Slujbă pentru unitatea creștină la Reghin Reghin
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 647 Vizualizări

Slujbă pentru unitatea creștină la Reghin

Biserica „Înălţarea Domnului” din Reghin a găzduit duminică, 29 ianuarie, anuala slujbă ecumenică, cu participarea reprezentanților bisericilor ortodoxe, reformate, greco-catolice și evanghelice din municipiul Reghin.

IMG_0215Aceste întruniri sunt foarte benefice pentru oameni, pentru credincioșii care trăiesc în aceeași localitate, în același mediu, respiră același aer, se bucură de realizări, se întristează de nerealizări, și cu toții avem un singur scop, și anume de a-L lăuda pe Dumnezeu prin faptele noastre bune, și de a dobândi Împărăția lui Dumnezeu pe care a întemeiat-o scump cu sângele său. Astfel, împlinim porunca cea mare a lui Dumnezeu care sintetizează toată legea și prorocii, să iubești pe Domnul Dumnezeu din toată inima, sufletul și din toată virtutea ta , și pe aproapele tău ca pe tine însuți. La aceasta se rezumă toată învățătura Vechiului și Noului Testament de a iubi pe Dumnezeu, iar pe semenul nostru ca pe noi înșine.Deși purtăm nume diferite, sunt sigur că în fața dreptului judecător nu vom fi întrebați când ne prezentăm: tu ce ai fost, ortodox, greco-catolic, reformat, evanghelic? Ne va întreba: ce-ai făcut? Credința fără faptă este moarte, și faptele cele bune constituie merindea cu care mergem din această lume în fața lui Dumnezeu, și vor fi cântărite cele bune și cele rele cu o balanță care nu dă greș, cu adeseori dă greș aici în lumea în care trăim”, a precizat părintele Teodor Beldean, protopop ortodox de Reghin.

Nu e un lucru ușor să ajungi la împăcare”

DSC_0703La rândul său, părintele reformat Demeter József a subliniat importanța împăcării omului cu Dumnezeu și cu semenii lui. ”Dragi creștini, lumea de când este ea, se joacă de-a războiul și nu prea știe cum să se joace de-a pacea. Începând cu Cain și până în zilele de astăzi câte și câte războaie au fost în istoria lumii, și câte încă vor fi. Omul a ajuns într-o criză cumplită, cu Dumnezeu și cu el însuși, să nu mai vorbim de semenii lui. Nici biserica nu este una singură, unită, ci este divizată, fapt pentru care devenim mult mai vulnerabili față de loviturile străvechiului inamic. Această lume, vorbesc de cea de astăzi, ignoră Dumnezeul căruia îi datorează cultura, civilizația, valorile etice și morale determinatoare unei societăți viabile. Reconcilierea lui Iisus este aproape de neînțeles, și provine numai din profunda iubire către lumea de astăzi. Noi, oamenii, niciodată nu vom putea îndeplini porunca iubirii totalmente, și tocmai de aceea suntem nevoiți să ne împace Fiul lui Dumnezeu. Pacea, în greaca antică înseamnă mai mult decât încetarea războiului. Pacea este armonie, este ordine și disciplină, este fericirea și liniștea sufletului. Eu cred că asta o dorim cu toții, de aceea spunea Iisus după înviere, „Pace vouă”, ceea ce înseamnă să nu fiți triști, supărați și cu frica în suflet. Nu e un lucru ușor să ajungi la împăcare, e mai ușor să te joci de-a războiul decât de-a pacea , dar așa nu vom fi demni de a ne numi creștini sau fii lui Dumnezeu”, a spus părintele Demeter József.

Să conștientizăm credința ca fiind una universală ”

IMG_0219Nelipsit de la slujbele ecumenice de la Reghin, părintele evanghelic Johann Zey a subliniat baza de la care trebuie pornită reconcilierea creștină. ”Trebuie să pornim de la bază, și această împăcare săvârșită de Domnul Iisus Christos a fost la baza slujbelor ecumenice mondiale din această săptămână, baza de unde trebuie să pornim cu noi cu toții, spre împăcarea deja săvârșită de Iisus Christos. Episcopul nostru de la Sibiu ne spune să lăsăm în urmă lucrurile vechi care ne separă, să fim evanghelici, fideli Evangheliei lui Christos, să ne reformăm, să ne reînnoim credința în unul Mântuitor Iisus Christos, să ne ortodoxim, deci să fim creștini în credința și fapta dreaptă, să ne catolicizăm, să conștientizăm credința ca fiind una universală care să o împărțim cu mulți alții, și să fim protestanți, unde adevărul este călcat în picioare. Biserica noastră aniversează în acest an 500 de ani de la reforma lui Martin Luther. Ea spune că numai Scriptura, numai Christos, numai Harul și numai Credința sunt lucrurile care ne invită și pe noi astăzi să cinstim Scriptura dându-i ascultare să-L mărim pe Unicul Iisus Christos, să acceptăm iubirea necondiționată a lui Dumnezeu, și să prețuim Darul credinței împărtăşindu-l cu semenii noștri”, a subliniat părintele Johann Zey.

Nu poți înainta dacă rămâi ancorat în trecut”

IMG_0220Părintele Florin Boitoș, protopop greco-catolic de Reghin, a transmis celor prezenți un mesaj de împăcare cu trecutul, menit să ducă la mult așteptata pace între toți creștinii. ”Acum vreo 22 de ani am fost numit preot paroh la Reghin. După ce mi-am cunoscut parohia, unul din primele gânduri ale mele a fost să mă prezint la părintele protopop Teodor Beldean să ne cunoaștem. Ne-am cunoscut, ne-am respectat reciproc, și între noi s-a născut, pe lângă o iubire frățească în credințele noastre, și o prietenie adevărată. Întotdeauna am avut în el un prieten și un sfătuitor, fiindcă am venit la fel amândoi, pentru comunitățile noastre. În primul rând am îngropat trecutul. Nu poți înainta dacă rămâi ancorat în trecut. Nu poți iubi cu adevărat dacă nu uiți toate cele ce au fost înainte. Fără a gândi frumos despre cei din jurul tău, nu poți să înaintezi. Avem iubire față de Dumnezeu, dar ea nu poate crește și nu poate fi adevărată dacă nu iubești pe cei din jur”, a menționat părintele greco-catolic Florin Boitoș.

Sentimentul de dragoste pentru semeni și pentru Dumnezeu

IMG_0221Printre cei care au asistat la slujba ecumenică de la Reghin s-a numărat și primarul Maria Precup, care i-a felicitat pe preoții prezenți pentru mesajul de unitate adus în aceste vremuri tulburi prin care trece țara. ”A fost o seară minunată, nu de unitate, ci și de patriotism. Momentul este cu atât mai bine venit și necesar ținând cont de atmosfera din țară și vă mulțumesc tuturor pentru această seară. Ați fost impresionanți, și ar trebui dumneavoastră să mergeți la București să le spuneți celor de acolo să termine cu cearta, cu împărțitul, și să fim uniți pentru că nu mai avem ce împărți. România are granițe pe care trebuie să le apărăm și împreună să știm să trăim frumos, în pace ca și frați. Ați fost extraordinari cât de mult ați putut să ne transmiteți, sentimentul de dragoste pentru semeni și pentru Dumnezeu. Dumneavoastră sunteți speranța noastră că o să ne salvați în ultimul moment. Aveți o misiune grea, dar în seara asta ați dat dovadă că puteți să ne treziți la realitate, și să revenim la frăție, la pace, și nu la război”, a afirmat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE