- teodora.mindru
- 0 comentarii
- 450 Vizualizări
Detoxifierea organismului, de la mit, la realitate
2 februarie 2017În ultimii ani, detoxifierea organismului a devenit un obicei practicat tot mai des de către persoanele care doresc să elimine toxinele din organism și să scape de kilogramele în plus. Multe centre private au elaborat programe și cure de detoxifiere care promit rezultatele dorite într-un timp scurt.
Specialiștii susțin, însă, că detoxifierea nu înseamnă cură de slăbire, iar procesul trebuie făcut la recomandarea unui specialist, mai ales că analizele medicale sunt extrem de importante înainte de începerea unui astfel de program. Despre detoxifiere ne vorbește, într-un interviu, Liana Conţiu, nutriţionist dietetician.
Reporter: Ce trebuie să știm despre detoxifiere?
Liana Conţiu, nutriţionist dietetician: Când ne referim la detoxifiere ne referim la o acțiune celulară vitală pentru organism. O transformare metabolică a produselor chimice (toxine) în produse mai puțin dăunătoare pentru organism. Lipsa acesteia poate cauza morbiditate și mortalitate. De unde provin aceste toxine? Din mediul înconjurător, medicație, genetică și alimentație. Cum se detoxifică organismul? Organismul nostru are proprietatea de a face procesele de detoxifiere prin ficat, rinichi, intestinul gros, sistem limfatic și glande sudoripare. Procesul de detoxifiere cuprinde trei faze unde sunt implicate mai multe transformări chimice.
Rep.: Cât de folositoare sunt programele de detoxifiere atât de promovate în ultimii ani?
Liana Conţiu: În nutritie, trendul programelor de detoxifiere a căpătat diferite nuanțe, de la tratarea și vindecarea diferitelor afecțiuni până la pierderea în greutate în doar câteva zile. Realitatea, însă, stă puțin altfel. Fiecare individ este diferit, având automat un organism diferit, iar procesul propriu de detoxifiere poate funcționa foarte bine sau, din contră, are anumite disfuncții. Nu există o soluție universal valabilă care se poate aplica în egală măsură tuturor. Este bine de știut că adoptarea unui stil de viață sănătos care să includă consumul mai multor fructe și legume, mese regulate și bine organizate, o hidratare potrivită și odihnă inseamnă în sine un program de detoxifiere. Renunțarea la alimentele nesănătoase și la sedentarism îmbunătățește starea de sănătate.
Programele de detoxifiere existente pe piață nu ne fac rău, însă ar trebui să ne informăm ce conțin, de către cine sunt făcute și acestea ar trebui urmate sub stricta supraveghere a unor specialiști. De asemenea, trebuie să știm care este starea noastră de sănătate înainte de a le urma, drept urmare se recomandă analize medicale. Orice nouă măsură luată care ne poate afecta într-un fel sau altul sănătatea trebuie facută în mod conștient și bine informat. Chiar dacă aceste programe au mai multe conotații de marketing în defavoarea celor științifice, este dificil de susținut că nu au niciun aport benefic asupra sănătății.
Rep.: Curele de detoxifiere ne ajută să slăbim?
Liana Conțiu: În privința programelor de detoxifiere, un alt aspect îl reprezintă scăderea în greutate. Curele de detoxifiere nu slăbesc, procesul de slăbire fiind unul mult mai complex, care implică, pe lângă multe altele, răbdare, disciplină și o educație nutrițională. Este esențial să diferențiem metodele care ne fac în mod real bine de iluziile frumos împachetate care ne pot costa pe lângă bani sănătatea.
Cititorii pot afla mai multe recomandări și informații suplimentare legate de acest subiect și alte subiecte de interes de pe blogul Lianei Conțiu: www.viataincalorii.ro.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu