
- alin.zaharie
- 0 comentarii
- 333 Vizualizări
Radu Țuculescu, la Conferințele Liceului Blaga
31 ianuarie 2017Conferințele Liceului Blaga, proiect inițiat de profesoara de engleză Cristina Drescan de la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin și-a derulat luni, 30 ianuarie primul moment din acest an, oaspete fiind scriitorul reghinean Radu Țuculescu, protagonistul unei lecții despre ”Transilvania în cărțile lui Radu Țuculescu”.
”Este un titlu care i l-am dat repede profesoarei Cristina Drescan când m-a invitat să particip la acest eveniment. Este un titlu al unei conferințe itinerante de-ale mele, care am ținut-o și la Universitatea din Calabria, Italia, la Haifa și Tel Aviv în Israel, la Praga, și acum la Reghin. În creația mea sunt romane care cuprind acest univers transilvan. În romanele mele nu există absolut nicio denumire geografică, nimic concret. La mine doar se bănuiește, eu nu trec vreo denumire de oraș, nici măcar Reghin, cu toate că am două romane despre Reghin. Pornesc de la local, te inspiri din ce cunoști tu, dar îi dai o universalitate. De aceea cred și sper că se vor traduce și în continuare cărțile mele. Dacă ar fi doar o chestie locală ar ieși doar un reportaj local. Un critic a numit-o Transilvanie fără granițe, cea din romanele mele, și bineînțeles fără caninii erectili ai lui Dracula. Nu intră în erecție caninii lui Dracula în romanele mele”, a declarat scriitorul Radu Țuculescu.
De la întrebări clasice la răspunsuri surprinzătoare
Lecția a debutat cu o prezentare a operei scriitorului Radu Țuculescu sub forma unui film, prilej cu care elevii s-au familiarizat cu o parte din opera scriitorului având ca sursă de inspirație chiar Reghinul, după care a urmat un dialog între scriitor și elevi care nu l-au menajat cu întrebări pe invitat. ”La început le-am prezentat elevilor un film, de obicei această chestie prinde foarte bine, să nu tot vorbim despre cine știe ce CV, despre cele două romane ale mele, Stalin cu sapa-nainte filmat la Reghin și unul din satul romanului „Povestirile mamei bătrâne”, care acum a apărut și la Budapesta. Le-am povestit apoi despre romanele mele, despre cum scriu, după care au urmat și întrebările venite din partea elevilor, clasicele întrebări care se pun la un astfel de evenimente, și surprinzătoarele mele răspunsuri, care nu au fost deloc cele clasice. Printre întrebările care mi s-au pus a fost despre ce cred eu despre nivelul cultural al noii generații, la care am tăcut câteva secunde. Le-am explicat că aici discuția poate să fie foarte amplă pentru că aici intervin mulți factori, de la educație, profesori, școală, până la faptul că la această oră este o confuzie totală de valori artistice, tocmai pentru că la fiecare colț de stradă există o editură, toți se cred scriitori dar citesc mai puțin, toți se cred artiști dar fără fond și formă. Atâta timp cât pe piață, mai ales pe micul ecran sunt tot felul de veleitari, tot felul de așa zise produse artistice care sunt submediocre, săracii copii nu știu ce și cum să aleagă. Totul depinde aici și de profesori, cum îi îndrumă, iar în ce mă privește continui să fiu optimist. Copiii, dacă au ocazia și li se oferă ocazii de a avea contact cu arta și cultura adevărată, nu li se dau numai manele, mici și bere, atunci iese bine”, a precizat oaspetele Conferințelor Liceului „Blaga”.
Talentul elevilor stimulat prin ateliere de creație
Oaspetele elevilor de la ”Lucian Blaga” a salutat demersul profesoarei Cristina Drescan la care, nu doar că a răspuns cu drag, dar a și venit cu idei menite să pună în valoare talentul elevilor prin intermediul unor ateliere de creație. ”Este un proiect foarte benefic, mă bucur pentru profesoara Cristina Drescan care se implică foarte tare. Păcat că nu îi răspund toți, și i-am spus că sunt deschis să o ajut, să facem o listă de invitați, artiști care să le și placă să vină, nu oameni plini de sine, de îngâmfați. Mă bucur că ea se implică, o face fără nicio obligație, la care elevii participă cu drag. Este o inițiativă foarte bună care sper să continue, să aibă cât de cât un ecou în rândul acestor tineri. Eu i-am și propus Cristinei să facem un fel de atelier de creație. Am lansat această idee, în care copii să scrie indiferent ce, când și cum. Eu mai vin cu drag la Reghin când sunt în țară și pot face și ateliere cu copii, în care citim, scriem, iar dacă lucrările sunt bune îi ajut și să publice”, a spus Radu Țuculescu.
Foto: Alex Stoicescu
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu