Home / Slider / Trei proiecte mari pentru comuna Chețani

Trei proiecte mari pentru comuna Chețani

Distribuie

 

Nici nu a început bine anul, și primarul din Chețani se află deja în mijlocul acțiunilor menite a duce comuna spre evoluție și progres. După ce, anul trecut a finalizat asfaltarea unui drum comunal de 7 km, liderul comunei, Emil Florin Mocan, dorește să finalizeze proiectele de apă-canalizare și să înceapă altele noi și vrea o dezvoltare economică și sănătoasă a comunei. În acest sens, Căminul Cultural al comunei a găzduit luni, 6 februarie, o întâlnire interactivă a primarului cu toți cei interesați despre situația bugetului pe anul 2017.

”Primăria nu este altceva decât un administrator al banilor cetățenilor, pe lângă banii primiți de la stat. Mi se pare normal să discut cu ei, felul în care cheltuim acești bani, cât mai eficient și în folosul tuturor, să existe o transparență totală și un reciproc angajament. Comuna Chețani nu este o comună săracă, noi ne-am descurca să funcționăm și să facem mici reparații, dar să faci un poiect de introducere a apei sau asfaltare a drumului, nu se poate din bugetul local. Eu, în mare, mi-am schițat cam ce ar trebui să facem, dar bugetul local se aprobă de consilierii locali, în funcție de banii ce-i avem” a declarat liderul comunei.

Emil Mocan consideră că trebuie să se axeze pe proiecte de infrastructură, care duc la îmbunătățirea vieții într-o comună, trebuie să știe fiecare să-și stabilească prioritățile, nefiind de principiul că trebuie să fie cârpim câte un pic aici, câte un pic acolo, și să se meargă mai departe. Trebuie să stabilească lucrări mari, iar pe lângă acestea să facă și altele mai mărunte.

”Consider că banii trebuie să-i alocăm pentru 4 proiecte mari, unul din ele nici nu este chiar atât de amplu, canalizarea de la Chețani , fiind finalizată în proporție de 90%. De la bugetul local ne-ar mai trebui ca să-l terminăm, în jur de 70.000 de lei, pentru  inspecția video, care nu poate fi decontată de bugetul de stat. Pentru restul lucrărilor avem bani alocați de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de aceea am și început cele trei subtravesrări, la stația de epurare este aproape gata, urmează utilajele și racordarea la curentul electric, montarea unei copertine. Pentru toate acestea sunt alocați bani, așadar canalizarea în Chețani până în vară trebuie să se termine” a mai adăugat Emil Mocan.

O sumă de 120 de mii lei trebuie alocați pentru proiectul tehnic de execuție și licitație pentru introducerea apei în Grindeni, pentru care este deja făcut și plătit studiul de fezabilitate, pentru apă și canalizare. ”Am vrut să depunem aceste proiect pentru fonduri europene, dar suntem o aglomerare urbană sub 2000 de locuitori și nu ne încadrăm condițiilor, nu se ia în considerare toată comuna. Din 15 februarie se depun proiecte la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Programul Național de Dezvoltare Rurală ( PNDR), motiv pentru care vom depune acest proiect” a explicat liderul comunei.

În concluzie, cetățenii din Chețani au creionat trei proiecte pentru care așteaptă finanțare de la bugetul național, respectiv introducerea apei în grindeni, terminarea școlii la Chețani și asfaltarea a 7,5 km străzi comunale în comuna Chețani, străzile fiind alese aici, pentru că aici se va finaliza canalziarea. Dacă nu se va aproba la PNDR, proiectul va fi depus și pentru atragerea de fonduri europene, unde există mari șanse de izbândă, potrivit celor afirmate de participanții la ședință.

Proiecția în viitor făcută de primarul comunei are în vedere și alocarea unor bani pentru parcelare, în jur de 50-60.000 de lei, sumele alocate de stat fiind insuficiente.” În plus avem și un termen de terminare a planului urbanistic general. Sigur, sunt multe de făcut, dar trebuie să ne limităm și la banii care-i avem, vrem 2-3 stații noi de autobuz moderne, un mini-parc la Hădăreni, la intrarea în Chețani o bandă corespunzătoare pentru a se conduce în condiții de siguranță, construirea unei capele la Grindeni, mulți cetățeni ne întreabă de ce nu dăm în funcțiune cele două capele terminate, dar nu avem încă avizul de la Electrica. Primăria va gestiona cele două capele, pentru că sunt făcute pentru toți cetățenii, indiferent de confesiune” a adăugat Emil Mocan.

Până la sfârșitul lunii trecute, în fiecare sat, în magazine, a fost montată o urnă unde cetățenii au avut ocazia să-și exprime, fără a-și trece numele, în ideea că poate așa le e mai ușor, toate sugestiile și criticile.

”Aveți un cuvânt de spus și puteți influența numai în bine, numai noi putem avea grijă de comuna noastră, împreună cu echipa primăriei și a Consiliului Local vom munci pentru dezvoltarea și înfrumusețarea comunității noastre” a încheiat liderul comunei.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.