Home / Administratie / Grădiniţă din fonduri europene, la Găneşti

Grădiniţă din fonduri europene, la Găneşti

Distribuie

Primarul comunei Găneşti, Balog Elemér, a declarat miercuri, 8 februarie, pentru cotidianul Zi de Zi, că instituţia pe care o conduce a demarat, recent, pe portalul de licitaţii publice SEAP, o licitaţie estimată la 1,5 milioane lei, fără TVA, pentru execuţia lucrărilor din cadrul proiectului „Reabilitare şi modernizare Grădiniţă Găneşti”.

Valoarea proiectului, 2,4 milioane lei

Proiectul are o valoare totală de 2,4 milioane lei şi este finanţat prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 22 februarie 2017, ora 15.00. „Acest proiect l-am aşteptat de foarte mult timp, dintre cele trei proiecte pe care le derulăm este primul proiect european pe care îl avem la implementare. Aştept cu nerăbdare încheierea licitaţiei şi atribuirea lucrărilor. În total, valoarea proiectului, cu tot cu dotările aferente, este de 2,4 milioane lei. Ca primar, sunt foarte bucuros deoarece am avut o grădiniţă care funcţiona într-o clădire veche, construită în anii 1950. Din păcate, după ce am făcut toate studiile, pereţii sunt pline cu igrasie şi condiţiile nu se pretează la condiţiile europene din 2017. Cred că după ce vom construi această grădiniţă cu siguranţă că o să vină copii nu numai din satul nostru, ci şi din satele vecine care aparţin de comuna Găneşti şi poate chiar din alte comune apropiate. Grădiniţa cea nouă este gândită pentru un număr de 60 de copii. La noi în comună, la ora actuală avem patru grupe de copii la grădiniţă şi pentru viitor, atât pentru părinţi, cât şi pentru copii, o să fie mai benefic pentru că părinţii sau bunicii o să ducă dimineaţa copii la grădiniţă şi până după-masă la ora 16.00 sau 17.00, la terminarea programului, o să stea în siguranţă deoarece copii vor fi supravegheaţi, o să aibă o masă caldă şi cred că în ziua de astăzi e un aspect care contează foarte mult pentru toţi părinţii”, a precizat Balog Elemér. „Dacă după licitaţie nu o să avem contestaţii, sper ca până la sfârşitul anului sau cel târziu până în 2018, în primăvară, grădiniţa va fi gata. Această grădiniţă va fi, probabil, prima grădiniţă cu program prelungit din zona Târnavei Mici”, a completat primarul comunei Găneşti.

PUG reactualizat, pe următorii zece ani

Un alt proiect important pentru comunitatea din Găneşti se referă la reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG), document strategic pentru dezvoltarea localităţii în următorul deceniu. Astfel, miercuri, 8 februarie, primarul Balog Elemér a participat la sediul Consiliului Judeţean Mureş la o dezbatere publică pe tema noului PUG al comunei„Am avut o prelungire de termen. Eu am început demersurile pentru noul PUG în 2013 şi din păcate din cauza avizelor care trebuiau procurate de la diferite instituţii – şi e vorba de un număr destul d emare de avize, circa 38 – am ajuns în 2017 la dezbaterea PUG-ului la Consiliul Judeţean. Au fost mici întrebări despre zona de risc la inundaţii, dar am furnizat răspunsurile împreună cu doamna arhitect Adriana Raus. Sper ca în şedinţa Consiliului Găneşti din februarie sau cel mai târziu în martie noul PUG pe zece ani să fie aprobat

În contextul aprobării noului PUG, primarul comunei Găneşti a dezvăluit şi câteva din priorităţile strategiei de dezvoltare a localităţii. „La terenurile extravilane pe care le-am avut până acum am mai dezvoltat perimetrul cu aproximativ 15%. Poate o să avem şi investitori pe lângă calea ferată, dar nu numai. Suntem şi zonă agricolă şi zonă viticolă, avem câţiva investitori în aceste domenii, dar sper ca prin aprobarea noului PUG comuna Găneşti va avea noi investitori. Vreau ca localitatea noastră, care se află lângă calea ferată şi lângă Drumul Judeţean 142 care emrge la Târgu-Mureş, să aibă mai mulţi investitori astfel încât să crească nivelul, dar şi numărul investitorilor”, a explicat Balog Elemér.

Urmează reabilitarea infrastructurii rutiere

Nu în ultimul rând, edilul şef al comunei Găneşti a declarat că pe lista de priorităţi din acest an se află şi un proiect care vizează reabilitarea şi modernizarea unor drumuri locale. „E vorba de mai multe drumuri din Găneşti, plus Drumul Comunal DC 79 dintre DJ 142 şi satul Păucişoara. Urmează să facem achiziţia pentru proiectul tehnic şi sper ca şi la acest proiect cândva la sfârşitul verii sau la începutul toamnei, în luna septembrie, să ne apucăm de treabă. Lungimea totală a drumurilor incluse în proiect este de 7,4 kilometri, valoarea proiectului este de un milion de euro, iar sursa de finanţare este Programul Naţional de Dezvoltare Regională. Suntem printre cele patru primării din judeţul Mureş care au câştigat finanţare în 2016, după depunerea proiectelor”, a punctat Balog Elemér.

Alex TOTH

 

 

De asemenea, verificati

Interviu. Asociația Caritas-peste trei decenii de angajament social în slujba comunității. Află ce servicii oferă

Distribuie Asociația Caritas Alba Iulia este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 1990 de Arhiepiscopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.