INTERVIU. Maria Precup, primarul municipiului Reghin: „Femeile se luptă să demonstreze că sunt la fel de puternice ca bărbaţii”
8 martie 2017Una din cele mai apreciate femei care îşi desfăşoară activitatea în administraţia publică locală a judeţului Mureş este Maria Precup, primarul municipiului Reghin şi totodată preşedintele Organizaţiei Femeilor Social Democrate Mureş. Adeptă a principiului conform căruia reuşita în carieră trebuie să aibă la baze doar competenţele şi profesionalismul, Maria Precup vorbeşte în interviul următor despre semnificaţiile lunii Martie, dar şi despre rolul femeii în societate şi în familie şi egalitatea de şanse, şi nu în ultimul rând despre echipa femeilor social-democrate din România.
Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră luna Martie, cu sărbătorile ei dedicate Femeii?
Maria Precup, primarul municipiului Reghin: Luna Martie este o lună a femeii în general. Îmi amintesc că de mic copil am simţit că e o sărbătoare sufletească şi m-am implicat pentru a le face fericite pe femeile care au fost foarte importante în viaţa mea, începând de la bunica mea dragă care m-a crescut, mama mea, dar mai ales doamnele învăţătoare, profesoare şi toate cele mai dragi fiinţe de gen feminin care erau în jurul meu. Mereu mi-a plăcut să le fac fericite pe aceste femei şi deşi sunt la vârsta de 62 de ani simt în continuare acest impuls, de a face fericite femeile din jur, şi mă simt copleşită când văd că şi persoanele din jur fac acelaşi lucru cu mine. E foarte important pentru femeile din ziua de astăzi să aibă parte şi de tandreţe, de bucurie şi relaxare, ştiind că fiinţele dragi sunt alături de ele.
Rep.: Sunteţi o femeie de succes, iar meritele dumneavoastră au fost recunoscute chiar şi pe plan naţional. Cât de greu a fost să ajungeţi la acest nivel?
M.P.: Pentru o femeie nu pot să spun că este uşor, mai ales în viaţa politică. Profesional a fost mai uşor, deoarece am reuşit prin muncă. Şi reuşitele politice au fost obţinute prin muncă şi trebuie să spun că succesul meu în politică se datorează bărbaţilor. Echipei mele de bărbaţi şi femei, dar bărbaţii m-au obligat, cu ghilimelele de rigoare, să îmi asum anumite funcţii care au crescut de la an la an, pentru că echipa mea a fost foarte unită, foarte sudată, şi am lucrat chiar ca o echipă. Întotdeauna mi-am desfăşurat activitatea împreună cu echipa mea şi am simţit mereu echipa foarte aproape de mine, foarte încrezătoare în ceea ce facem. Astfel, succesul a venit natural. Revenind la întrebare, reuşita este urmarea firească a unei munci de ani de zile şi are preţul ei, care trebuie plătit: eu niciodată nu am uitat că sunt femeie, că sunt mamă şi poate uneori am uitat că sunt soţie şi de multe ori ajung foarte obosită acasă şi nu mai am disponibilitate şi energie de a comunica şi de a fi aşa cum trebuie să fie o soţie. Dar ceea ce m-a ajutat a fost că implicarea mea politică a venit când copii erau deja mari şi am fost susţinută şi impulsionată de familie. Îmi amintesc că în anul 2004 copii mi-au spus că ar trebui să candidez pentru funcţia de primar. Ideea a fost transpusă în maşină, în timp ce mergeam acasă de la Casa de Cultură. Aşa s-a întâmplat, natural. Eu cred în destin şi am crezut în destin la toţi paşii pe care i-am făcut. Trebuie să mai spun că în jurul meu am sacrificat şi oameni dragi, care sunt privaţi de prezenţa mea, de discuţii, de comunicare, deoarece sunt un om foarte ocupat şi de multe ori mă încarc cu problemele tuturor cetăţenilor cu care vin în contact, efort care uneori îmi diminuează puterea de a gestiona lucrurile personale.
Rep.: Societatea este divizată atunci când vine vorba ca femeia să ocupe funcţii de conducere. Care sunt argumentele dumneavoastră pentru promovarea femeilor în funcţii de conducere?
M.P.: Da, este o luptă continuă şi la nivel naţional, chiar la nivel mondial. În opinia mea, femeile sunt mult mai responsabile, mult mai implicate în funcţiile de conducere şi mult mai puţin corupte să recunoaştem, pentru că ele se luptă să demonstreze că sunt la fel de puternice ca bărbaţii. În continuare este o luptă şi sacrificiul lor este imens. Este însă imperios nevoie de un echilibru şi atunci când se promovează pe o funcţie de conducere nu trebuie să existe criteriul că este vorba despre o femeie sau un bărbat. Este eronat. Trebuie să iei omul ca atare, în funcţie de profesionalism, calităţile de moralitate, de implicare, de responsabilitate. Într-adevăr, pentru femei efortul este mai mare, dar rezultatele demonstrează că şi femeile sunt capabile să deţină funcţii de conducere, şi niciodată nu se plâng de efortul pe care îl fac.
Rep.: Vorbind despre politică, unele ţări au premier sau chiar preşedinte – femeie. Credeţi că România este pregătită pentru aşa ceva?
M.P.: Va veni o zi în care şi în România va fi la fel. A fost o propunere recentă în acest sens, pentru funcţia de premier, care din păcate nu s-a materializat. Sper că nu acesta a fost criteriul, că Sevil Shhaideh era femeie. Eu am suferit când am văzut că s-a discutat pe acest segment, pentru că eu o ştiu pe doamna vicepremier că este un om extraordinar de capabil, de responsabil. Sunt convinsă că şi-ar fi îndeplinit sarcinile la fel de bine, dar acolo au fost mai multe conjuncturi care au determinat refuzul de a fi acceptată. Cred că doamna Sevil Shhaideh, care este foarte bună ca vicepremier, ar fi fost la fel de bună şi ca premier. Chiar şi pentru o femeie pentru funcţia de preşedinte cred că este o deschidere totală, deoarece poporul român nu vede în asta un impediment. Noi avem probabil şi decepţia cu Elena Ceauşescu şi vă mărturisesc că şi eu am avut o reţinere când am acceptat să conduc partidul, când am acceptat să fiu candidatul la Primărie din partea Partidului Social Democrat, tocmai pentru că mă urmărea un trecut trist, ştiind cât de nocivă a fost implicarea Elenei Ceauşescu în conducerea României în perioada comunistă.
Rep.: Conduceţi şi o organizaţie de femei, respectiv Filiala Mureş a Organizaţiei Femeilor Social Democrate. Ce calităţi au femeile social-democrate?
M.P.: Organizaţia de femei de la nivel naţional mi-a dat cel mai mare curaj de a deveni lider, de a conduce şi de a fi candidat la funcţia de primar al municipiului Reghin. Întotdeauna când mă întâlnesc cu colegele mele revin acasă încărcată când văd cât sunt de puternice, determinate, corecte şi capabile de sacrificii pentru a face ceva pentru poporul nostru şi pentru semenii noştri, indiferent dacă e vorba de femei sau nu. Chiar recent m-am întors de la Bruxelles, unde am participat la o întâlnire pe această temă, respectiv discriminarea femeilor în administraţie şi în societate, iar un europarlamentar polonez a avut o ieşire absolut nefirească în a califica femeile de la tribuna Parlamentului European ruşinos pentru noi. A fost o discuţie şi despre retribuirea femeilor, care sunt mult mai prost plătite la nivel mondial în condiţiile în care poate sunt mult mai eficiente şi mult mai responsabile. Cred că e timpul să se depăşească acest prag. Femeile din viaţa mea sunt femeile care m-au determinat şi mi-au dat încredere, pe lângă faptul că am o organizaţie de bărbaţi în jurul meu, organizaţia Partidului Social Democrat Reghin, pe care o conduc din 2004 şi care a fost întotdeauna alături de mine. Colegii meu m-au responsabilizat mereu şi mi-au spus că organizaţia din Reghin este cea mai puternică din judeţ pentru că am condus-o eu şi pentru că nu au fost lupte între bărbaţi. Nu e adevărat, organizaţia este puternică pentru că am avut o echipă, chiar dacă această echipă a fost condusă de o femeie. Echipa e foarte importantă. Oricât ai fi de deştept sau de puternic, fără echipă nu faci nimic.
Rep.: Cum va fi sărbătorită ziua de 8 Martie la nivelul municipiului Reghin?
M.P.: La 1 Martie, colegii mei poliţişti au împărţit flori pentru doamnele din oraş, iar în data de 8 Martie avem un spectacol deosebit spun eu, la Casa de Cultură „Eugen Nicoară”, pentru toate femeile din municipiu. De asemenea, în 7 Martie, la Casa de Cultură „Eugen Nicoară”, Sindicatul Pensionarelor a organizat un eveniment la care a contribuit şi Consiliul Local, iar cele aproximativ 200 de participante au primit cadou câte un ghiveci de flori din partea noastră. De asemenea, fiind în ton cu primăvara, Partidul Social Democrat Mureş se pregăteşte să organizeze tradiţionalul Bal al Primăverii, care va avea loc după Postul Paştelui.
Rep.: În şedinţa Consiliului Local Reghin din 28 februarie s-a dezbătut şi un proiect intitulat „Femeia – soţie, mamă, bunică.” Despre ce proiect este vorba?
M.P.: Instituţiile noastre întotdeauna colaborează şi se implică în organizarea unor evenimente de suflet. Trebuie să promovăm femeia în rolul ei adevărat, nu numai ca lider, ca şi conducător, nu numai ca şi casnică sau femeia de acasă. În primul rând, rolul esenţial al femeii trebuie să-l recunoaştem, să nu-l neglijăm şi să-l conştientizăm – este de mamă, bunică şi soţie. Acest lucru trebuie să fie în mintea noastră în permanenţă, deoarece aşa cum am mai spus „ne ia valul” când avem muncă de responsabilitate şi uităm că trebuie să ne rezervăm o parte din timpul nostru şi din puterea noastră pentru a ne face şi datoria de mame, bunici şi soţii. Fără familie, societatea noastră s-ar distruge.
Rep.: Aveţi vreun mesaj pentru femeile din Reghin, din Mureş şi chiar din România?
M.P.: Da, pentru toate femeile din lume şi mai ales pentru cele apropiate, să fie la fel de tandre, la fel de pure, la fel de drăguţe, la fel de calde, dar la fel de puternice şi să nu uite niciodată că fără noi nu se întâmplă nimic în jurul nostru şi să nu ne fie frică să ne implicăm în orice act ne cere societatea şi familia.
A consemnat Alex TOTH
Lasă un comentariu