VIDEO, FOTO: “Carte eveniment” despre administraţie lansată de Emilia Lucia Cătană Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1188 Vizualizări

VIDEO, FOTO: “Carte eveniment” despre administraţie lansată de Emilia Lucia Cătană

Sala mică a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş a găzduit vineri, 3 martie, lansarea cărţii “Contenciosul actelor administrative asimilate” de conf. univ. dr. Emilia Lucia Cătană, cadru universitar al Facultăţii de Drept a Universităţii “Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş şi avocat în Baroul Mureş. Volumul a văzut lumina tiparului la Editura C.H. Beck şi a fost primit cu mare interes de participanţii la eveniment, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, primari, secretari de primării, directori şi jurişti ai unor instituţii publice şi nu în ultimul rând personalităţi ale mediului academic mureşean.

Lansare moderată de Verginia Vedinaş

Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Verginia Vedinaş, cadru universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, membru al Curţii de Conturi a României şi redactor şef-adjunct al publicaţiei „Revista de Drept Public”, totodată coordonatoarea doctoratului care se află la baza volumului, care a creionat-o pe autoarea cărţii ca fiind o „personalitate cu totul specială”.

„Rar întâlneşti în viaţă o femeie care să reuşească de o manieră atât de armonioasă, atât de împlinită, să se exprime atât în planul vieţii private, are o familie specială, extraordinară, soţul e în permanenţă aproape, copii minunaţi, dar în acelaşi timp să continue să-şi ducă cu sârguinţă, cu dragoste, cu pasiune, ceea ce înseamnă cariera academică pe care şi-a asumat-o cu multă vreme în urmă”, a afirmat prof. univ. dr. Verginia Vedinaş.

De asemenea, moderatoarea lansării a catalogat lucrarea semnată de conf. univ. dr. Emilia Lucia Cătană drept „o carte eveniment”, extrem de utilă profesioniştilor din domeniul administraţiei publice.

„Actul administrativ, că este tipic, că este asimilat, reprezintă instituţia cheie, fundamentală, reprezintă cea mai importantă modalitate prin care administraţia îşi concretizează activitatea. Actul administrativ este cel care din multitudinea modalităţilor în care puterea, statul, autoritatea lucrează, produce consecinţe juridice care ne pot influenţa în bine şi în rău viaţa. De aceea lucrarea Luciei Cătană este importantă având în vedere instituţia mamă, dar este şi mai importantă având în vedere că ea abordează nu orice tip de act administrativ, ci acel act administrativ asimilat. Ce înseamnă el? Înseamnă tăcerea administraţiei sau refuzul cum spune Constituţia, refuzul nejustificat de soluţionare a unei cereri care în doctrină se teoretizează ca tăcere şi tardivitate, dar mai înseamnă ceva foarte important, care ne doare pe toţi: contractul administrativ”, a subliniat prof. univ. dr. Verginia Vedinaş.

Concretizarea a patru ani de studii doctorale

În scurta sa alocuţiune, conf. univ. dr. Emilia Lucia Cătană a transmis mulţumiri profesorilor, familiei şi colegilor, nu înainte de a mărturisi că se află în faţa celei mai pline de satisfacţii zi din viaţa sa.

„Această carte reprezintă concretizarea unui efort într-adevăr deosebit, respectiv a patru ani de studii doctorale desfăşurate în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din România, dacă nu chiar cea mai prestigioasă, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept”, au fost cuvintele rostite de autoarea volumului.

„Am încercat să concretizez în conţinutul cărţii întreaga mea experienţă profesională. Ca practician al dreptului administrativ, ca teoretician al dreptului administrativ, aş mai putea spune că nu pot asimila eu întregul rezultat al acestei cărţi, al cercetării cuprinse în această carte pentru că în mare parte se datorează profesorilor mei. De aceea, primele mulţumiri le adresez profesorilor din cadrul Şcolii Doctorale a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, Comisiei de Îndrumare”, a completat conf. univ. dr. Emilia Lucia Cătană.

Invitaţi de top

Dintre numeroasele personalităţi prezente la manifestare au luat cuvântul, cu aprecieri pozitive atât pentru volumul lansat cât şi pentru autoarea acestuia: dr. Lucian Goga – prefectul judeţului Mureş, Nagy Zsigmond – subprefectul judeţului Mureş, Péter Ferenc – preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Alexandru Cîmpeanu şi Ovidiu Dancu – vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Mureş, prof. univ. dr. Alexandru Simionescu – rectorul Universităţii „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş, prof. univ. dr. Călin Enăchescu – rectorul Universităţii „Petru Maior” Târgu-Mureş, Iulian Badea – preşedintele Asociaţiei Secretarilor din Judeţul Mureş, avocat Nicolae Galdea – decanul Baroului Mureş, Zoiţa Milăşan – fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Vasile Pop – preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Mureş.

Text şi foto: Alex TOTH

2

3

4

5

6

7

8

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE