Home / Administratie / Judecătorul Horaţius Dumbravă, opinie despre ordonanţele graţierii: „Totul a fost făcut pe șest, totul a fost făcut șmecherește!”

Judecătorul Horaţius Dumbravă, opinie despre ordonanţele graţierii: „Totul a fost făcut pe șest, totul a fost făcut șmecherește!”

Distribuie

Judecătorul Horaţius Dumbravă a declarat miercuri, 1 februarie, la RFI, că modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură penală prin Ordonanță de Urgență reprezintă o sfidare atât la adresa Justiţiei, cât şi la cea a întregii societăţi civile din România.

Potrivit magistratului, Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse adoptate marţi seara de Guvern nu se impuneau sub nicio formă în regim de urgenţă, ci ar fi trebuit adoptate de Parlamentul României. ”Mie mi se pare că este o sfidare la adresa justiției din România, dacă nu chiar la adresa întregii societăți românești. Dacă ministrul Justiției ar fi citit raportul întocmit de Comisa Europeană ar fi înțeles că astfel de ordonanțe de urgență nu se dau în astfel de situații. Ar fi trebuit să întocmească un proiect de lege și să-l trimită în Parlament, asta ar fi fost situația normală. Urgența nu se impunea sub nici o formă. Din punctul meu de vedere acest act normativ a fost dat cu dedicație pentru anumite persoane. Am impresia că ministrul nu înțelege rolul parchetelor. Parchetul General, sigur, aplică legea, dar face și politica penală a statului român, împreună cu ministrul. Problema este că specialiștii de la minister nu s-au consultat cu întregul sistem juridic. Textul, așa cum apare în Ordonanța de Urgență nu este foarte clar. Chiar dacă și-au dorit să scape anumite persoane s-ar putea să nu fie chiar așa. Încadrarea se poate schimba…”, a precizat Horaţius Dumbravă.

Totodată, judecătorul a mai fost de părere că „totul a fost făcut şmechereşte” şi şi-a manifestat încrederea într-o poziţie viitoare, fermă, luată de Consiliul Superior al Magistraturii. „Ședința CSM ar fi trebuit să avizeze în această dimineață actele normative. Cum să avizezi ceva ce a intrat deja în vigoare? Totul a fost făcut pe șest, totul a fost făcut șmecherește. Sunt absolut convins că CSM va avea totuși o poziție foarte fermă, dar care nu va putea schimba lucrurile. Justiția își va vedea de drum, instanțele și procurorii vor găsi căi să sancționeze toate actele ilegale pe care le comit funcționarii publici. Nu trebuie să admitem că astfel de acte șmecherești vor afecta bunul mers al societății românești”, a menţionat Horaţius Dumbravă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.