Home / Cultură / Eperjesi Noémi și arta ei colorată la Casa „Bernády”

Eperjesi Noémi și arta ei colorată la Casa „Bernády”

Distribuie

Casa „Bernády György” este gazda expoziției personale a artistei Eperjesi Noémi. Pe lângă invitați și elevi, la vernisaj au fost alături de artistă criticul de artă Nagy Miklós Kund și poeții Marko Béla și Demény Péter, care au scris poezii inspirate de lucrări realizate de Eperjesi Noémi.

Eperjesi Noémi

„Optimism, fericire, bucurie, siguranță și împăcare cu mine însămi”

„Pe simezele de la Casa „Bernády” se văd lucrări din două perioade ale vieții mele: trecerea de la grafica pe suportul de hârtie la pânză”, mi-a spus Eperjesi Noémi. În cadrul expoziției am putut admira lucrări care ilustrează cartea ,,Lélekabát”, de Demény Péter – soțul artistei, peisaje și diferite alte tipuri de compoziții realizate prin abordarea unui stil grafic decorativ. În lucrări se regăsesc și motive din Tîrgu Mureș: case sau obiecte.

„Sunt realizate cu culori vii, prea puțin stinse, dar care dau o conotație spre starea mea pe care o am în prezent: optimism, fericire, bucurie, siguranță și împăcare cu mine însămi”, mi-a mai spus Eperjesi Noémi. Artista a ținut să-i mulțumească pentru ocazia de a expune criticului Nagy Miklós Kund, pentru că i-a înlesnit oportunitatea de a-și face cunoscută „arta mea colorată”.

foto 2_vernisaj

Activitatea artistică însoțită de o carieră didactică

Eperjesi Noémi este din Zalău, județul Sălaj, unde a studiat la Liceul de Artă și a făcut parte din prima generație care a absolvit profilul pedagogic, înființat în 1993 de Szabó Vilmos. „A fost mentorul meu și m-a ambiționat să nu mă las de această profesie. Am fost cu el în tabere de creație, alături de el am cunoscut o varietate mult mai bogată în căutarea frumosului. De la 13 ani am avut lucrări de grafică în ziare, am avut expoziții personale și de grup”, a adăugat artista.

În 2004 a absolvit Facultatea de Arte din Oradea, Secția Pedagogia Artei. „După facultate am lucrat ca și creatoare de modă, iar în 2008 am intrat în învatamant și până azi sunt profesor de educație plastică.” Din toamna anului 2015, Eperjesi Noémi s-a mutat în Tîrgu Mureș, în prezent fiind profesoară de educație plastică la Școlile Gimnaziale „George Coșbuc” și „Romulus Guga”, unde predă atât la secțiile în limba maghiară cât și la cele în limba română. „Liceul și facultatea le-am parcurs în limba română și mă bucur tare mult de acest lucru!”

Eperjesi Noémi a ilustrat mai multe cărți de poezii și povești, fiind preocupată în principal de grafică. În 2013 a apărut și o carte de desen, „Să desenăm împreună!” scrisă și desenată de ea. „Lucrez cu diferite materiale pe diferite suprafețe… Grafică, pastel, ulei, acrilice, tehnică mixtă”, a adăugat Eperjesi Noémi.

În perioada 5-15 octombrie 2016 a participat la Tabăra Interetnică de Artă Contemporană Aiud și, apoi, lucrările pe care le-a realizat acolo au fost prezentate în cadrul unei expoziții organizate la Palatul Cotroceni, în luna decembrie a anului trecut.

vernisaj (2)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.