Kovács Edit: ”Privind femeile, sfârșești a crede în mitul cu supraoamenii în care fiecare din ele valorează cât doi bărbați” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 114 Vizualizări

Kovács Edit: ”Privind femeile, sfârșești a crede în mitul cu supraoamenii în care fiecare din ele valorează cât doi bărbați”

Noul primar al comunei Cristești, Kovács Edit, a intrat recent în lumea politico-administrativă a județului cu misiunea clară de a reprezenta și dezvolta comuna pe care o conduce. Încearcă din răsputeri să-și împarte timpul între atribuțiile de primar cu cele de mamă și soție, sperând că prin multă muncă perseverentă se poate uni o comunitate. Mai multe în interviul următor.

Reporter: Cum este să profesați în lumea politico-administrativă care este ocupată preponderent de bărbați? 

Kovács Edit, primarul comunei Cristeşti: Chiar dacă, din 1908, de când a fost aleasă prima femeie primar, în Anglia au trecut ceva ani, în Romania de azi, spiritul conservator mai persista, și este destul de greu să reușești în lumea politico-administrativă ca femeie.  Fără îndoială, e o provocare enormă, chiar mai mare decât mi-am imaginat înainte să ajung în această funcție. În schimb, atribuțiile și responsabilitățile unui primar sunt aceleași indiferent de gen, iar sarcinile trebuie să fie îndeplinite, duse la bun sfârșit. Chiar dacă unele necesită mai multă energie sau par mai greu de realizat. Într-adevăr, există situații în care poate ar fi nevoie de mai multa ‘duritate’ a unui bărbat, femeile fiind mai vulnerabile, dar această lacună se compensează cu alte calități, care sunt în avantajul comunității. Să nu uităm, femeia este ceea care unește familia, și cred că acest rol poate fi extins în sens larg, o femeie prin compasiune, amabilitate, sensibilitate, înțelegere, răbdare, dar nu în ultimul rând prin capacitatea de a aborda în paralel un număr mare, diversificat de probleme, prin profesionalism și prin muncă perseverentă poate uni o comunitate. Eu mi-am asumat aceasta sarcină dificilă, dar imperioasă, a regenerării comunității, în sprijinul dezvoltării sustenabile, pentru că sufletul și spiritul unei comunități dau viață și valoare unei comune.

Rep.: Ce va făcut să candidați pentru funcția de primar al comunei Cristești?

K.E.: După ce am trecut de momentul în care propunerea făcută de o veche cunoștință, de a candida mi s-a părut o glumă bună, am cântărit foarte bine avantajele și beneficiile pe care pregătirea profesională și experiența acumulă în domeniul achizițiilor publice și în managementul proiectelor le poate aduce dezvoltării acestei comune. Am simțit că trebuie să accept această provocare, cu toate greutățile pe care le implică. Iar soarta mi-a demonstrat, că locul meu este într-adevăr aici, prin faptul că am reușit să câștig alegerile cu acel singur vot. Am fost reticentă față de această funcție, doar pentru faptul că nu am experiența în politică și îmi desfășor activitatea în continuare fără a avea ambiții politice, în contextul în care, în România, oricum am pune problema, politica și administrația publică sunt interdependente. Câteodată îmi pun problema că acest lucru ar putea reprezenta un impediment în șansele de dezvoltare a comunei. Sper că această temere să nu se adeverească niciodată și să pot dovedi că la nivel de administrație publică locală, profesionalismul e mai important decât opiniile politice.

Rep.: Ce vă doriți de Ziua Femeii și a Mamei? Ce veți face anul aceste de 8 martie?

K.E.: De ziua mamei îmi doresc ca băiatul meu să nu mă întrebe niciodată, ceva de genul „ mama, de ce ți-au găurit ochii pe acest afiș?” și să am energia, forța fizică și psihică necesară pentru ca familia să simtă mereu că are în casă o soție și o mamă, nu un primar. Ca și conducător al instituției îmi doresc ca toți angajații să înțeleagă că am un singur interes pentru care lucrez, cel al comunității și că putem obține  rezultate doar într-un singur mod, formând o singura echipă, în beneficiul tuturor, iar ca reprezentat al comunei îmi doresc, cu ajutorul lui Dumnezeu, să pot duce la îndeplinire toate sarcinile pe care mi le-am asumat în acest mandat, ca sa nu fiu nevoită să mai înfrunt locuitori decepționați, care și-au pierdut încrederea în instituția Primăriei. De 8 martie, până după-masă voi lucra, ca în orice altă zi, iar seara vom merge cu colegele de la Primărie, iubitoare de cultură, la teatru.

Rep.: Un mesaj pentru femeile din comunitatea dumneavoastră și nu numai.

K.E.: Viața, arta, chiar și energia se declină la feminin. Ideea, ca şi lupta si pâinea sunt tot femei. Privind femeile, sfârșești a crede în mitul cu supraoamenii în care fiecare din ele valorează cât doi bărbați. Ambițioase, dinamice, cu plăcerea muncii, emotive și eficace, fac ca intervenția lor să fie mai intuitivă, mai psihologică, mai benefică.  O primăvără plină de soare, sănătate, iubire si multe, multe zâmbete!

A consemnat Ionel ALBU

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!