Home / Administratie / Dorin Florea: „Niciun efort nu e prea mare astfel încât școala să poată funcționa”
Dorin Florea Consilul Local Targu Mures

Dorin Florea: „Niciun efort nu e prea mare astfel încât școala să poată funcționa”

Distribuie

În condițiile în care anul acesta nu vorbim de comasări sau de schimbări ale statutului juridic în cazul unităților școlare preuniversitare din județul Mureș, realizarea proiectului de rețea școlară ar fi trebuit să fie o formalitate. Numai că situația încă neclară legată de legalitatea înființării Liceului Romano-Catolic a dus la prelungirea termenului de realizare a rețelei școlare pentru anul 2017-2018, proiect solicitat de ISJ Mureș încă din luna decembrie a anului trecut. După mai multe runde de discuții în care au fost implicați reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, ai Primăriei, consilieri locali și reprezentanți ai Liceului Teologic Romano-Catolic pare să se fi ajuns la un consens. Deși discuțiile importante au avut loc în 9 februarie, în cadrul comisiilor reunite ale Consiliului Local, iar opțiunile majorității consilierilor fuseseră stabilite, a existat oarecare tensiune și în cadrul Ședinței Extraordinare a CL din 10 februarie. Totuși, mesajul principal transmis a fost dorința de rezolvare a situației astfel încât elevii și profesorii să nu aibă de suferit.

Foto 2 CL

Consilierii locali au adoptat Proiectul de hotărâre care cuprinde proiectul rețelei școlare pentru învățământ preuniversitar de stat din Tîrgu Mureș, pentru anul școlar 2017-2018. Liceul Teologic Romano-Catolic este cuprins în proiect ca unitate cu personalitate juridică la poziția 34. La Ședința Extraordinară a Consiliului Local Tîrgu Mureș din 10 februarie, au participat 19 dintre consilierii locali. 14 consilieri locali au votat Da, iar cinci s-au abținut.

Foto 3 CL

Mesaj din partea primarului Dorin Florea

Primarul municipiului Tîrgu Mureș, Dorin Florea, le-a transmis un mesaj consilierilor locali la începutul ședinței extraordinare, după care a plecat din sală. „Cred că ați luat o decizie cât se poate de corectă, din păcate, un pic târziu, dar vreau să înțelegeți de la bun început că orașul, atât Primăria cât și Consiliul Local trecut, a luat o decizie corectă pentru a da o încredere și populației și pentru a demonstra că într-adevăr la noi modul de comportare și modul de existență este cel pe care vrem să-l promovăm. Și anume: un oraș cu o interferență culturală în care învățământul în limba e ceva firesc pentru noi”, a spus primarul.

„Efortul pe care l-a făcut Primăria pentru a pune la punct o serie de instituții de învățământ, indiferent ale cui sunt, chiar dorința de a le achiziționa, pentru stabilitate cum e în toată lumea au fost înscrise exact în același mod. Din păcate, graba mare și imixtiunea politică, să spun lucrurilor pe nume, au făcut ca Inspectoratul (Școlar Județean Mureș n.r.) să adopte o poziție defectuoasă”, a mai spus Florea.

Apoi, a vorbit despre „agitația” creată în jurul subiectului. „Din păcate, nu mai judecăm imixtiunile unei instituții, care trebuie să-și facă datoria, fără discuție. Doar că agitația pe care au creat-o în oraș, și mai mult, speculația politică făcută de diverse persoane sau grupuri. Nu acuz UDMR-ul aici, ci o serie de persoane, grupuri, chiar și ziare au creat ceea ce nu ne-am dori și nu ne-am dorit nicio clipă – ca populația și copiii să aibă vreo atingere”.

„Niciun efort nu e prea mare astfel încât școala să poată funcționa”

„Sper să luați o decizie înțeleaptă, care în primul rând trebuie să satisfacă școala, copiii și pe cei care sunt acolo. Poveștile și exagerările și providențele și toate care țin de domeniul fantasticului și a fantasmagoriei politice v-aș ruga să nu le expuneți pentru că dați un semnal prost. Niciun efort nu e prea mare astfel încât școala să poată funcționa, să-și vadă de treabă. Și să dați posibilitatea ca și Inspectoratul și toată lumea să înțeleagă că trebuie respectată legea. (…) Rugămintea mea: dacă trebuie corectat ceva, nu puneți chestiunea acum. Nu ține de dumneavoastră, ține de o problemă de a intra în legalitate pe care ne-o dorim și noi și Primăria și dumneavoastră și copiii și toată lumea”, le-a spus primarul consilierilor locali.

„Bugetul prevede bani pentru această școală, să știți dacă sunteți părinți sau profesori aici”, a precizat Florea. „Nu încercați să luați acum o hotărâre care să aducă după sine și alta și alta și dă… Gândiți-vă că Martie 90 s-a creat la Tîrgu Mureș exact pe aceste bâlbâieli și gândiți-vă la consecințele pe care trebuie să le suportăm noi, ca oraș al conflictelor, și un oraș în care oricum această pată nu o putem șterge foarte ușor”, a mai spus Florea. Înainte să părăsească sala a precizat că o face pentru că nu-și dorește ca prezența lui pe parcursul ședinței să fie apoi motiv de speculații.

IMG_2790

Radu Bălaș, despre oportunitatea construirii unui campus școlar

Înainte de votarea ordinii de zi, a luat cuvântul Radu Bălaș, consilier local din partea POL, care a venit cu ideea înființării unei comisii care să analizeze oportunitatea construirii unui campus școlar nou. Acesta a spus, referitor la discursul primarului, că „și noi suntem de acord cu ce a afirmat. (…) Cred că a fost un pas înainte spre ceea ce ar trebui să fie o conlucrare între toate formațiunile politice din Consiliul Local”, a adăugat referindu-se la discuțiile din comisiile reunite în ziua precedentă Ședinței Extraordinare.

Radu Bălaș a vorbit despre situația Liceului Vocațional de Artă, subliniind faptul că profesorii și elevii vor continua să lucreze și să învețe în condiții improprii. „De ce spun asta? Am întrebat reprezentanții Parohiei (Romano-Catolice n.r.), în speță administratorul și director economic și avocatul Parohiei dacă au intenția să vândă această clădire. Au spus că nu. Am întrebat dacă vreodată s-au gândit că există posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru renovarea clădirii. Din discuțiile prelungite am dedus că nu au avut de gând așa ceva și că s-ar putea, dar nu e sigur să se întâmple așa ceva vreodată. E clar că din banii pe care Primăria îi va oferi drept chirie acolo, lucru recunoscut și de Parohie, banii nu vor fi suficienți pentru renovarea clădirii. Așa încât o să ne învârtim într-un cert vicios. Pentru a sparge acest cerc vicios, eu propun și voi face un Proiect de Hotărâre de Consiliu Local pentru ședința ordinară. Pe care sper să fiți de acord să-l aprobăm într-un oarecare regim de urgență, pentru că nu mai sunt 30 de zile pentru a se respecta legea transparenței”, a spus Radu Bălaș.

Acesta a propus constituirea unei comisii de lucru care să analizeze oportunitatea construirii unui campus școlar în Tîrgu Mureș. „Să vedem dacă este sau nu este necesar, dar să luăm o decizie în baza unor discuții între consilieri locali, între responsabilii cu accesarea de fonduri europene din primărie, cu juriștii din primărie, cu arhitectul șef din primărie. (…) Să vedem dacă noi, ca comunitate, ne putem asuma realizarea unui campus școlar nou și modern pe un amplasament nou sau folosim ca punct de plecare una dintre instituțiile de învățământ care există deja”, a adăugat Radu Bălaș.

IMG_2792

Amendamente

Csiki Zsolt, consilier local din partea UDMR, a afirmat că „urmărirea penală a fostului inspector școlar general (Ștefan Someșan n.r.) și a directorului liceului (Tamási Zsolt n.r.) nu ar trebui să influențeze funcționarea liceului. Pe de altă parte, chiar primarul a declarat că totul decurge firesc că este în regulă în ceea ce privește situația școlii, susținând că va face tot posibilul în favoarea acestei instituții de învățământ. Cu toate acestea, Primăria, în loc să rezolve situația și să facă demersurile necesare funcționării instituției în cauză, a dat în instanță”, a amintit consilierul UDMR.

Apoi, Csiki Zsolt a propus un amendament la Articolul 1 al Proiectului de Hotărâre, propunând scoaterea următorului pasaj: „înregistrat la I.S.J. Mureș cu nr. 1441 din data de 07.02.2017”, pentru că între timp, după discuțiile din 9 februarie, propunerea de proiect de hotărâre, deși conține aceleași unități școlare, are un alt format, de asemenea, textul Proiectului de Hotărâre de CL fiind diferit. Apoi, a intervenit din nou Radu Bălaș care a propus „un amendament gramatical”, cerând corectarea Articolului 2 care era formulat în felul următor: „Aprobarea rețelei școlare va fi supusă aprobării…”. Ambele amendamente au fost aprobate prin votul consilierilor locali, primul cu 12 voturi Da și 7 abțineri, al doilea fiind votat cu 14 voturi pozitive și cu 5 abțineri.

Consilierul local din partea POL, Mark Christian Hermann, a propus și el un amendament pentru modificarea Articolului 1, la care a renunțat ulterior. Mark Hermann a propus ca articolul să fie simplificat prin renunțarea la formularea „proiectul elaborat de către Direcția Școli”. Acesta a propus această modificare pentru că în art. 22, lit. a) din OMENCS nr. 5777/2016 se precizează că proiectul de rețea școlară se elaborează de către Consiliul Local. „Să nu lăsam loc de discuții”, punctase Hermann.

IMG_2780

Potrivit Articolului 4 al Proiectul de hotărâre votat: „În conformitate cu prevederile art. 19, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 340/2004, republicată privind prefectul și instituția prefectului și art. 3, alin. (1) din Legea nr. 554/2004 privind legea contenciosului administrativ, prezenta hotărâre se înaintează Prefectului Județului Mureș pentru exercitarea controlului de legalitate”.

Proiectul rețelei școlare urmează să fie analizat de Inspectoratul Școlar Județean Mureș instituția abilitată pentru a da avizul conform. După aceea, dacă proiectul primește avizul din partea ISJ, rețeaua școlară va fi supusă aprobării Consiliului Local Tîrgu Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.