, cornuri, pandișpan, prăjituri, pâine, griș cu lapte și mămăligă Alte alimente care pot fi contaminate cu acarieni: brânza, șuncă, chorizzo, salam. Acarienii responsabili sunt atât acarienii domestici, cât și cei de depozit. La acești pacienți s-a observat și o incidență crescută a reacției de hipersensiblitate la antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen etc) manifestată prin urticarie și angioedem”, a arătat dr. Loredana Vasile.

Factori de risc
Conform specialistului, printre factorii de risc se numără: boala alergică anterioară cu sensibilizare la acarieni, hipersensibilitate la antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen etc), consumul de preparate din făina de grâu, ingerarea a mai mult de 1 mg de acarieni (>500 acarieni /gramul de făină).
Depozitarea făinii în pungi de plastic sigilate sau în recipiente de sticlă, în frigider, reducerea umidității, curățarea și dezinfectarea frecventă a spațiilor de depozitare și utilizarea acaricidelor reprezintă potențiale măsuri de evitare a acestor probleme.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.