Home / Invatamant / Studenţii de la „Cantemir” păşesc în viaţă cu Dreptul

Studenţii de la „Cantemir” păşesc în viaţă cu Dreptul

Distribuie

Prima Facultate de Drept fondațională din Transilvania

Facultatea de Drept din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș s-a înființat în anul 1991, fiind prima Facultate de Drept fondațională din Transilvania și a doua din țară. Facultatea de Drept a fost acreditată prin Legea nr. 136/2005 şi are misiunea de a forma profesionişti în domeniul ştiinţelor juridice, la standarde internaţionale.

Infrastructura de care dispune Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş şi, în cadrul acesteia, Facultatea de Drept, este reprezentată prin laboratorul de criminalistică, laboratorul de informatica, Internet, Intranet şi biblioteca virtuala, sălile de curs şi de seminar moderne, dotate cu videoproiectoare şi reţea didactică computerizată. Biblioteca „Serafim Duicu”, cu un bogat fond de carte și reviste de specialitate. În Campusul universitar, accesul la internet wireless este gratuit. Toate acestea și multe alte facilități și dotări oferă condiţii optime organizării învăţământului. Întreaga infrastructură facilitează accesul studenţilor la suporturi de curs și seminar în format electronic și tipărit, note de curs, sinteze, teste de autoevaluare, pregătirea examenelor prin intermediul bibliotecii virtuale şi a avizierului virtual.

Studenții care nu sunt din Târgu-Mureș pot locui, pe durata studiilor, în Căminul studențesc „Dimitrie Canetmir”, unde dispun – pe lângă mobilierul și dotările specifice, noi și moderne, de televiziune prin cablu și conexiune permanentă la internet.

În cei 26 de ani de la întemeiere, Facultatea de Drept și-a construit o echipă puternică de cadre didactice, care sunt nu doar excelenți teoreticieni și cercetători ai fenomenului juridic, ci – în majoritatea lor – sunt și profesioniști ai dreptului, cu vastă experiență și prestigiu recunoscut în domeniile lor de activitate. Studenții Facultății de Drept sunt tratați ca membri ai familiei academice „Dimitrie Cantemir”, iar procesul educațional se bazează pe echilibrul dintre teorie și practică. Atât studenții, cât și masteranzii de la specializarea „Proceduri judiciare și profesii liberale” sunt încurajați și motivați să învețe să aplice cunoștințele dobândite în viața profesională și, totodată, să exploreze în profunzime subtilitățile dreptului, prin participarea la Simpozionul științific anual dedicat studenților și masteranzilor.

112

Burse de merit pentru studenți

În fiecare an universitar, studenții meritorii beneficiază de burse. Universitatea „Dimitrie Cantemir” înțelege să le recunoască și să le recompenseze astfel rezultatele școlare de excepție, aplecarea spre cercetare științifică și implicarea în viața academică. Bursele integrale sunt în sumă de 2.400 lei, dar există și burse parțiale, de 1.600 lei sau 800 lei.

În acest an, cei șapte bursieri ai Facultății de Drept sunt: Busuioc Mihaela Veronica (anul II, bursă integrală), Antal Francisc-Adrian (anul III, bursă integrală), Bolbos Rodica-Gabriela (anul IV, bursă integrală), Bodor Barbara (anul III, bursă parțială 1), Burbulia Cristina Bianca (anul IV, bursă parțială 1), Schrám Agnes-Tamara (anul IV, bursă parțială 2) și Gyármáti Brigitta (anul IV, bursă parțială 2).

Implicare în viața socială

An de an, Facultatea de Drept organizează seminarii, mese rotunde, ateliere de lucru și alte evenimente publice, la care studenții, cadrele didactice și invitați prestigioși caută împreună răspunsuri și soluții la problemele fierbinți cu care se confruntă societatea românească.

De exemplu, pentru a marca Ziua Internațională Anticorupție, Facultatea de Drept din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș a organizat în data de 12 decembrie 2016, un eveniment la care au participat peste 50 de studenți de la Facultățile de Drept, Psihologie și Științele Educației și Științe Economice, dar și cadre didactice ale universității.

Evenimentul s-a bucurat de prezența domnului Daniel Oltean, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Serviciul Teritorial Mureş, care le-a împărtășit studenților din vasta sa experiență practică, cu onestitate, umor, dar mai ales cu profesionalism, le-a răspuns la întrebări și i-a provocat la dezbateri și schimburi de idei.

Cu ajutorul domnilor comisar șef de poliție Daniel Diț de la IPJ Mureș și lector univ. dr. Eugen Ioan Dan, studenții au înțeles cum se organizează un flagrant, care sunt dificultățile în dovedirea unei fapte de corupție și cum ar trebui să procedeze într-o situație concretă cu care s-ar putea confrunta în viața de zi cu zi, în care le-ar fi pusă la încercare integritatea și corectitudinea.

Inițiatoarele, organizatoarele și moderatoarele evenimentului au fost doamnele asistent univ. dr. Oana Voica Nagy și asistent univ. dr. Ioana Toncean-Luieran, care i-au implicat pe studenți în jocuri de roluri, având menirea de a-i pune pe aceștia într-o împrejurare similară cu cele reale: medic – pacient, polițist – conducător auto, funcționar public – cetățean etc. De asemenea, studenții au luat parte la o sesiune de brainstorming, pentru a găsi cel mai potrivit slogan anti-corupție.

Într-o atmosferă relaxată și prietenoasă, tinerii viitori juriști, psihologi și economiști au învățat nu numai aspecte practice ale combaterii flagelului corupției, dar și faptul că între domeniile lor profesionale există o strânsă legătură, iar dezideratul unei societăți în care să domnească integritatea poate fi realizat numai împreună, prin armonizarea cunoștințelor și abilităților specifice fiecărei profesii.

Prof. univ. dr. Brîndușa Gorea,

Decanul Facultății de Drept


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.