Home / Administratie / Criză de preşedinţi la cinci judecătorii de pe raza Curţii de Apel Târgu-Mureş

Criză de preşedinţi la cinci judecătorii de pe raza Curţii de Apel Târgu-Mureş

Distribuie

Judecătorul Florin Dima, preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş, a anunţat miercuri, 8 martie, cu prilejul unei conferinţe de presă, că 5 din cele 13 instanţe din raza de competenţă funcţionează fără să aibă preşedinte în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecătoria Târnăveni, fără conducere

Astfel, patru din cele cinci instanţe funcţionează cu preşedinte delegat pe o perioadă de şase luni, în timp ce o instanţă – Judecătoria Târnăveni – nu are nici măcar conducere interimară. „Cea mai mare vulnerabilitate în ceea ce priveşte resursele materiale pentru Curtea de Apel şi instanţele arondate o reprezintă faptul că sunt multe instanţe care nu au ocupate funcţiile de conducere. Din totalul de 13, sunt cinci instanţe care nu au preşedinte în funcţie. Patru dintre ele au preşedinţi cu delegare, dar ei nu au mandat de trei ani, aşa cum prevede legea, ci sunt doar delegaţi pentru şase luni de zile. Una dintre instanţe – e vorba de Judecătoria Târnăveni – nu are nici măcar judecător delegat, pentru că niciunul dintre judecătorii care funcţionează acolo nu îndeplineşte condiţiile de vechime pentru a ocupa o funcţie de conducere. Asta e o mare problemă, pentru că din punct de vedere administrativ o instanţă este mult mai bine condusă când are preşedinte. Instanţele cu preşedinte delegat pentru şase luni de zile sunt Judecătoria Topliţa, Judecătoria Miercurea Ciuc, Judecătoria Odorheiu Secuiesc şi Judecătoria Sighişoara. Cauzele neocupării acestor posturi sunt multiple. De cele mai multe ori, neocuparea funcţiei de conducere este determinată de numărul mic al personalului din instanţă”, a declarat judecătorul Florin Dima, la prezentarea bilanţului instituţiei pe anul 2016.

27 de posturi vacante

De asemenea, preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş a precizat că „o situaţie ceva mai dificilă” se află la instanţele din judeţul Harghita. „Aceste instanţe – nu e un secret – nu sunt foarte atractive pentru judecătorii care dau examen de admitere sau pentru judecătorii care absolvă Institutul Naţional de Magistratură. Toate aceste instanţe, din Topliţa, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, au un deficit de personal, nu au suficienţi judecători, deşi schema şi finanţarea există. Dar şi mai mare problemă există la Tribunalul Harghita, unde din 17 posturi de judecători câte are această instanţă sunt ocupate doar 11 posturi. E un deficit enorm şi le face foarte dificilă îndeplinirea sarcinilor de către ceilalţi colegi”, a menţionat judecătorul Florin Dima.

Potrivit preşedintelui Curţii de Apel Târgu-Mureş, la sfârşitul anului 2016 la nivelul instituţiei erau 27 de posturi vacante, din care 8 de grefier şi 19 de judecător. „În finalul anului trecut s-a modificat schema de personal şi au fost alocate posturi noi de judecători şi de grefieri. Din păcate, nu am reuşit să avem toate posturile ocupate. Ocuparea posturilor de judecători cade în sarcina Consiliului Superior al Magistraturii, care organizează concursuri periodice, iar pentru personalul auxiliar demersurile pe care le-am început încă de la momentul în care am avut suplimentarea schemei de personal urmează să fie finalizate la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie”, a arătat judecătorul Florin Dima.

Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.