Relicve contemporane, imagini/arme, perspective interșanjabile, pistoale Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 826 Vizualizări

Relicve contemporane, imagini/arme, perspective interșanjabile, pistoale

Flaviu Rogojan a venit în Camera K’arte cu o expoziție în care alătură reproduceri ale unor controllere de jocuri cu imagini din programe de modelare 3D. Vernisajul expoziției „Raygun” a avut loc în 2 februarie, de la ora 19.00.

Foto 2

„Eu când eram copil eram foarte fascinate de acest joc. Nu știam de unde știe televizorul unde am împușcat, mi se părea un mister total. De curând am aflat cum funcționează aceste pistoale și funcționează chiar pe dos față de cum te-ai aștepta. Acestea nu emit nicio rază, ci sunt într-un fel pseudo-aparate de fotografiat. În momentul în care apeși pe trăgaci ecranul se face negru și rațele rămân albe, iar pistolul se uită să vadă dacă ești pe negru sau dacă ești pe alb. Practic dacă intră lumină în pistol a nimerit”, ne-a povestit Flaviu Rogojan.

„Asta mi se pare foarte interesant. Acum trăim într-o lume în care fotografiatul și producerea de imagini digitale și electronice e foarte puternică și e foarte prezentă în cultura contemporană și în societate. Și, foarte ușor, producerea de imagini poate să devină un instrument pentru a produce rău”, a adăugat Flaviu.

„Ne imaginăm că suntem în anul 2050 și acum le-am dezgropat”

În cadrul expoziției sunt două reproduceri ale pistoalelor originale de la consolele Nintendo NES, dar cele mai multe sunt reproduceri după pistoale de la consolele contrafăcute în China, care datorită prețului mai mic, erau mult mai populare în anii 90. „Arată ca niște pistoale laser dintr-un viitor imaginar, dar e un viitor care deja acum e învechit”, ne-a spus Flaviu Rogojan.

Replicile expuse în Camera K’arte arată ca niște pistoale ruginite din fier. „Arată ca niște relicve dezgropate, arată ca o expoziție de arheologie – oarecum. Ne imaginăm că suntem în anul 2050 și acum le-am dezgropat (…) De fapt sunt din ceramică și sunt acoperite cu această gravură specială care le dă această textură”, ne-a explicat.

Lucrul care l-a intrigat pe Flaviu Rogojan la aceste pistoale e faptul că ele nu emit raze, ci receptează lumina. De aceea, le-a pus în relație cu lumea programelor de modelare 3D. „În anitichitate, grecii antici spuneau că vederea e un simț care părăsește ochiul și când atinge lumea – să zicem că o rază de vedere atinge peretele, îl simte că-i alb și atunci știm că e alb. În Evul Mediu apare ideea că lumina și văzul sunt două fenomene separate (…) Și aici se întâmplă aceeași inversare, de la razele care ies, părăsesc ochiul, la o înțelegere a faptului că e vorba despre raze care intră. Ceea ce mi se pare mie interesant e faptul că în programele de modelare 3D pentru ca să meargă mai rapid, să nu se calculeze toate razele dintr-o cameră, e de multe ori mai ușor să le calculezi doar pe acelea care știi sigur că intră în ochi. Și se calculează printr-o metodă foarte similară antichității în care ochiul virtual trimite raze spre lumea virtuală. Și iarăși se întâmplă încă o inversare”, ne-a explicat Falviu.

Foto 1

Flaviu Rogojan este artist vizual și unul din coordonatorii proiectului Aici Acolo Pop Up Gallery din Cluj-Napoca. A studiat artă contemporană și fotografie la Universitatea de Artă și Design, unde este în prezent student doctorand. Lucrările sale au fost expuse în expoziții internaționale: expoziția personală „Does looking at a picture of the sun hurt your eyes?” la Obrońców Stalingradu 17 in Szczecin, Polonia (2016) și expoziții de grup: “Noc performerów“ Kontrapunkt 2016, Szczecin, Polonia & Kiel, Germania; “Legături” Camera K’Arte, Târgu Mureș (2015), “Learning and Unlearning“ Galeria Plan B, ClujNapoca (2015), “E nevoie de un Titlu?” Salonul de Proiecte, București (2013); “Dear Money” Viennafair, Viena (2013); “Carrot and Stick” Baril, Fabrica de Pensule (2012); “Contemporary Past: Moving Imagesas Fluid Memory” Nida Art Colony, Nida, Lituania (2011)

IMG_2412

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE