Pe locuri, fiți gata, start!, proiect educațional Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 193 Vizualizări

Pe locuri, fiți gata, start!, proiect educațional

 

Asociația Divers și Fundația Roma Education Fund (REF) România organizează Forumul Pe locuri, fiți gata, start! Evenimentul va avea loc la Primăria Comunei Mica, județul Mureș, cu începere de la ora 10:30, vineri, 3 martie.

Evenimentul face parte din proiectul educațional „Pe locuri, fiți gata, start! – creșterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi” și este destinat autorităților publice locale din județul Mureș.

Potrivit informațiilor furnizate de Maria Koreck, manager de proiect, Asociația Divers, participanții vor afla detalii despre schimbările benefice provocate în viața copiilor de la grupele de grădiniță din Deaj şi Beica de Jos, localităţile din județul Mureș unde s-a desfășurat proiectul. La forum se vor discuta și posibilităţile reale de continuare a activităţilor şi investiţiei în educaţia timpurie prin sprijinul şi implicarea activă a instituţiilor locale.

Ildikó Szabó, educatoarea grupei Pinguinii din Deaj, precizează: „Avem nevoie de sprijinul autorităților pentru continuarea acestui proiect, să fie susținut pe partea financiară, astfel încât, de exemplu, lângă educatoare să fie prezent în permanență și mediatorul comunitar. Numai așa se poate asigura ceea ce este important pentru copii, și anume frecvența continuă la grădiniță, dar și la școală.”

 

În Deaj, grupa de grădiniță este formată din 21 de copii, iar educatoarea Ildikó Szabó, mediatorul comunitar Gabriela Popa și facilitatorul comunitar Alexandru Szilágyi lucrează direct și cu cele 20 de mame ale acestor copii și, atunci când este nevoie, cu familiile extinse sau chiar cu vecinii. La Beica de Jos sunt 20 de copii și 15 mame cu care lucrează educatoarea Lucia Buțiu, învățătoarea Lidia Nădășan, învățătoarea Nadia Gazsi, care este și facilitator comunitar în proiect, și Iuliana Adam, mediator social.

 Depășirea barierelor și stereotipurilor

Copiii sunt sprijiniţi în derularea activităţilor fireşti sistemului educațional preşcolar, dar în acelaşi timp beneficiază de activităţi şi programe specifice proiectului „Pe locuri, fiți gata, start!”, precum Cercul povestitorilor (Povestea ta), Biblioteca de jucării, Mămica educatoare pentru o zi. De asemenea, prin intermediul evenimentelor comunitare de tipul carnaval sau ocazionate de Ziua Internațională a Romilor, Ziua Femeii, Paștele, Ziua Internațională a Copilului, Moș Nicolae, de sărbătorile de iarnă, copiii, părinţii şi comunitatea învaţă împreună să depăşească bariere şi stereotipuri, consolidând astfel legăturile dintre membrii comunității.

Lucia Buțiu, educatoarea grupei din Beica de Jos, declară: „Biblioteca de jucării este o idee foarte bună, copii împrumută jucării, iar când avem sesiuni cu mămicile ca să învețe jocurile, ele se bucură foarte tare. Pentru multe dintre ele participarea la activitățile proiectului este singura ocazie de a ieși din casă. Chiar ieri ne-am întâlnit să confecționăm mărțișoare, să vadă și mămicile cum muncesc copiii pentru fiecare temă.”

Pe lângă investițiile în infrastructura locală, „Pe locuri, fiți gata, start” mai înseamnă și educație și schimbare a mentalităților. Pentru ca să vină copiii cu regularitate la grădiniță trebuie mai întâi reduse sau chiar înlăturate barierele care făceau dificilă participarea lor la educația timpurie. Principiul proiectului este de a implica părinții în procesul de predare-învățare la școală și acasă, și de a asigura resursele minime necesare pentru a merge la grădiniță în condiții decente: rechizite, suport material, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și cunoștințe de limba română, noțiuni de igienă, activități recreative.

Construcții și reamenajarea grădinițelor

Proiectul „Pe locuri, fiți gata, start” a inclus lucrări de construcție și reamenajare la grădinițele din cele două localități, locuri de joacă, dotări cu echipamente, cărți, jucării și consumabile în valoare totală de 68,000 de euro în Deaj, iar în Beica de Jos în valoare totală de 78,000 de euro.

La forum au fost invitați să participe reprezentanții beneficiarilor proiectului din Deaj și Beica de Jos, partenerii și reprezentanții autorităților locale, județene și instituțiilor abilitate în domeniul incluziunii sociale și educației pentru a intra în dialog despre rezultate, așteptări și modalități de a continua investiția în educația timpurie de calitate, inclusiv a copiilor care provin din familii dezavantajate sau de etnie romă.

Evenimentul face parte din seria intitulată Forumul Primarilor; un eveniment similar s-a organizat deja în județul Călărași pe 28 februarie şi alte patru urmează să aibă loc în localități dezavantajate în care există comunități etnice rome mari, respectiv în județele Sălaj (9 martie), Bihor (10 martie), Ialomița (17 martie) și Dâmbovița (22 martie).

„Principalul atu sunt oamenii pe care i-am format. Desigur, sălile de clasă și bibliotecile construite sunt spațioase și luminoase, mobilate și dotate cu jucării și cărți, dar este mai important că proiectul lasă în urmă oameni valoroși, instruiți, motivați. Ei sunt educatori, asistenți preșcolari, mediatori comunitari și părinți care împreună au schimbat în bine relația cu școala, ” a precizat Marian Daragiu, managerul proiectului.

Proiectul este susținut de Ministerul Educației și Cercetării Științifice și, la nivel local, de primăriile, consiliile locale și de inspectoratele școlare județene din Bihor, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Mureș și Sălaj. Beneficiarii direcți sunt copii cu vârsta de până la 6 ani și familiile lor, prin intermediul programelor și serviciilor educaționale „Pe locuri, fiți gata, start!”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE