Home / Administratie / Liga Asociaţiilor de Proprietari Mureş, comunicat de presă pe tema tarifelor pentru depozitarea deşeurilor

Liga Asociaţiilor de Proprietari Mureş, comunicat de presă pe tema tarifelor pentru depozitarea deşeurilor

Liga Asociaţiilor de Proprietari Mureş salută şi susţine solicitarea publică a primarului municipiului Târgu-Mureş, dr. Dorin Florea, de revizuire a legislaţiei care stabileşte tarifele pentru depozitarea deşeurilor inerte şi nepericuloase şi care a determinat o majorare a taxei de depozitare la 80 lei/tonă.

În context, Liga Asociaţiilor de Proprietari Mureş solicită public preşedintelui ANRSC să iniţieze, de urgenţă, demersuri pentru prorogarea termenului pentru plata taxei de 80 lei/tonă pentru depozitarea deşeurilor şi revizuirea acestei reglementări care ar conduce, începând cu anul viitor la o taxă de 120 lei/tonă deşeu depozitat!

Perceperea acestei taxe afectează bugetele administraţiilor publice locale şi măreşte nivelul taxelor pentru populaţie, pentru membri asociaţiilor de proprietari. Legislaţia nu este clară nici în ceea ce priveşte definirea tipurilor de deşeuri pentru care trebuie plătită această taxă. Aceste neclarităţi, pot induce ideea, greşită că această taxă se va aplica tuturor tipurilor de deşeuri depozitate.

Fără aducerea unor clarificări, aplicarea acestei taxe, pentru toate deşeurile, ar putea conduce la:

  • creşterea, pentru populaţie, cu 50 % a tarifelor pentru serviciul de salubrizare;
  • depăşirea pragului de suportabilitate al populaţiei privind plata serviciului de salubrizare;
  • încurajarea depozitărilor nelegale în locuri improprii şi implicit la, riscuri pentru calitatea mediului înconjurător.

Având în vedere aspectele menţionate solicităm, de urgenţă, demersuri instituţionale adecvate, pentru prorogarea termenului de aplicare a Legii nr. 384 /2013 privind sursele de venit ale Fondului de Mediu, până la aducerea unor clarificări sau abrogarea acesteia.

Cu stimă,

Preşedinte, ing. Rus Dumitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Istoricul și scriitorul Cătălin Pavel, în dialog cu studenții UMFST

Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” organizează luni, 6 decembrie, de la ora 17.00, …