FOTO: Mesaj de autonomie de Ziua Libertății Secuilor la Tîrgu Mureș Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1233 Vizualizări

FOTO: Mesaj de autonomie de Ziua Libertății Secuilor la Tîrgu Mureș

10 martie – Ziua Libertății Secuilor (Ziua Libertății Secuiești, în alte variante) a fost marcată la Tîrgu Mureș printr-o ceremonie comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri. La manifestare au fost prezente aproximativ 2000 de persoane, inclusiv invitați din străinătate, din Flandra, Catalonia etc., și participanți din județele Covasna, Harghita, Bihor. Autonomie a fost printre cele mai uzitate cuvinte atât în discursuri cât și în lozincile strigate de către participanți. După ceremonie, în coloană, participanții s-au îndreptat, cântând sau scandând, spre centrul municipiului Tîrgu Mureș, pe lângă coloanele de jandarmi și sub supravegherea polițiștilor și, ne gândim, a ofițerilor din diferite servicii secrete. Ferenc Csaba, vicepreședintele Consiliului Național Secuiesc, i-a înmânat lui Ioan Iacob, consilier superior în cadrul Instituţiei Prefectului Mureș, o petiție.

 

IMG_4782

Pe o ploaie neprietenoasă și cu o temperatură încă aproape de punctul 0 al termometrului, la întretăierea dintre iarnă și primăvară, în jur de maxim 2000 de participanți – varianta jandarmilor, 3-4000, după unii participanți, sau chiar 8000, după organizatori – reprezentanții Asociației Siculitas și ai Consiliului Național Secuiesc – s-au adunat la fel ca în ultimii ani, de 10 martie, la Monumentul Secuilor Martiri pentru a celebra Ziua Libertății Secuilor și a-i comemora pe revoluționarii executați în 1854 – Mihály Gálffy, Károly Horváth, János Bágyi Török, Ferenc Bartalis, József Várady – de către armata austriacă, după înfrângerea Revoluției Maghiare din 1848–1849.
Prezenți atât din județul Mureș, cât și din Harghita, Covasna, Bihor, Satu Mare, participanții – inclusiv reprezentanți ai scaunelor secuiești și ai organizației paramilitare HVIM, Mișcarea celor 64 de Comitate – au ascultat aplaudând, huiduind sau scandând – în funcție de mesaj – discursurile invitaților și ale organizatorilor și au afișat pancarte cu mesaje în limbile maghiară, română și engleză. Aveam să regăsim chiar mesaje de la 1918 sau citate din Ion Rațiu. Nu au lipsit din programul manifestării momentele de poezie și depunerile de coroane.
“În ultimii ani se manifestă o atmosferă antimaghiară, scandalul din Tîrgu Mureș cu Liceul Romano-Catolic, alt scandal – Colegiul Reformat Miko din Sfântu Gheorghe, apoi calvarul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș sunt cazuri evidente, și noi va trebui să găsim soluțiile pașnice, constructive. Situația Liceului Catolic din Tîrgu Mureș e scandaloasă și ce rost are acordul de colaborare cu partidele de stânga și liberale din Parlamentul român – huiduieli pentru un adversar absent – n. red. UDMR, care a semnat un acord de susținere a PSD și ALDE în Parlamentul României – și ce părere despre laudele lui Liviu Dragnea adresate colaborării excelente cu partidul nostru maghiar (n. red. cu UDMR)? UDMR zice că va rezolva direct acele probleme, pentru a căror apariție are principala vină. Există o hotărâre (n. red. recomandare) a Consiliului European după Raportul Gross, și anume: “experiențele pozitive ale regiunilor autonome pot fi o sursă de inspirație pentru tratarea, soluționarea conflictelor etnice”. Această hotărâre a fost votată și de către reprezentanții țării noastre, deci ne putem aștepta cu tot dreptul ca parlamentarii noștri să recurgă la instrumentul autonomiei și astfel să se realizeze promisiunile UDMR, la fel și conflictul din jurul Liceului Catolic și al Universității de Medicină ar trebui soluționat pe această bază, și anume înainte de toate, prin autonomia învățământului maghiar din România”, a fost mesajul europarlamentarului Tőkés László, președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania.
Acesta a mai subliniat după încheierea manifestării colaborarea șubredă cu UDMR. “Noi tindem să ajungem la o înțelegere prima dată între maghiari, vedeți că astăzi au lipsit reprezentanții UDMR, apoi să ajungem la o înțelegere cu partea românească, cu frații noștri români, pentru că este de la sine înțeles că fără consimțământul românesc nu se poate realiza autonomia. Noi avem, în primul rând, autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, respectiv autonomia teritorială mai mică sau mai mare ale altor părți ale Transilvaniei și, după aceea, autonomia culturală care privește întreaga comunitate maghiară”, a spus acesta.
Tőkés a subliniat că toate acestea se regăsesc și în programul UDMR de la începuturile sale, doar că uniunea a trădat această cauză.

 

Sprijin flamand și basc

 

Discursuri în susținerea autonomiei Ținutului Secuiesc au avut și invitații din străinătate, din Belgia și Spania.
“Vedem că Uniunea Europeană astăzi servește, în primul rând, interesele capitalelor, puterea Parisului, Madridului, Romei, Bucureștilor crește în dezavantajul catalanilor, corsicanilor, locuitorilor din Tirolul de Sud și a secuilor. Alianța Liberă Europeană nu înțelege creșterea centralismului, de aceea partidul nostru promovează descentralizarea și autonomia reală. Mai multă putere națiunilor, mai multă putere popoarelor! Aceasta este calea: autonomie reală. Oamenii au dreptul de a-și decide viitorul, nu sunt cuvintele mele, ci le puteți citi în Carta Națiunilor Unite, dreptul de autodeterminare este moral, democratic și universal. Se aplică flamanzilor, catalanilor, scoțienilor și, de asemenea, secuilor. Nu comiteți nicio infracțiune dacă cereți autonomie reală, mai multă descentralizare, recunoaștere și respect pentru națiunea voastră. Este important ca educația să o obțineți aici, este dreptul vostru și este obligația voastră față de generațiile viitoare. A sosit timpul pentru secui, a sosit timpul pentru autodeterminare”, a fost mesajul lui Wouter Patho, vicepreședintele Alianței Libere Europene.
Discursul a primit din public aprecierea: “God bless you!”.
În aceeași notă, de susținere a autonomiei, a vorbit și Aitor Esteban Bravo, președintele fracțiunii Partidului Basc din Parlamentul spaniol.
“Secuii și bascii, amândoi vorbim o limbă care nu seamănă cu limba vecinilor și își păstrează identitatea națională de secole. Au venit și alte nații, unii au plecat, alții s-au stabilit aici, dar noi suntem aici și nu ne pasă de vremurile care vin, noi și peste 1000 de ani vom fi aici. (Discurs întrerupt de participanți cu scandările: Autonomie! și Rămânem aici!). Europa este continentul respectului și al pluralismului. Nu poate spune nimeni că autonomia nu este bună. Din contră, realizarea visului european este recunoașterea realității că autonomia are un sprijin colectiv. Negarea realității înseamnă eludarea problemelor și nu soluționarea lor”, a spus Aitor Esteban Bravo.
Reprezentantul bascilor a amintit că până și în Franța, țara cea mai centralizată din Europa, din 1 ianuarie 2017, bascii din Hexagon au autonomie, pentru prima dată de la Revoluția Franceză, chiar dacă sunt mai reduse competențele decât în Spania.
“Dacă acest lucru este posibil în Franța, de ce să nu se întâmple și în România?”
Invitatul a mai punctat că autonomia poate fi obținută doar pe calea dialogului și nicidecum prin violență, o recurgere la memoria atentatelor ETA care au însângerat Spania.
“Vom face tot ce e posibil să convingem oficialitățile române că nu o să urmeze niciun dezavantaj dacă acceptă doleanțele dvs., din contră ridică România în rândul acelor țări care sunt democratice și acceptă diversitatea”, a conchis Aitor Esteban Bravo care la sfârșitul discursului, de pe podiumul din fața monumentului, și-a făcut mai multe selfie-uri cu participanții.

 

CNS, cu o nouă voce

 

IMG_4958

Liderul CNS, Izsák Balázs, nu a fost prezent la eveniment, pe motive de boală, totuși a transmis un scurt mesaj. Vocea din acest an a secuilor și a solicitărilor lor a fost Ferenc Csaba, vicepreședintele CNS.
“Ne îngrijorează că de ani de zile în loc de dialogul pe care îl propunem se înmulțesc momentele de umilire a noastră, demersurile împotriva simbolurilor noastre. În cadrul regiunilor de dezvoltare, secuimea își pierde forța economică, politica actuală nu este sincronizată nici cu interesele locuitorilor din secuime, nici cu interesele României. Noi avem dreptul și avem aptitudinea ca pentru binele nostru să luăm asupra noastră soluționarea multor probleme locale, în numele tuturor comunităților naționale din secuime. Asta va sluji și interesele României. Regiunea autonomă e o instituție între stat și local, prin instituții alese și competențe administrative, acest lucru se poate numai prin dialog, prin voința liberă a comunităților locale, prin respectarea condițiilor democratice, prin solidaritatea dintre cetățeni și prin coexistența, colaborarea constructivă. În spiritul acestora cerem ca pe parcursul reorganizării administrative prevăzute, secuimea să fie o regiune administrativă și de dezvoltare în baza proiectului elaborat de Consiliul Național Secuiesc. Cerem ca Parlamentul și Guvernul, pe parcursul reformei administrative să respecte promisiunea”, a fost mesajul lui Ferenc Csaba, vicepreședintele Consiliului Național Secuiesc, care se regăsește în mare parte în petiția depusă în aceeași seară la Prefectura Mureș în atenția Guvernului și a Parlamentului României.
Acesta a protestat, de asemenea, în discursul său împotriva limitării utilizării limbii materne și a simbolurilor secuiești.
“Vrem egalitate totală pentru toți locuitorii secuimii, cerem autonomia Ținutului Secuiesc și libertatea secuilor”, a fost finalul mesajului lui Ferenc Csaba.
După încheierea discursurilor și după încă un moment de depunere de coroane la Monumentul Secuilor Martiri, manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc și a celui al Ungariei. Apoi, coloana de participanți s-a pus în mișcare, de pe strada Secuilor Martiri, participanții străbătând Bulevardul 22 Decembrie 1989 și strada Revoluției spre centrul Municipiului Tîrgu Mureș, sub privirile jandarmilor și ale polițiștilor.
Pe durata marșului, cele aproximativ 2000 de persoane au cântat cântece patriotice, au scandat Autonomie!, dar și mai puțin popularele “Ținutul Secuiesc nu e România!” și “Ardealul nu e România!”.
Deși a fost anunțat că participanții se vor deplasa pe trotuar, deoarece au fost mai mult de 500 li s-a permis mărșăluirea pe stradă, orașul fiind blocat în zona 7 Noiembrie – Centru aproape 2 ore.
Ajunși în centru, o delegație, alcătuită din reprezentanți ai CNS – Ferenc Csaba, PPMT –președintele Szilágyi Zsolt – și CNMT – președintele Tőkés László și președintele executiv Sándor Krisztinna, s-a îndreptat spre intrarea în Palatul Administrativ, iar Ferenc Csaba i-a înmânat o petiție reprezentantului Instituţiei Prefectului Mureș, consilierul Ioan Iacob. Petiția poate fi consultată aici – PETITIE CNS
După vreo 10 minute de la depunerea acesteia, organizatorii le-au cerut participanților să se îndrepte spre case sau spre autocare, manifestarea încheindu-se.

Ligia VORO

Foto: Ligia VORO & Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE