Home / Slider / Crescută de un asistent maternal, o fetiță a ajuns la Next Star

Crescută de un asistent maternal, o fetiță a ajuns la Next Star

Distribuie

 

Dragostea de mamă este dificil de descris în cuvinte, este cea mai pură formă de iubire, exceptând dragostea lui Dumnezeu pentru noi. În ultimii ani, serviciile de asistență socială s-au dezvoltat deosebit de mult, căpătând valențe noi. Îngrijirea familială temporară este cea mai bună alternativă față de plasamentul în instituții și ofera copiilor separați de propria lor familie, îngrijire într-un climat familial, în scopul de a răspunde nevoilor lor fizice, psihologice și sociale. Care sunt motivele pentru care unii copii nu mai pot locui împreună cu familia lor?!  Sărăcia, dezastrele naturale, sau factori personali, de exemplu boala, abuzul sau abandonul. Cine le vine în ajutor?! Asistentul maternal profesionist.

foto 1

”Sunt cea mai frumoasă mămică”

Zamfira Kalo locuiește în Tîrgu Mureș, are 49 de ani, este mama unui băiat și este angajată ca asistent maternal. La ora actuală se îngrijește de trei frați pe care îi consideră copiii ei. ”Uitându-mă la televizor, vâzând câte cazuri de copii neajutorați sunt,  mi-am spus că e momentul să fac și eu ceva din suflet pentru aceștia. Eu provin dintr-o familie mare, am 12 frați, o familie unită cu dăruire unul pentru altul. Zamfira Kalo povestește că cea mai grea parte, după depunerea cererii, a fost așteptarea de a intra în curs, dar a meritat această așteptare, pentru că a primit înspre creștere doi copii, frați, de 3 și 7 ani. Cu ajutorul DGASPC Mureș a reușit reintegrarea lor în familia naturală.

” Apoi am preluat 3 băieți, frați, cel mare are acum 14 ani, cel mijlociu 10 ani, iar cel mic 9. Cel mic avea 1,8 luni când i-am luat, nu stătea în picioare, iar cel marea avea 7 ani și nu știa să vorbească, mijlociul făcea încă pe el. Integrarea lor în familie a fost ușoară, pentru că au prins drag de mine repede, iar eu nu consider că ceea ce face este o meserie, am transformat locul de muncă în ceva din suflet pentru suflet. Dacă ei îmi spun de 50 de ori pe zi că sunt cea mai frumoasă mămică, eu sunt cel mai fericit om de pe pământ”.

foto 2

”Când m-a văzut, m-a prins de picior”

Maria Vlăgea are 46 de ani, trăiește în comuna Livezeni și este asistent maternal de 13 ani. Potrivit afirmațiilor ei, în anul 2004 a văzut la televizor un reportaj despre o fetiță sărmană din Bacău, care și-a găsit liniștea în mijlocul unei familii substitutive ce s-a îngrijit de ea și i-a creat un drum în viață. Astfel, a simțit un imbold că vrea să facă și ea ceva pentru astfel de fragede suflete ale nimănui.  ”Nu știam ce să fac în acest sens, dar am depus o cerere, am făcut primul pas, iar la 9 luni de zile deja intram în sistem. Pe vremea aceea, la sediul DGASPC Mureș de pe strada Trebely era și Leagănul de copii și, când mergeam la cursurile de asistent maternal, vizitam copiii de acolo. Într-o zi, o fetiță m-a prins de picior. Cristina, avea 2 ani și 10 luni. Și a mea a fost. Practic, ea m-a ales pe mine. Acum are 15 ani jumătate, este elevă în clasa a IX-a la liceul Economic, pentru că visul ei este să ajungă un bucătar profesionist. Este și membră în trupa de acrodance „Together Dance ”, cu care a fost și la emisiunea Next Star” ne povestește, mândră, Maria. Pe când a luat-o pe Cristina acasă, fetița nu știa să vorbească și folosea scutece. ”Eu am o fetiță exact de vârsta ei, 3 săptămâni e diferență între ele. Fata mea m-a ajutat foarte mult în recuperarea Cristinei, a învățat-o multe lucruri, iar în toamnă deja mergea și ea la grădiniță”. Acum 5 ani, în luna februarie, Maria a luat și un băiețel cu vârsta de 8 luni și jumătate, dar cu comportamentul și dezvoltarea unuia de 2 luni, cu probleme mari de sănătate, dar pentru care simte aceeași dragoste ca și pentru celelalte două fete ale ei.

Și tu poți fi părinte!

