FOTO: Protest în centru. Spiritul civic nu a murit de tot la Tîrgu Mureș Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 546 Vizualizări

FOTO: Protest în centru. Spiritul civic nu a murit de tot la Tîrgu Mureș

Sub 100 de oameni au participat, pentru a doua duminică consecutiv, în centrul municipiului Tîrgu Mureș la acțiunea, anunțată pe Facebook, “NU legii grațierii și amnistiei”, păstrând municipiul pe harta protestelor din România. Oamenii au stat mai bine de două ori în jurul scuarului din Piața Trandafirilor în liniște, afișând și câteva pancarte răzlețe.

 

Tineri și vârstnici, familii cu copii, oameni de diferite categorii sociale, un domn cu un câine, pe care l-am întrebat mucalit dacă a venit pentru cei 30 de lei și a înțeles gluma, s-au adunat duminică seara în centrul municipiului pentru a-și exprima dezaprobarea față de intenția Guvernului României de a adopta, prin Ordonanță de Urgență, grațierea colectivă a unor deținuți, respectiv de a modifica legislația penală. Câțiva jandarmi și polițiști locali au supravegheat de pe margine acțiunea.
Oamenii au stat în liniște, iar răzleț au ridicat și pancarte. Pe una, spre exemplu, stătea scris: “Justiție, nu corupție!”.
Ferencz Laci a venit la ceasul cu flori, care este o groapă neamenajată după ce a fost îndepărtat bradul, și a afișat o pancartă pe care scria „We are not stupid!”.
„Am venit să arăt că spiritul civic nu a murit în Tîrgu Mureș. Categoric, NU pentru grațiere și, mai ales, pentru amnistie, să dezincrinăm niște infracțiuni pentru viitor și să arătăm că nu suntem toți stupizi și că nu mâncăm tot ce ni se bagă pe gât prin televizor”, ne-a spus Ferencz Laci.
Unul dintre tinerii care au anunțat că vor participa la protest, fiind prezent și săptămâna trecută, este Cristi Bojan, actor de profesie.
“Eu sunt prezent aici în primul rând pentru că ceea ce se vehiculează și ceea ce se întrevede că s-ar pregăti în forurile înalte ale conducerii țării e un lucru contravine convingerilor mele și a ceea ce cred eu că ar fi normal într-o țară, în democrație. Să dai o ordonanță care ar permite, pentru anumite motive, scoaterea din pușcării, eliberarea și revenirea printre noi a unor oameni care până la urmă sunt acolo pentru că au greșit ceva”, ne-a explicat Cristi Bojan.
Legat de ordonanța de urgență de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, Cristi Bojan ne-a spus, printre altele că: “E clar o dedicație mai înaltă”.
Pe regizorul și actorul Andi Gherghe l-am întâlnit, de asemenea, în Piața Trandafirilor, la ceas.
“Am ieșit ca să nu intrăm în comunism. Am ieșit acum ca să nu ieșim peste 45 de ani și să iasă cu sânge iarăși. Am ieșit ca să pot da ochii cu fiul meu peste 20 de ani și să pot să îi spun că am avut grijă de viitorul lui și că, exact cum a spus Regele Mihai, țara asta e împrumutată de la copiii noștri și trebuie să avem grijă cum le-o dăm înapoi”, și-a motivat acesta prezența printre participanții la protestul pașnic.
Proteste au fost anunțate duminică în 19 orașe din România.
Ligia VORO

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE