Vernisajul Expoziției retrospective Major Gizella Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 389 Vizualizări

Vernisajul Expoziției retrospective Major Gizella

Vernisajul expoziției retrospective a artistei plastice Major Gizella a avut loc miercuri, 25 ianuarie, de la ora 17.00. Expoziția este găzduită de Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) – filiala Mureș de la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș. Alături de artistă au participat la vernisaj un număr mare de persoane, despre expoziție și despre Major Gizella au vorbit Mana Bucur, președintele UAP Mureș, Nagy Miklós Kund, critic de artă, și Gheorghe Mureșan, sculptor.

De asemenea, evenimentul s-a bucurat de atenția Consiliului Județean Mureș, reprezentat prin vicepreședintele CJ, Alexandru Cîmpeanu, care i-a oferit artistei Major Gizella o Diplomă de Onoare din partea intituției. Expoziția va fi deschisă publicului timp de trei săptămâni, până în 15 februarie 2017.

Vernisajul Expoziției retrospective Major Gizella

Despre activitatea de dascăl

„Astăzi vernisăm o expoziției retrospectivă de lucrări picturale și de grafică a unei dintre cele mai prolific artiste pe care le-a dat școala din Ardeal, respectiv Liceul de Artă din Tîrgu Mureș, Major Gizella. CV-ul ei este impresionant: multe expoziții de grup și personale în țară și în străinătate și lucrări în colecții particulare”, a spus Mana Bucur.

Apoi, președintele UAP Mureș a prezentat câteva date din biografia artistei. „S-a născut în județul Brașov, a urmat cursurile Liceului de Artă din Tîrgu Mureș, promoția 1957, acum 60 de ani, mai apoi urmând cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. (…) A urmat o lungă carieră de pedagog la Cheorgheni, Reghin și Tîrgu Mureș, dar activitatea cea mai valoroasă și îndelungată a desfășurat-o la Liceul de Artă din Tîrgu Mureș timp de 22 de ani. (…) Sunt sigură că printre cei prezenți se află mulți dintre ai ei foști elevi, la rândul lor și ei dascăli azi. Iată cum se perpetuează generații de oameni făuritori de frumos fără de care viața și lumea noastră ar fi sumbră. Toate acestea nu ar fi posibile fără dăruirea și efortul acestor dascăli inimoși din rândul cărora și Major Gizella face parte”, a mai spus Mana Bucur, care și-a încheiat discusul mulțumindu-i artistei pentru dar pe care ni-l face prin intermediul expoziției.

Vernisajul Expoziției retrospective Major Gizella

„Artista, în primul rând, ne dezvăluie ochiul cu care ea privește lumea înconjurătoare”

În continuare a luat cuvântul criticul de artă Nagy Miklós Kund, care a vorbit în limba maghiară, apoi sculptorul Gheorghe Mureșan a prezentat expoziția în limba română.

„Acestă expoziție în egală măsură onorează sala, onorează comunitatea în care trăim, onorează inclusiv acele forțe care trebuie să susțină acest demers, respectiv cultivarea frumosului. (…) Activitatea pe care această expoziție o ilustrează este în egală măsură didactică, în egală măsură artistic, în egală măsură culturală. Când spun asta, o spun pentru că modul în care grafica este prezentă în preocupările artistei nu se regăsește în foarte multe situații, în foarte multe manifestări cu caracter grafic”, a spus Gheorghe Mureșan. Acesta a mai precizat că expoziția ne arată faptul „artista stăpânește toate tainele sau mare parte din tainele graficii”.

„Artista, în primul rând, ne dezvăluie ochiul cu care ea privește lumea înconjurătoare. O lume înconjurătoare care este pe de o parte de sorginte livrescă, deci prin lectură, prin studio, în cazul ilustrațiilor, iar mai apoi alte lecturi fundamentale pe care ea le-a parcurs și în baza acestora, mai apoi, lucrări în care predomină aspectul de interpretare al unor motive, care sunt specific artelor desenului”, a mai spus sculptorul Mureșan. Acesta ne-a mai vorbit despre ciclul de linogravuri colorate din cadrul expoziției. „O tehnică extreme de pretențioasă, o tehnică elegant și extreme de generoasă sub aspectul imaginii clasice”, a spus Gheorghe Mureșan.

Vernisajul Expoziției retrospective Major Gizella

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE