INTERVIU. Proiecte pentru comunitate, la Petelea Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 526 Vizualizări

INTERVIU. Proiecte pentru comunitate, la Petelea

Primarul comunei Petelea, Sorin Pompei Pădurean, prezintă în interviul următor, acordat cotidianului Zi de Zi, câteva din principalele activităţi derulate în anul 2016 la nivelul localităţilor Petelea şi Habic. De asemenea, Sorin Pompei Pădurean, primar aflat la cel de-al treilea mandat, a vorbit şi despre proiectele aflate în agenda de priorităţi a anului 2017.

Reporter: Vă rog să treceţi în revistă proiectele finalizate în anul 2016 la nivelul comunei Petelea.

Sorin Pompei Pădurean, primarul comunei Petelea: Am finalizat reţeaua de canalizare a localităţii Petelea, ultima fază a fost video-inspecţia, efectuată în decembrie 2016, iar recepţia finală o vom avea la începutul anului 2017. Tot în 2016 am asfaltat o stradă de 570 de metri, e vorba de o stradă care duce în zona cimitirului. Am reuşit să terminăm un proiect pe fonduri europene, prin Fondul Român de Dezvoltare Socială – FRDS, e vorba de un Centru cultural-educaţional Şcoală după Şcoală, de tip after-school. Din acest an am intrat pe finanţare din partea Primăriei a acest proiect. Tot în 2016 am mai pus în posesie o suprafaţă de 43 de hectare de pădure, în zona Mociar. În 2016 am achiziţionat Căminul cultural, care a fost retrocedat Bisericii Evanghelice, şi am reuşit să depunem un proiect pe fonduri europene „Şanse pentru comunitatea marginalizată din Petelea”, care are ca obiectiv îmbunătăţirea condiţiilor de trai a unor familii defavorizate, respectiv repararea a 44 de acoperişuri de case, plus amenajarea uşilor şi a geamurilor cu termopane. Tot în cadrul acestui proiect este prevăzută înfiinţarea a două module, unul pentru băi comunale şi altul pentru spălarea hainelor. De asemenea, vor fi şi şase-şapte cursuri de calificare în diferite meserii.

Rep.: Revenind la canalizare, vă rog să ne spuneţi ce valoare are proiectul şi despre câţi kilometri este vorba.

S.P.P.: Valoarea proiectului a fost de 25 de miliarde de lei vechi, iar investiţia a fost suportată din fonduri proprii. Necâştigând proiectul mare, de extindere a canalizării menajere în Petelea pe Măsura 322 din anul 2010, l-am „rupt” şi am făcut doar „Canalizare în centrul localităţii Petelea”, adică pe străzile principale şi două străzi lăturalnice şi branşarea lui la Reghin. Avem în jur de 10 kilometri de canal în localitatea Petelea şi 6 kilometri de refulare la Staţia de Epurare din Reghin. Tot în anul 2016, am reuşit să depunem un proiect pentru extinderea reţelei de canalizare menajeră atât în localitatea Petelea, cât şi în localitatea Habic, proiect care a fost declarat eligibil şi în prezent suntem în faza de licitaţie pentru proiectul tehnic. Licitaţia se va executa în decurs de o lună şi ne bucurăm că putem continua această extindere e reţelei de canalizare şi apă în Habic şi Petelea. La canalizarea veche sunt racordate în jur de 300 de gospodării, iar restul de 450 de gospodării vor beneficia de canalizare în urma acestui nou proiect.

Rep.: Sunteţi mulţumit de activitatea Centrului cultural-educaţional? Câţi beneficiari sunt la acest Centru?

S.P.P.: Centrul cultural-educaţional a avut 105 copii în 2016. Aceştia au beneficiat timp de nouă luni, din partea FRDS, de o masă caldă zilnic. Centrul a fost dotat cu mobilier, iar după cele nouă luni am mai primit o prelungire de şase luni, am alocat şi noi bani pentru şase luni, iar la finele anului trecut ne-au mai dat două luni. Prezenţa la noi a fost foarte mare, iar vizitele de control din partea reprezentanţilor FRDS au reliefat o activitate bună la Petelea. În luna decembrie 2016 am primit fonduri din partea FRDS pentru cumpărarea unei biblioteci şi cărţi, hărţi şi alte obiecte pentru copii. Chiar am observat, după mai bine de un an, că beneficiarii copii sunt mult mai isteţi, având în vedere că în program am avut cuprinse şi şase excursii în diferite locaţii: la Praid, la Aeroport, la Muzeu, la Grădina Zoologică.

112

Rep.: Rămânând în domeniul educaţiei, vă rog să ne spuneţi cum decurge activitatea din cadrul celor două grădiniţe şi trei şcoli de pe raza comunei Petelea.

S.P.P.: Pe raza comunei Petelea activitatea în şcoli se desfăşoară destul de bine. Din păcate, avem în localitatea Habic un număr foarte mic de copii, motiv pentru care clasele I-IV se desfăşoară într-o singură sală. Avem circa 12 copii în cele patru clase, iar grădiniţa funcţionează la jumătate din capacitate, respectiv cu 5 copii. La Petelea, la şcoală şi la grădiniţă avem înscrişi circa 415 copii. Mai avem unele retuşuri de făcut, suntem în stadiul de a cumpăra şi Şcoala, clasele V-VIII, imobilul fiind retrocedat. Grădiniţa are încălzire centrală, iar două săli sunt destul de mici, motiv pentru care avem în plan cumpărarea unui complex pentru a-l moderniza şi dota cu fonduri europene.

Rep.: Care sunt priorităţile bugetului comunei Petelea pentru acest an?

S.P.P.: Priorităţile bugetului din 2017 sunt următoarele: proiectul de reactualizare a Planului Urbanistic General, care a expirat de trei ani, proiect de reabilitare a Căminului Cultural, extinderea reţelei de canalizare – bani care la început vor fi suportaţi de către Primărie, pentru proiectul tehnic şi diferite avizări, cumpărarea Complexului şi a Şcolii clasele V-VIII din localitate, avem nevoie de bani pentru a încerca un proiect pentru reabilitarea drumului principal din localitatea Petelea, care e rămas în custodia CNADR, avem şi un proiect pentru reabilitarea Primăriei, reabilitarea staţiei de autobuz, achiziţionarea de camere de luat vedere, încălzirea Şcolii mici, plus betonare clase, construirea unui parc pentru copii în Petelea, şi nu în ultimul rând parcelarea terenurilor agricole din intravilanul localităţii. E un buget care depăşeşte însă bugetul real…

A consemnat Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE