
- teodora.mindru
- 1 comentarii
- 10998 Vizualizări
Clinica de Fertilitate Zygota din Sângeorgiu de Mureș, ultima speranță a cuplurilor care își doresc să devină părinți
3 februarie 2017Cuplurile care își doresc să devină părinți ar face orice pentru a aduce pe lume un copil. Din anul 2011, Clinica de Fertilitate Zygota din Sângeorgiu de Mureș ajută cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate, fiind locul în care își pun toate speranțele tinerele familii care așteaptă acest miracol.
Într-o clădire amenajată conform celor mai mari exigente, specialişti de înaltă calificare încearcă să ajute, cu instrumentele şi procedeele cele mai moderne, cuplurile fără copii care apelează la ei.
Specialiştii şi-au însuşit tainele profesiei, precum si tehnicile cele mai avansate în Statele Unite şi Ungaria. Clinica este printre puţinele centre din România, unde intervenţiile de reproducere asistată sunt efectuate ca unică activitate Prin tratamentul complex, dar totodată individualizat împotriva infertilităţii, cresc şansele cuplurilor de a avea copii.
Directorul medical al Clinicii de Fertilitate Zygota, dr. Nagy Barna, medic primar obstetrică-ginecologie, a acordat un interviu cotidianului Zi de Zi, în care mărturisește câte cupluri au beneficiat de tratament în anul 2016, câți bebeluși au venit pe lume, care sunt costurile unei proceduri de fertilizare in vitro și cum pot fi decontate acestea de la stat, dar și din ce zone ale țării sunt cuplurile care se adresează clinicii.
Reporter: Câte proceduri s-au efectuat în anul 2016 și care a fost rata de reușită?
Dr. Nagy Barna, medic primar obstetrică-ginecologie: În fiecare an a crescut numărul pacienților care s-au adresat clinicii noastre, iar anul trecut am avut cu 20% mai multe cupluri care s-au adresat pentru infertilitate. În cursul anului trecut, am efectuat 320 fertilizări in vitro, ceea ce înseamnă că atâtea cupluri au beneficiat de tratament. Dacă în primul an de activitate, în 2011, am efectuat 20 de proceduri, în al doilea an, am efectuat 120 de proceduri, apoi 160 și am ajuns la 320 de proceduri. La fertilizarea in vitro, rata de reușită a fost de 42%, practic rata de sarcină după fertilizare in vitro. Anul trecut, s-au născut 53 de bebeluși. În afara fertilizărilor in vitro, avem și alte proceduri cu care putem ajuta cuplurile cu infertilitate, și anume inseminarea, unde am avut 390 de cazuri. La inseminare, rata de reușită este mai mică, între 10 și 15%. În cei cinci ani, rata de reușită a fost între 37% și 43%, însă acest lucru depinde foarte mult și de structura pacientelor, fiindcă sunt perioade când se prezintă paciente mai în vârstă și atunci este normal să scadă rata de reușită.
Rep.: La ce sumă se ridică costurile unei proceduri de fertilizare in vitro și cum pot obține cuplurile decontarea costurilor?
Dr. Nagy Barna: Costurile unei proceduri de fertilizare in vitro se ridică la aproximativ 15.000 lei, cu investigații și medicamente incluse. Costul medicamentelor reprezintă o treime din această sumă. Din 320 de fertilizări in vitro, 72 de cazuri au fost cu finanțare din partea statului. Pe baza rezultatelor din anul 2015, în anul 2016 am primit finanțare pentru un număr dublu de cazuri. S-au reîmpărțit fondurile rămase în 2015, pentru că au fost clinici care nu au atins numărul de fertilizări finanțate. Astfel, la nivel național, am fost clinica cu cele mai multe cazuri finanțate de la Ministerul Sănătății, în țară existând aproximativ 20 de clinici care efectuează fertilizare in vitro. Așteptăm să primim finanțare și pentru anul 2017, pentru a vedea care va fi numărul de cazuri ce vor beneficia de susținere din partea statului. Există o listă de așteptare pe baza căreia vom continua finanțarea. Este vorba despre acele cazuri care nu s-au numărat printre cele 72 de cazuri finanțate anul trecut. Și în acest an avem cupluri cu dosarele pregătite și altele cu intenția de a-și pregăti dosarul. Cuplurile ne caută, doresc să se informeze, iar noi dorim să le transmitem că pot veni oricând la noi pentru a afla informații și pentru a fi consiliate.
Rep.: Ce rol joacă vârsta pacientelor în acest proces?
Dr. Nagy Barna: Sunt mulți factori care intervin și acesta este motivul pentru care nu putem vorbi despre o anumită cauză. Vârsta este un factor foarte important în ceea ce privește apariția infertilității. Știm că la 35 de ani aproximativ 35% din ovocite sunt genetic îmbătrânite și din această cauză embrionii rezultați din ovocite nu sunt genetic perfecți, iar la vârsta de 40 de ani acest procent ajunge la 70%. Până la vârsta de 35 de ani rata de reușită este peste 40%, până la 50%, iar la 40 de ani ajunge la 10-12%, la 42 de ani este 2-3%. Recent, am citit o un studiu efectuat pe un număr mare de cazuri din țările scandinave, care explică mecanismul care intervine și care arată că odată cu înaintarea în vârstă este mare probabilitatea de apariție a aneuploidiei.
Rep.: De unde sunt cuplurile care se adresează clinicii?
Dr. Nagy Barna: Cele mai multe cupluri sunt din județul Mureș și județele din jur: Cluj, Harghita, Bistrița Năsăud, Covasna, dar avem cupluri și din Tulcea, Craiova, Timișoara, Satu Mare, Baia Mare și Suceava.
ADRESA:
Str.Transilvaniei Nr. 161, Sangeorgiu de Mures,
Mures, 547530, Romania
Program de lucru: Luni-Vineri 8-16
EMAIL:
office@fivmures.ro
TELEFON:
+40-365-882444
FAX:
+40-365-882805
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Dacă am trompele legate,dar încă am lunar ciclu,am 49 ani,ce șansa am pentru a avea un bebe,locuiesc in Anglia,dar încă sunt cetățean roman,dar fiind la a doua căsătorie soțul își dorește un bebe.
Multumesc,aștept răspuns prin email,va rog am nevoie de ajutorul dumneavoastră.