Iubeşte azi! Și mereu! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 191 Vizualizări

Iubeşte azi! Și mereu!

 

Sfântul Valentin a fost un preot creștin, care a trăit la Roma, în timpul împăratului Claudius al II-lea. El obișnuia să organizeze ceremonii de căsătorie pentru tinerii creștini, persecutați pe atunci în Imperiul Roman. De aici a venit probabil și reputatia lui de protector al îndrăgostiților. Sfântul Valentin a fost arestat și torturat, ca să renunțe la credința lui, însă a refuzat și chiar a încercat să-l convertească la creștinism pe împărat. A fost decapitat în anul 269.

Înainte de martiriul său, spune o legendă, Sfântul Valentin s-a îndrăgostit de Iulia, fata gardianului său, Asterius, care era oarbă și căreia el i-a redat vederea. Cel care a binecuvântat iubirea atâtor cupluri nu a putut să fie fericit cu femeia iubită, iar mesajul său de adio, adresat tinerei și semnat  “Al tău Valentin”, este considerat primul “bilețel de dragoste”. Tradiția este acum dusă mai departe de îndrăgostiții din întreaga lume, însă biletele nu mai au acum trista semnificație a unui mesaj de rămas-bun.

Momentul pentru a spune „DA”

Peste 220.000 de persoane aleg, în fiecare an, Valentine`s Day pentru a cere în căsătorie persoana iubită.

Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc „My Valentine”. Geoffrey Chaucer menţionează această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382.

Sărbătoare occidentală, în România

În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete care se celebrează pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul românesc „dragoste”.

Semnificații din jurul lumii

15 februarie era ziua în care se ținea sărbătoarea romana- Lupercalia, în timpul căreia bărbații tineri trăgeau la sorți pentru a decide cu care fata vor rămâne.

În Danemarca, de Sfântul Valentin, ghiocei presați sunt trimiși nu persoanei iubite, ci celor mai dragi prieteni.

În anumite țări, exista obiceiul ca femeile tinere să primeasca un cadou vestimentar de la un potențial pretendent, cadou echivalent cu o cerere în căsătorie. Păstrarea sau refuzarea acestuia devin echivalente cu un accept sau un refuz al respectivei cereri în căsătorie.

În Țara Galilor, în vremuri de demult, cadoul ideal prin care îți puteai manifesta dragostea era reprezentat de… linguri. Îndrăgostiții sculptau linguri din lemn pe care le dăruiau persoanei iubite în ziua de 14 februarie. Pe suprafața lingurilor erau sculptate motive diverse precum inimioare și chei ce aveau o semnificație deosebită: “tu ești cel care deschizi inima mea!”.

În Franța, o țară catolică, Valentine`s Day este cunoscută simplu drept Sfântul Valentin și este sărbatorită ca în restul țărilor occidentale.

În Danemarca și Norvegia, 14 februarie este cunoscută ca „Valentinsdag”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a o petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Turcia, Valentine`s Day este numai Sfântul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci.

În Brazilia, ziua înamoraților sau ziua iubitului/iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile își dau cadouri precum: ciocolată, felicitări și de obicei un buchet de flori.

Valentine`s Day a apărut și în Japonia și Coreea ca o zi în care mai mult femeile și mai puțin bărbații dăruiesc bomboane, ciocolată și flori.

(Sursa: Mediafax și Wikipedia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE