Crescătorii de bovine, îndrumaţi spre forme asociative Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 271 Vizualizări

Crescătorii de bovine, îndrumaţi spre forme asociative

Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureș a găzduit vineri, 24 februarie, lucrările Adunării Generale ordinare a Federației Crescătorilor de Bovine din România, în prezența reprezentanților asociațiilor de crescă- tori din 36 de județe afiliate Federației. IMG_0362”Mă bucur că județul Mureș este gazda acestui eveniment în fiecare an, Este o onoare pentru județul Mureș, un județ reprezentativ în ceea ce privește creșterea bovinelor, cu un loc fruntaș în ce privește efectivele de animale. De asemenea, suntem deosebit de onorați să-l avem oaspete pe domnul Petre Daea, ministrul Agriculturii. Am convingerea că sunt multe probleme de ridicat din partea fermierilor, eu de profesie sunt medic veterinar, vă înțeleg foarte bine necazurile. Am spus mereu, zootehnia este una din cele mai grele profesii, mai grea decât a minerului, deoarece crescătorii trebuie să fie 24 din 24 de ore lângă animale”, a precizat, în deschiderea lucrărilor, dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș.

Problema adeverințelor

În cadrul Adunării Generale a fost dezbătută activitatea Federației desfășurată în 2016, prezentarea exercițiul financiar pe anul 2016, programul activităților pentru acest an, precum și primirea de noi membri și modificări ale formei de organizare a asociațiilor membre. Una din problemele prezentate a fost cea a exercițiului financiar pe anul 2016, respectiv a deficitului financiar cauzat de neobligativitatea eliberării adeverințelor. DSC_0476”Exercițiul financiar pe 2016 a avut foarte mult de suferit deoarece nu am mai avut acea posibilitate de eliberare de adeverințe prin care, vrând nevrând, mai constrângeam președinții de asociații membre ale Federației să dea cota parte care revine din ceea ce încasau prin eliberarea adeverințelor, lucru care ne-a permis să contorizăm puterea Federației la nivel național. După centralizarea contoarelor care ne-au ajuns înapoi de la adeverințele eliberate în țară, am reușit să înventariem 647.000 de vaci, beneficiare de ANT din 1.100.000 de capete. Or, aceste documente care există în arhiva Federației ne dă toată puterea să spunem că suntem una dintre cele mai reprezentative organiza- ții ale crescătorilor de bovine din România”, a afirmat dr. Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România. Alt aspect dezbătut a fost cel privind obigativitatea contribuției fiecărui fermier către o structură asociativă. ”Avem un proiect prin care să scoatem o lege prin care să determinăm toți agricultorii din România să se ducă spre o formă asociativă, indiferent de cultură, și să plătească o cotizație care să ne asigure și nouă func- ționarea precum și funcționarea în teritoriu, în așa fel încât toate aceste eforturi pe care noi le facem, să avem pe ce bani să le facem. În momentul în care organizațiile încasau cotizația de 5 lei pe animal eligibil și trebuia să transfere către Federație un leu, interesul nostru nu este să avem județe slabe. Noi am avut interesul ca la nivel local să vă întăriți, și de acolo să transferați și spre noi banii care să ne asigure sprijinul de a vă duce mai departe doleanțele și să le susținem în fața instituțiilor statului din România. Interesul nostru este să întărim asociațiile la nivel local, lucru care trebuie să-l înțeleagă foarte bine toată lumea. Acea cotizație obligatorie de 3.000 de lei pentru fiecare organizație, dacă ar plăti-o toți, nu ar fi o problemă, dar din păcate sunt mulți colegi care nu au onorat nici măcar acea cotizație de 3.000 de lei. Avem nevoie să avem această legitimitate de a trage de mânecă instituțiile statului, iar fără aceste lucruri nu le putem face. E păcat ca eforturile care s-au făcut de către unele asociații să fie umbrite de alte asociații care nu au făcut acest efort financiar de a plăti. Răspunsul a fost foarte clar, nu mai dăm adeverințe, nu putem încasa banii. Oare chiar așa să fie?”, a spus dr. Claudiu Frânc.

”România ar trebui să aibă un punct de vedere”

IMG_0370Printre invitaţi s-a aflat și Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, care a punctat necesitatea unor politici favorabile crescătorilor de animale din Româ- nia în perspective noii Politici Agricole Comune. ”Vreau să trag un mare semnal de alarmă. În România, în 2016 s-au sacrificat undeva la 450.000 de capete de bovine. România deține un efectiv de 6% de bovine dint totalul bovinelor la nivelul Uniunii Europene și producem 0,6% din produc- ția de lapte din Uniunea Europeană. Niciodată România nu și-a atins cota de lapte și cu toate acestea avem parte de concurență neloială practicată de alte state membre care într-o formă sau alta primesc ajutoare de stat mascate și fac competiție neloială fermierului român. De asemenea, avem undeva la 26.000 de tone de lapte achiziționate anul trecut din comerțul intracomunitar, ceea ce înseamnă că dincolo de discuțiile administrative ar trebui să mai facem câțiva pași. În noua Politica Agricolă Comună negocierile se vor deschide în luna mai, ceea ce înseamnă că Româ- nia ar trebui să aibă un punct de vedere, inclusiv pe bovina de carne și pe cea de lapte. Dacă nu vom strange rândurile și nu vom avea niște argumente raționale prin care efectiv să convingem Comisia, din 2020 ne vom zbate în aceleași elemente interne fără să avem niște rezultate notabile în raport cu ceilalți fermieri europeni”, a spus Emil Dumitru.

Văcarii, față în față cu ministrul Agriculturii

IMG_0373Oaspete de seamă al Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine a fost ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care a anunțat acordarea la timp a subvențiilor către fermieri. ”Atât eu cât și alții, dar în primul rând Guvernul României, suntem alături de dumneavoastră. O spun pentru că nimic în România nu se face fără voință politică, nimic nu se face în România fără o politică coerentă, nimic nu se poate face dacă nu ne înțelegem, dacă nu colaborăm, dacă nu muncim împreună, dacă nu ne ascultăm și nu ne ajutăm unul pe celălalt. Cred foarte tare în acest mod de lucru și vă confirm că nicio clipă în Guvernul României nu s-a pus altfel problema decât că subvențiile și toate ajutoarele pentru fermieri să vină la timp, în așa fel încât agricultura României să nu aștepte după deciziile guvernamentale, ci dimpotrivă. Este pentru prima dată în România când subvențiile pentru ajutorul național tranzitoriu – ANT și sprijinul cuplat în zootehnie – SCZ încep să se dea, iar de miercuri au început să intre în buzunarul fermierilor. E un efort extraordinar din punct de vedere al bugetului, pentru că acești bani se dau de la bugetul de stat”, a arătat Petre Daea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!