Dieteticienii cer, printr-o petiție online, emiterea normelor de aplicare a legii profesiei Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 309 Vizualizări

Dieteticienii cer, printr-o petiție online, emiterea normelor de aplicare a legii profesiei

La aproape un an şi jumătate de la adoptarea şi promulgarea Legii Dieteticianului, profesioniştii în domeniu au lansat o petiţie online prin care solicită Ministerului Sănătăţii să emită normele de aplicare a legii pentru stabilirea standardelor acestei profesii, care ar fi trebuit elaborate în 60 de zile de la apariţia actului normativ, informează AGERPRES.

Prodecanul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş, conf. univ. dr. Monica Tarcea, a declarat marţi, 14 februarie, pentru AGERPRES, că petiţia online pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii Dieteticianului nr. 256/2015 a fost lansată de Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică, că până acum aproape 400 de persoane au semnat şi că speră să se adune peste 2.000 de semnături.
„Odată cu Legea Dieteticianului noi am cerut asigurarea locurilor de muncă în spitale acestor absolvenţi în această nouă profesie. În primul rând, din punct de vedere financiar, se cunoaşte situaţia din spitale şi ar fi o idee legată şi de aceste job-uri, care ar trebui scoase pe toate secţiile spitalului şi nu numai. În al doilea rând, a existat întotdeauna o rezistenţă din partea colegilor din specialitatea diabet şi nutriţie pentru că ei au o pregătire în acest domeniu şi probabil că, pe undeva, se simt ameninţaţi, deşi nu este cazul. Noi nu ne dorim decât să completăm echipa de lucru. În al treilea rând, în general, rezistenţa cea mai puternică a venit din Bucureşti, unde există şcoli care pregătesc dieteticienii în şase luni sau maximum un an de zile. Termină foarte repede şi uşor, primesc o diplomă şi unii reuşesc să se impună chiar foarte bine pe piaţă. Noi le cerem de la trei şi până la cinci ani de pregătire şi, din punctul meu de vedere, calitatea absolvenţilor este cu totul alta. Există, aşadar, o concurenţă. La nivel de universităţi de medicină, Bucureştiul este printre singurele centre din ţară care nu a deschis o astfel de specializare. În rest, aproape toate facultăţile din ţară au”, a declarat conf. univ. dr. Monica Tarcea, conform sursei citate.

Înființarea unui Colegiu al Dieteticienilor
Aceasta a menţionat că normele respective ar trebui să susţină dieteticianul şi să stabilească ce lucrează, ce responsabilităţi şi obligaţii are, dar mai ales să asigure formarea unui Colegiu al Dieteticienilor, la fel ca şi Colegiul Medicilor sau cel al Asistenţilor.
„Odată ce există acest colegiu, profesia va demara mai uşor, va fi susţinută de către colegiu, vor exista examene de evaluare şi vor avea practic pregătire continuă, aşa cum au şi medicii. Un astfel de colegiu ar fi format din dieteticieni şi ar avea un cuvânt de spus la nivel naţional. În plus, dacă apare şi Legea Dieteticianului, am pus bazele şi practic nu ne mai poate influenţa nimeni atât de uşor. Impresia mea este că această tergiversare a aprobării normelor este undeva susţinută de către cei care nu doresc să existe această profesie pe piaţă. Am predat aceste date şi norme de aproape un an de zile, la fiecare trei luni cerem o opinie şi colaborăm foarte greu cu cei de la Ministerul Sănătăţii. Este adevărat că la Minister s-au schimbat de atunci vreo trei – patru miniştri, s-au schimbat inclusiv echipele, deci să spunem că la mijloc a fost şi o problemă tehnică, dar după un an de zile este prea mult să mai spună că doar aceasta este problema principală”, a afirmat conf. univ. dr. Monica Tarcea.

Scopul profesiei de dietetician
În petiţia Asociaţiei Române de Nutriţie şi Dietetică se arată că profesia de dietetician are ca principal scop asigurarea unei nutriţii echilibrate, atât la nivel de individ, cât şi la nivel populaţional, pentru asigurarea sănătăţii.
„Rolul dieteticianului în sistemul de sănătate este unul crucial, el fiind cel care ar trebui să se ocupe atât de prevenirea numeroaselor patologii, cât şi de tratarea acestora prin intermediul alimentaţiei. Neacordând importanţa cuvenită, rolul dieteticianului este suplinit de cadrele medicale fără pregătire în acest domeniu. Vorbind despre un secol al bolilor cardiovasculare şi al cancerului, este important de menţionat faptul că majoritatea patologiilor cardiace, dar şi neoplaziile maligne pot fi prevenite prin intermediul alimentaţiei, dieteticienii fiind verigi esenţiale. Din păcate, în România, legislaţia nu este reglementată astfel încât dieteticianul să fie un cadru medical recunoscut, lucru pentru care petiţia este cu atât mai importantă, cu cât deznodământul profesiei de dietetician este stabilit de aceasta”, se precizează în petiţia respectivă.
Legea Dieteticianului a fost adoptată în data de 7 octombrie 2015, iar la art. alineatul 1 se menţionează că „în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătăţii, cu consultarea instituţiilor de învăţământ superior care au un program de licenţă acreditat în specializarea de nutriţie şi dietetică, emite normele metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE