De la 12.000 de km distanță, Arlie anunță primăvara Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 235 Vizualizări

De la 12.000 de km distanță, Arlie anunță primăvara

 

Cu trei zile întârziere față de startul zborului din anul anterior , 9 februarie, Arlie și-a început lungul traseu către zona de cuibărire din Munții Făgăraș, județul Brașov. Micuța urmează să parcurgă un traseu de 12.500 de kilometri din Namibia până în țara noastră. Conform datelor furnizate de dispozitivul montat pe spatele păsării, Arlie a străbătut deja 500 de km în doar trei zile. Dacă va avea un zbor fără incidente, va ajunge în România la începutul lunii aprilie. Puteți monitoriza traseul pe http://pomarina.ro/pomarina/index.php.

Arlie, o acvilă țipătoare mică adultă a fost capturată în  2013 de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. Mai apoi a fost echipată cu un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame și eliberată, acțiune desfășurată în cadrul proiectului LIFE ‘Conservarea acvilei țipătoare mici în România’. Prin sistemul satelitar Argos, membrii grupului Milvus pot urmări rutele pe care le parcurg acvilele dotate cu transmițător. Astfel, în anii anteriori, Arlie și-a început migrația de primăvară pe data de 14 februarie, de pe teritoriul Namibiei. Mai întâi a zburat către est până în Zimbabwe pentru ca după câteva zile petrecute aici să pornească spre nord. Până în data de 9 aprilie, când a ajuns pe teritoriul României, Arlie a traversat țări precum Zambia, Tanzania, Uganda, Etiopia, Eritrea, Egipt, Israel, Liban, Turcia și Bulgaria.

Arlie a zburat aproape 10000 km ca să ajungă la cuibul său de lângă Berivoi, Piemontul Făgăraș. Datele complete ale migrației începând cu luna septembrie 2013 până astăzi cuprind cifre impresionante. Migrația a durat în total 206 zile, timp în care Arlie a zburat 24468 kilometri, traversând 3 continente și 17 țări.

Începând din 2010, 22 de acvile țipătoare mici au fost echipate cu transmițătoare satelitare, Arlie fiind ultima dintre acestea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE