Home / Slider / „United Networks”, proiect de amploare ajuns la final

„United Networks”, proiect de amploare ajuns la final

Distribuie

 

Hotelul Business Conference & Spa din Tîrgu Mureş a găzduit, joi 26 ianuarie, conferinţa de închidere a proiectului „United Networks – iniţiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităţilor marginalizate”. Evenimentul a fost deschis de scurte luări de cuvânt a reprezentanţilor instituţiilor prezente, Csép Éva Andrea, secretar – Camera Deputaţilor, Comisia de muncă şi protecţia socială, Maria Ciociu, expert – Agenţia Naţională pentru Romi, Structura Regională Centru, Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş și Ludescher László, director departament al Asociaţiei „Caritas – Asistenţă Socială”

Prezentarea rezultatelor cercetărilor efectuate în cadrul proiectului a fost făcută de Cristina Raţ, Andrada Tobias, Veres Valér – cercetători sociologi, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

Tonk Gabriella manager proiect şi Adorjáni Júlia, manager de proces, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Zona Metropolitană Cluj, au prezentat metodologia proiectului.

Scop și obiective

Scopul proiectului este sprijinirea combaterii fenomenului de excluziune socială în rândul copiilor şi tinerilor în comunităţile din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, inclusiv în rândul comunităţilor de romi, dezvoltând infrastructura socială instituţională regională în domeniul incluziunii sociale. Obiectivele specifice ale proiectului au fost determinarea situaţiei din punctul de vedere al riscului de marginalizare socială a unităţilor administrativ–teritoriale din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna prin realizarea unei cartografieri sociale multidimensionale ale acestora.

Crearea şi coordonarea funcţionării timp de 11 luni de proiect a unei reţele regionale şi a 6 reţele judeţene (câte 2 pe judeţ) instituţionale operaţionale în domeniul incluziunii sociale în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, selectarea a 21 autorităţi publice locale marginalizate şi implicarea lor în activităţi pentru cunoaşterea unor bune practici în domeniul incluziunii sociale şi a unui curs de instruire în domeniu.

Creşterea capacităţii a 3 autorităţi publice locale marginalizate din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna în domeniul incluziunii sociale, cu accent pe accesul copiilor şi tinerilor la serviciile adecvate şi sensibile nevoilor lor, prin implementarea, timp de 8 luni, a unei intervenţii sociale care include realizarea de anchete sociologice de analiză profundă a situaţiei sociale şi economice, facilitare instituţională şi comunitară, elaborare de strategii şi planuri de acţiune, respectiv realizarea unui portofoliu de proiecte integrate care ulterior vor facilita accesul la posibile surse de finanţare.

Cine sunt beneficiarii

Beneficiarii direcţi ai proiectului au fost reprezentanţi şi specialişti ai entităţilor publice, organizaţiilor nonguvernamentale din domeniul incluziunii sociale, reprezentanţi ai sectorului privat, ai unor grupuri locale de iniţiativă şi ai unor asociaţii profesionale. De asemenea, au beneficiat în mod direct şi persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, respectiv voluntari locali din cele 3 localităţi selectate pentru intervenţia socială, astfel numărul total al beneficiarilor proiectului este de 340 persoane.

 

Proiectul a fost implementat în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, cele 21 autorităţi publice locale beneficiare de activităţile reţelelor instituţionale operaţionale judeţene, a cursului de instruire şi a schimbului de bune practici, respectiv cele 3 autorităţi publice locale beneficiare de intervenţia socială propriu zisă fiind selectate pe parcursul proiectului pe baza unor criterii precum motivaţia pentru schimbarea situaţiei, vulnerabilitate/sărăcie, prezenţa minimă/medie a actorilor de dezvoltare (ONG, IMM), existenţa comunităţilor marginalizate (inclusiv comunităţi de romi).

Durata proiectului a fost de 21 luni, fiind implementat în perioada mai 2015 – ianuarie 2017, cu o valoare totală de 1.756.996,00 lei, valoarea cofinanţării fiind de 175.699,60 lei.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, DGASPC Mureş, DGASPC Harghita, DGASPC Covasna şi Caritas Norvegia.

”Pânza de păianjen este o țesătură naturală incredibil de rezistentă: este de două ori mai rezistentă decât o sârmă de oțel de aceeași grosime. Este o minune a naturii, folosită ca locuință, pentru vânat și pentru îngrijirea urmașilor de către micuța ființă care o pregătește. Echipa prezentului proiect este călăuzită de credința că „pânzele” țesute de oameni, de instituții, pot servi ca rețele cel puțin la fel de rezistente și multifuncționale, ca pânzele acestor animale mărunte. Dorim să țesem o pânză, să realizăm o rețea a cărei liant să fie profesionalismul, angajamentul, spiritual întreprinzător, ce se află în fiecare dintre noi. Această pânză trebuie să susțină, și anume să susțină acele comunității, acei copii, care au soarta cea mai grea, și pentru care suntem responsabili. Mulțumiri tuturor celor care ne sunt parteneri „în a țese acest fir”! spunea Ludescher László, manager proiect, director departament, la început de proiect. Iar dorința sa a devenit realitate.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Gustă Basarabia!”, eveniment dedicat armoniei etnice. Află când va avea loc

Distribuie Filiala din județul Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” organizează, cu ocazia împlinirii a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.