Schițe de Caragiale la Forum Teatral Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 181 Vizualizări

Schițe de Caragiale la Forum Teatral

Proiectul Forum Teatral revine în februarie la Teatrul Ariel cu o nouă serie de spectacole lectură pentru elevi. Dacă la sfârșitul anului trecut elevilor le-au fost propuse fragmente din „Amintiri din Copilărie” de Ion Creangă și fabule, acum a venit rândul unor întâlniri cu „Momente și schițe” de Caragiale. Vor fi organizate zece spectacole de lectură ale unor texte de Ion Luca Caragiale, primele două fiind programate în 1 și 2 februarie, de la ora 17.00. După fiecare spectacol are loc și o discuție/o dezbatere la care alături de elevi și de actori participă profesori de limba și literatură română.

Scopul Forumului Teatral este de a-i provoca pe elevi să citească și să discute pe marginea textelor literare. Totodată, prin intermediul spectacolelor lectură li se oferă posibilitatea de a intra în contact cu textele într-un mod inedit.

Forum teatral

„Proiectul prinde foarte bine și la elevi, mă refer la elevii de gimnaziu pentru care este acest proiect, dar și la doamnele profesoare de limba și literatură română”, mi-a spus Miariana Iordache, inițiatorul și coordonatorului Forumului Teatral. „Am observat că multor elevi nu le prea place să citească, dar preferă să vină să vadă aceste spectacole. Așa că sperăm să le deschidem și apetitul pentru citit”, a adăugat Mariana Iordache, secretarul literar al Teatrului Ariel.

„Vizită”, „Bubico” și „Domnul Goe” la Forum Teatral

Primul spectacol lectură din a doua serie a Forumului Teatral de la Ariel va avea loc miercuri, 1 februarie, de la ora 17.00, în Sala Studio. „Începem spectacolele cu al doilea titlu, „Caragiale – Momente și schițe”, care va cuprinde trei schițe: „Vizită”, „Bubico” și „Domnul Goe”. Ne-am propus să facem câte zece spectacole pentru a putea să-l vadă cât mai mulți copii”, a precizat Mariana Iordache.

La finalul fiecărui spectacol lectură urmează discuții moderate de profesorii care însoțesc elevii. Mariana Iordache mi-a spus că pe lângă stârnirea dorinței de a citi, formatul acesta are scopul și de „a-i învăța pe elevi să vorbească. Considerăm că aici e un spațiu mult mai deschis. Nu e ca la școală, unde ar putea să fie închistați. Aici pot să-și dea drumul, pentru că nu e despre note, note, note – ceea ce se și întâmplă, spre marea mea bucurie”.

„Am observat că sunt copii foarte-foarte inteligenți și deschiși care chiar citesc, chiar dacă nu neapărat ceea ce li se cere la școală. Poate mai târziu vor citi și „lecturile obligatorii”, dar am făcut un pas. Eu zic că e un pas foarte bun și de ajutor”, a mai spus Mariana Iordache.

10 spectacole în februarie și martie

Forum Teatral se bazează pe voluntariatul celor care se implică în proiect. Prima serie de spectacole a fost realizată cu ajutorul regizorului Radu Olăreanu, profesor la Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș. „El a venit cu patru dintre studenții de la clasa lui din anul I. Pentru al doilea titlu, Caragiale, am rugat-o pe o colegă de-a noastră Geogeta Lozincă, care a terminat regia. Ea și-a ales actori dintre noi, de la Teatrul Ariel”, a precizat Mariana Iordache.

Intrarea la spectacole este liberă. Cele zece reprezentații cu schițele lui Caragiale vor avea loc în datele de 1, 2, 15, 16, 22 și 23 februarie și în 1, 2, 9 și 15 martie. Toate spectacolele vor începe de la ora 17.00 și vor dura aproximativ o oră, după care au loc discuții.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE