Home / Invatamant / VIDEO: Viitorii medici, stimulaţi să profeseze în România

VIDEO: Viitorii medici, stimulaţi să profeseze în România

Distribuie

Consilierul prezidenţial pentru Sănătate Publică, dr. Loreta Diana Păun, a participat sâmbătă, 11 martie, în incinta sălii de conferinţe a Hotelului „Grand” din Târgu-Mureş, la deschiderea oficială a celei de-a 36-a Adunare Generală a Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR). La deschiderea oficială a Adunării, organizată în perioada 10-12 martie, au participat şi deputatul social-democrat dr. Florin Buicu, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, precum şi prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş.

Studenţii, încurajaţi să facă cercetare medicală

În mesajul adresat celor aproximativ 200 de participanţi din Braşov, Bucureşti, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu şi Târgu-Mureş, dr. Loreta Diana Păun i-a îndemnat pe viitorii medici să profeseze în România, nu înainte de a sublinia necesitatea ca Statul să asigure atât condiţii mai bune de muncă, cât şi o salarizare adecvată pentru medici.

„Profesia medicală, așa cum știți, se confruntă cu mai multe provocări, dacă în trecut profesia medicală se bucura de cel mai mare respect din partea comunității, și aș menționa aici operele scriitorilor români în care medicul alături de învățător și de preot erau reprezentanți ca pilonii comunității, în zilele noastre asistăm mai degrabă la o degradare a statutului profesional al medicului. Resursa umană este o componentă esențială a oricărui sistem și cu atât mai mult a sistemului de sănătate, or avem nevoie astăzi de o repoziționare a profesiei medicale, de redarea demnității aceste profesii presupunând în primul rând condiții de muncă și de salarizare adecvate și, de asemenea, aveți nevoie de oportunități de dezvoltare profesională. Nu în ultimul rând, avem nevoie de respect, așa cum știți România se confruntă cu un fenomen accentuat de migrație a personalului medical, fapt care contribuie la deficitul major de medici pe care îl avem, la suprasolicitarea celor rămași în țară tocmai pentru a umple aceste goluri, la nemulțumire și frustrare pe care o vedeți zilnic manifestându-se inclusiv în zona media. Este vorba de nemulțumiri atât ale personalului medical, cât și ale pacienților. Știți, la fel de bine ca și mine, că tinerii pleacă în cea mai mare măsură. Voi, studenții de astăzi, reprezentați viitorul medicinei românești. Sunt convinsă că fiecare dintre voi a ales medicina din pasiune, sunt la fel de convinsă că fiecare dintre voi își dorește să profeseze în România și să își pună în aplicare cunoștințele în beneficiul pacienților Români. Decalajul dintre România și principalele state de destinație ale medicilor români, în ceea ce privește salariile, infrastructura spitalelelor, condițiile de muncă din sistemul medical, oportunitățile de dezvoltare profesională, respectul pentru profesia de medic și mai mult calitatea vieții, în general, stau la baza deciziei tinerilor de a pleca în străinătate. Am spus mereu că România are un potențial uman și intelectual deosebit pe care avem datoria să îl onorăm și să facem tot ceea ce este posibil pentru ca tinerii noștri să rămână și să profeseze aici”, a precizat consilierul prezidenţial pentru Sănătate Publică.

112

Totodată, dr. Loreta Diana Păun a adus în discuţie importanţa cercetării medicale, despre care a afirmat că o consideră „șansa României pe termen lung”. În acest sens, consilierul prezidenţial pentru Sănătate Publică a dat ca exemplu condiţiile de cercetare medicală existente la nivelul UMF Târgu-Mureş.

„Avantajul competitiv reprezentat de potențialul nostru intelectual trebuie valorificat pentru că după părerea mea este insuficient valorificat la momentul actual. Vă încurajez să alegeți cercetarea medicală și să faceți cercetare medicală în România, Târgu-Mureș este un exemplu sugestiv atâta timp cât UMF are o platformă de cercetare de invidiat pentru care îl felicit pe domnul rector. Voi, fiind prezenți aici, v-ați asumat o misiune nobilă, mă refer la voi ca sindicat. Dincolo de alegerea făcută, vă dedicați timpul și energia pentru a reprezenta interesele comunea ale studenților mediciniști din toată țara în legătură cu factorii de decizie și cu universitățile. Transmit cu această ocazie întreaga mea apreciere și felicitările mele pentru întreaga voastră activitate și pentru faptul că reprezentați studenții mediciniști români, inclusiv din rețelele internaționale de profil”, a spus dr. Loreta Diana Păun.

Salariu de 1.200 de euro pentru rezidenţi?

În alocuţiunea sa, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor a anunţat că actuala guvernare caută soluţii pentru ca începând cu data de 1 ianuarie 2018 salariul de încadrare a unui medic rezident în primul an să fie de 1.200 de euro brut.

„Pot să spun că la un moment dat, rezidenții care au primit acea bursă de 150 de euro au primit-o datorită unui grup de lucru din care am făcut parte și care a arătat că salariile rezidenților sunt foarte mici. La vremea respectivă a fost aprobată acordarea acelei burse de 670 de lei care a determinat creșterea veniturilor, nu vă spun că medicii specialiști au fost nemulțumiți pentru că salariile specialiștilor nu au crescut și veniturile din salarul rezidentului plus bursa ajungea să fie ceva mai mare decât salariul specialistului după ce dădea Rezidențiatul. Dar între timp s-au mai mărut salariile și îmi doresc și sper și sunt sigur că de la 1 ianuarie 2018 salariul de încadrare a medicului rezident în primul an va fi de 1.200 de euro brut. Și lucrul acesta se va întâmpla. Aceasta este semnul de deschidere către rezidenți pentru că dacă nu creștem salariile, mare parte dintre cei care sunt acum în sală vor face Rezidențiatul sau vor asigura sănătatea pentru alții, nu pentru români. Nu că nu ar fi bine bine, este bine pentru voi, dar pe de altă parte trebuie să ne îngrijim și de cei care la urma urmei plătesc taxe, impozite în România și care pentru cei care sunt bursieri ai statului român vă oferă acum posibilitatea să învățați”, a menţionat dr. Florin Buicu.

Mai în glumă, mai în serios, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor i-a îndemnat pe studenţii medicinişti ca pe lângă pregătirea teoretică temeinică „să fure” meserie de la cei mai buni medici.

„Aveți această posibilitate, prin intermediul Ligilor să mergeți către universități ca și cadrele didactice să se ocupe mai mult de voi, dar nu uitați un lucru, Medicina spre deosebire de alte profesii este o meserie care „se fură”, trebuie să învăţaţi „să furați” meseria. Primul lucru pentru a învăța medicina este să înveți „să furi”, asta e prima condiție. Mai este una la fel de importantă, este să ai de la cine „să furi”, ca cel de la care „furi” să te lase „să furi”, a subliniat dr. Florin Buicu, care şi-a amintit, nu fără emoţie, că în anul 1994 deţinea funcţia de preşedinte al Ligii Studenţilor din UMF Târgu-Mureş.

Parteneriat pentru creşterea calităţii învăţământului medical

Conducerea UMF Târgu-Mureş a fost reprezentată de rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, care i-a invitat pe studenţi să fie parteneri ai universităţilor în demersul de creştere a calităţii învățământului medical și a standardelor de învățare.

„Preocupările voastre pe care le-am văzut de-a lungul timpului, de a vă implica în proiecte care fac o punte între zona medicală propriu zisă și zona studențească, între zona socială și zona medicală, sunt lucruri care trebuie făcute, lucruri pe care noi, administrația universităților trebuie să le susținem și cel puțin la Târgu-Mureș, dar cred că și în altă parte cu siguranță că aceste proiete sunt susținute. Nu cred că este rostul vostru să aveți, în primul rând, revendicări de natură socială, o fac alții, însă misiunea vaostră pe care aș vrea să v-o asumați este aceea de a face tot ceea ce ține de voi, la nivel de universitate, la nivel de organizație națională ca să fiți partenerii noștri în demersurile pe care le avem de a crește calitatea învățământului medical și standardele de învățare, să ne dați și nouă profesorilor cartonașe roșii, galbene, când vi se pare că nu suntem suficient de exigenți cu voi, că nu punem lucrurile așa cum trebuie și dacă veți fi partenerii noștri, așa cum cei din Târgu-Mureș cu siguranță sunt, să ridice lucrurile mai sus, mai bine, cu siguranță că vom avea fiecare dintre noi de câștigat”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Peste 24.000 de studenţi medicinişti

Din prezidiul Adunării au mai făcut parte Iuliu Gabriel Cocuz – preşedintele Ligii Studenţilor din Târgu-Mureş, Marius Alexandru Beleaua – preşedintele FASMR, Teodor Cristian Blidaru – secretarul general al FASMR, Mădălina Şoanca – vicepreşedinte relaţii interne FASMR, Claudiu Marinel Ionele – vicepreşedinte relaţii externe FASMR şi Horia Oniţă – vicepreşedinte politici educaţionale al Consiliului Tineretului din România.

„Este o plăcere pentru noi să fim gazda acestui eveniment, mai ales că după părerea mea şi din punctul de vedere al organizaţiei noastre ne aflăm într-un moment de cumpănă pentru că avem şansa de a da un restart Federaţiei, nu neapărat de a reporni de la zero, ci de a ne impune. Şi nu ne impunem singuri, avem parteneri, avem persoane care ne susţin, suntem o voce. Până la urmă, suntem peste 24.000 de studenţi medicinişti în ţara asta”, a afirmat Iuliu Gabriel Cocuz.

Alex TOTH

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.