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș continuă Campania de promovare şi recrutarea pentru profesia de Asistent Maternal Profesionist “ Și tu poți fi părinte de profesie”. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă luni, 20 februarie, la sediul instituției, la care au participat Elida Deak, director adjunct, Adela Todoran, șef serviciu Asistență Maternală și Doru Constantin, purtător de cuvânt al DGASPC Mureș.

Demersul se fundamentează pe faptul că în prezent în județul Mureș există copii cu vârsta până la 3 ani, care necesită ocrotire în cadrul unei familii substitutive (AMP).

Persoanele care au nevoie de un loc de muncă la domiciliul personal, doresc să îngrijească un copil sau 2 copii cu vârsta între 0 şi 3 ani, au o familie, experienţă de părinte, sunt sănătoase, deţin o locuinţă proprietate personală corespunzătoare, fără cazier judiciar, pot avea profesia de Asistent maternal profesionist în domeniul Protecţiei Copilului.

Un copil luat în îngrijire face parte din familie, îi veghezi somnul, îl duci la doctor când este bolnav, îi organizezi timpul liber. Părinţii de profesie sunt numiţi asistenţi maternali profesionişti.

Alternativă de tip familial

Asistentul maternal profesionist este persoana atestată în condiţiile Hot. Nr.679/2003 , care prin activitatea pe care o desfăşoară , la domiciliul său asigură creşterea, îngrijirea şi educarea necesară dezvoltării armonioase a copiilor care îi primeşte în plasament pentru o perioadă de timp.

Asistenţa maternală reprezintă o alternativă de tip familial a copilului lipsit temporar sau definitiv de ocrotirea părinţilor săi.

De acest program beneficiază copilul care nu a înplinit vârsta de 2 ani, copilul abuzat sau neglijat, copilul care în vederea protejării intereselor sale nu poate fi lăsat în grija părinţilor din motive neinputabile acestora, copilul găsit sau abandonat de către mamă în unităţi sanitare sau cel al cărui părinţi sunt decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din drepturile părinteşti sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie, declaraţi judecătoreşte morţi sau dispăruţi, când nu a putut fi instituită tutela.

Ce este un asistent maternal?

Asistentul maternal profesionist este o persoană de la care se aşteaptă capacitate şi disponibilitate de a oferi afecţiune, înţelegere, răbdare, tact, flexibilitate în gândire, înţelegerea necesităţilor specifice ale copilului şi a rolului sau de a satisface nevoile copilului şi nu invers, posibilitatea de a asigura copilului securitatea şi minimul de confort material, conştientizarea importanţei rolului familiei în dezvoltarea copilului. Totodată, acesta trebuie să aibă disponibilitatea de a menţine legătura cu familia naturală a copilului, atunci când acest lucru este posibil şi este în favoarea copilului.

Asistentul maternal profesionist beneficiază de:

–        Contract de muncă pe perioada valabilităţii atestatului;

–        Vechime în muncă;

–        Salariul lunar, alocaţie de plasament/copil, alocaţie de stat/copil, bani de hrană/copil, bani pentru drepturi materiale (echipament, cazarmament, materiale igienico-sanitare)

–        Beneficiază de formare profesională;

–        Beneficiază de consiliere şi sprijin din partea specialiştilor DGASPC Mureş;

Ce trebuie să faci pentru a deveni asistent maternal?

Potrivit explicațiilor date de Adela Todoran, șef serviciu Asistență Maternală din cadrul DGASPC Mureș, pentru a deveni asistent maternal este nevoie de împlinirea unor condiții și realizarea unor pași:

–   depunerea cererii tipizate , la sediul DGASPC Mureş;

– evaluarea socială, efectuată la domiciliul solicitantului de către asistentul social al DGASPC Mureş;

– evaluarea şi testarea psihologică a solicitantului şi a persoanelor care locuiesc înpreună cu acesta, efectuată de un cabinet psihologic contractat de DGASPC Mureş;

– depunerea actelor necesare pentru întocmirea dosarului la sediul DGASPC Mureş;

– participarea la cursul de formare iniţială a solicitantului ca Asistent maternal profesionist, cu frecvenţă obligatorie, durată de 60 ore, organizat şi asisgurat de DGASPC Mureş;

– susţinerea şi promovarea exemenului la finalizarea cursului;

– obţinerea atestatului de Asistent Maternal Profesionist;

– plasamentul copilului şi angajarea AMP;

Pentru mai multe informaţii contactaţi Serviciul Asistenţă Maternală Profesionistă din cadrul DGASPC Mureş, Tg.Mureş, Str. Trebely, nr 7

Program: luni-joi între orele 7,30-16, vineri 7,30-13,30.

Telefon: , 0265-211699, 0265-213512, int.51 sau 52,

Persoană de contact : Şef serviciu AMP , tel. 0729499903


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.