FOTO, VIDEO: Bal de nota 10 pentru agricultorii mureşeni Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1361 Vizualizări

FOTO, VIDEO: Bal de nota 10 pentru agricultorii mureşeni

Peste 200 de fermieri de elită ai judeţului Mureş au participat vineri, 24 februarie, la Reuniunea anuală a agricultorilor din judeţul Mureş, eveniment organizat sub egida „Agricultura este şansa naţiunii române” de Asociaţia Agronomilor Mureş, în sala „Rhapsody” din incinta Hotelului „Grand” din Târgu-Mureş. Reuniunea s-a bucurat şi de prezenţa ministrului Agriculturii, Petre Daea, primit cu ospitalitate de fermierii mureşeni.

Agricultura, „şansa naţiunii române”

Şi în acest an, organizatorii au acordat Diplome de Excelenţă pentru agricultori care şi-au adus aportul la dezvoltarea acestui domeniu în judeţul Mureş.

„Cine îşi uită înaintaşii îi va uita urmaşii”, a spus Mihai Tomşa, reprezentant al Asociaţiei Agronomilor Mureş. „Având şi oficialităţi printre noi, aş dori să se înţeleagă că agricultura este şansa naţiunii române. Cu o conducere competentă şi bine intenţionat pe care o avem acum, în trei-patru ani putem să depăşim criza în care ne aflăm, să devenim una dintre cele mai prospere ţări agricole ale Europei, aşa cum am fost la cereale”, a completat Mihai Tomşa.

Nouă personalităţi, distinse cu diplome

Pe lista personalităţilor premiate de Asociaţia Agronomilor Mureş s-au aflat ing. Apor Csaba – care împlineşte în acest an vârsta de 96 de ani, Ioan Armenean – fost director al fabricii Zahărul Luduş, Vasile Bota – prezentat drept „cel mai bun preot dintre ingineri şi cel mai bun inginer dintre preoţi”, Kelemen Atilla – medic veterinar, fost parlamentar, Mircea Lobonţiu – inginer, Liviu Miclăuş – inginer, „un monument al conştinciozităţii, un monument al înţelegerii viziunii de agricultor”, prof. univ. dr. ing. Ioan Pastor – „cel mai titrat agronom mureşean, cu două doctorate în agronomie şi economie”, Marius Popa – medic veterinar şi Mircea Roman – om de ştiinţă, cercetător, fost director al Semtest BVN Sângeorgiu de Mureş.

„Vreau să mulţumesc tuturor celor care nu mai sunt printre noi, dar la care ne gândim cu recunoştinţă. Vreau să felicit colegii din generaţia mea care au fost premiaţi pentru ce au făcut pentru agricultura mureşeană, vreau să urez celor care sunt activi multă sănătate şi putere de muncă”, a afirmat Mircea Roman.

„Mi-a fost foarte greu după Revoluţie, dar am găsit în mulţi oameni din această sală un ajutor extraordinar”, a spus Ioan Armenean, care a adus mulţumiri lui Ovidiu Natea, Kelemen Atilla şi Liviu Timar pentru susţinerea arătată de-a lungul timpului. „Nu vom putea face nimic dacă nu ne vom gândi, mulţi dintre fermieri, la ceea ce a fost judeţul Mureş. Agricultură în Transilvania, deosebită, s-a făcut în judeţul Mureş, şi la IAS şi la CAP. Am vrut foarte mult să le spun tinerilor fermieri să apeleze la asolament, la culturile tradiţionale pentru zona noastră – şi vă dau un exemplu, izoterma de 9,3 grade este cu 5 kilometri rază în jurul Luduşului – faceţi bine domnilor fermieri uniţi-vă, faceţi legume şi vă faceţi o făbricuţă de făcut legume pentru iarnă”, a mai îndemnat Ioan Armenean.

Trio de fermieri-model

De asemenea, organizatorii au acordat Diplome de Onoare unor agricultori care au încheiat anul 2016 cu rezultate foarte bune: Virgil Damian – pentru rezultate deosebite în sectorul vegetal, Kardos Erzsebet – pentru rezultate deosebite în horticultură şi Fazakas Miklos – cultivator de legume. „Ocupaţia principală este legumicultura, în spaţii protejate, sub solarii, dar şi în câmp deschis, în zona localităţii Crăciuneşti. Momentan avem un hectar de pământ suprafaţă acoperită şi şase hectare de cultură intensivă de legume pe câmp”, a precizat Fazakas Miklos.

Invitaţi de marcă

Prezent la manifestare, ministrul Agriculturii s-a adresat invitaţilor prezenţi la Reuniunea anuală a agricultorilor din judeţul Mureş, nu înainte de a-i mulţumi lui Ovidiu Natea, fost ministru al Agriculturii. „N-am ştiut că evenimentul este atât de frumos, dar am bănuit că este un eveniment de suflet”, a mărturisit Petre Daea.

Printre participanţi s-au aflat şi dr. Lucian Goga – prefectul judeţului Mureş, Alexandru Cîmpeanu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Szabo Arpad – consilier judeţean, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Vasile Gliga – fermier şi preşedinte al PSD Mureş, Ovidiu Săvâşcă – director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mureş, Daniela Lupei – director executiv al Agenţia pentru Finanţarea Investiţilor Rurale Mureş, Ileana Guşatu – director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mureş, Ovidiu Natea – ex-preşedinte PSD Mureş şi fost ministru al Agriculturii, Liviu Timar – fost director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mureş, Marinel Ştefan – directorul diviziei Dafcochim Agro, Valer Sician – directorul Semtest BVN Mureş, Claudiu Frânc – preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Iacob Boca – preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Mureş şi Marian Pogăcean – directorul Unităţii Fitosanitare Mureş.

Invitaţii ediţiei din acest an a Reuniunii anuale a agricultorilor din judeţul Mureş au fost răsfăţaţi cu bucate şi băuturi alese puse la dispoziţie de gazdele de la Hotel „Grand” şi s-au bucurat de un program artistic de excepţie, cu muzică şi dansuri populare, pregătit de organizatori.

Text şi foto: Alex TOTH

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE