Home / Invatamant / Drept la replică referitor la interviul acordat Zi de zi de inspectorul școlar general al județului Mureș

Drept la replică referitor la interviul acordat Zi de zi de inspectorul școlar general al județului Mureș

Distribuie

Drept la replică referitor la articolul publicat în Ziarul „Zi de Zi”, la data de 12.03.2017, intitulat Inspectorul şcolar general al judeţului Mureş despre problema Liceului Teologic Romano-Catolic: “IŞJ Mureş este prins într-o luptă care nu îi aparţine!”

În urma citirii articolului-interviu mai sus indicat, am constatat că prof. dr. Kozak Maria, inspector şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, încearcă să inducă în eroare atât cititorii ziarului, cât şi publicul larg, prezentând unele informaţii incorecte atât în privinţa legalităţii înfiinţării şi funcţionării Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş, cât şi referitor la procesele care se află pe rolul instanţelor de judecată în privinţa acestor probleme. În cele ce urmează încercăm să evidenţiem toate enunţurile nereale, prin raportare la directă la întrebările adresate de către reporter.
1. Inspectorul şcolar general arată că Inspectoratul îşi asumă găsirea unei soluţii legale pentru funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş.
Subliniem faptul că acest enunţ este contrazis în mod flagrant de Hotărârea nr. 70/28.02.2017, adoptată de Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, al cărui preşedinte este însăşi dna Kozak Maria, prin care nu s-a aprobat pentru anul şcolar 2017/2018 clasele începătoare de ciclu (clasa pregătitoare, Clasa a V.-a şi clasa a IX.-a) la Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Simplificând, prin hotărârea specificată, s-a interzis unităţii de învăţământ să efectueze înscrieri conform celor precizate anterior.
Din expunerea de motive a hotărârii menţionate rezultă că singurul motiv pentru care s-a luat această decizie, este acela că „înfiinţarea şi funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic face obiectul unei cercetări penale în dosarul nr. 174/P/2015, desfăşurată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş”.
În esenţă, o atare măsură constituie o nelegalitate flagrantă din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, întrucât singurul temei al acestei interdicţii este existenţa unor cercetări penale nefinalizate. Evident, nicio urmărire penală în curs şi nici un litigiu în curs nu poate constitui temeiul unui act administrativ, din moment ce nu există nici o hotărâre judecătorească definitivă penală sau civilă care să constate o nelegalitate în privinţa înfiinţării sau funcţionării unităţii de învăţământ în speţă.
Ori, potrivit prevederilor art. 4 Cod de procedură penală: „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă.”
Pornind de la acest principiu fundamental al legii penale, este evident că luarea unei astfel de decizii, doar prin raportare la existenţa unei cercetări penale în curs constituie o nelegalitate clară, urmând ca organele de urmărire penală să cerceteze prezentate şi prin prisma eventualităţii săvârşirii unor infracţiuni.
2. Fiind întrebată despre viitorul Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş şi paşii următori, dna Kozak Maria a precizat că există o problemă esenţială la nivel general, respectiv faptul că nicio unitate de învăţământ din Târgu Mureş nu poate fi cuprinsă în hotărârea de Guvern din luna aprilie care aprobă reţeaua şcolară naţională pentru anul şcolar 2017-2018, blocaj care se datorează lipsei unei hotărâri de consiliu local care să aprobe proiectul de reţea şcolară.
Mai mult, în cuprinsul răspunsului oferit la următoarea întrebare se prezintă prevederile Ordinului M.E.N. nr. 5777/22.11.2016, care stabileşte modul de aprobare a reţelei şcolare.
Nelămurirea noastră este următoarea: dacă nu există la momentul de faţă o reţea şcolară aprobată, de ce s-au blocat înscrierile la nivelul Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş, nu şi la nivel general, la toate unităţile de învăţământ din Târgu Mureş? Oare nu avem de a face cu o clasică măsură dublă?
3. Dna Kozak Maria arată şi faptul că Inspectoratul este prins la mijloc într-o luptă politică şi judiciară, precizând că instituţia este chemată în judecată de Primăria Municipiului Târgu Mureş, de părinţii elevilor de la Colegiul Naţional „Unirea”, de părinţii elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş, fiind formulată şi o plângere prealabilă de către Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş.
Dorim să aducem la cunoştinţa d-nei inspector şcolar general faptul că la momentul de faţă există 1 proces iniţiat împotriva Inspectoratului din partea părinţii elevilor de la Colegiul Naţional „Unirea” (dosarul nr. 1769/102/2016 al Tribunalului Mureş), 1 proces iniţiat de Municipiul Târgu Mureş, prin Primar (dosarul nr. 2589/102/2016) şi o plângere prealabilă formulată de către Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş, formulată împotriva unei hotărâri abuzive de interzicere a înscrierilor (Hotărârea nr. 70/27/.02.2017, la care am făcut referire la punctul 1 al prezentului material).
Aşadar, părinţii elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş nu au iniţiat nici un proces împotriva Inspectoratului, ci pur şi simplu au intervenit în cele 2 procese existente, pentru a apăra, în esenţă, interesele copiilor proprii, adevăratele victime ale situaţiei născute.
La fel de eronată şi revoltătoare este şi enunţul d-nei Kozak Maria, în sensul că părinţii elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş ar tergiversa soluţionarea celor 2 procese. Au fost formulate 2 cereri de intervenţie anterior termenului de judecată din 07.02.2017, în ambele dosare, iar ultima amânare s-a datorat formulării unei cereri de intervenţie în interes propriu de către Colegiul Naţional „Unirea”. Aşadar, da, printre alţii, şi Colegiul Naţional „Unirea” a chemat în judecată Inspectoratul, detaliu omis de către dna inspector şcolar general.
Probabil că ar trebui întrebat juristul Inspectoratului, dna Davidov Daria, în privinţa problemei tergiversării proceselor, întrucât – reprezentând acelaşi inspectorat, victimă al proceselor – a solicitat, respectiv a fost de acord cu amânările repetate la fiecare termen de judecată.

4. La fel de eronat este şi enunţul privind existenţa unui dialog permanent şi transparenţa decizională, în condiţiile în care dna inspector general a refuzat şi la 13.03.2017 (ziua ulterioară publicării articolului) să primească părinţii elevilor şi viitorilor elevi de la Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş la audienţă.

5. Este evident faptul că Inspectoratul, sau conducerea acestuia, îşi doresc să se subroge în atribuţiile şi competenţele organelor de urmărire penală.
Dna inspector şcolar general arată că Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş are o situaţie incertă.
Aducem la cunoştinţa d-nei Kozak Maria, respectiv publicului larg, că situaţia liceului nu este deloc incertă. Aceasta a fost înfiinţată prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 33/29.01.2015 şi Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de acelaşi Inspectorat.
Cu toate ca actele de înfiinţare a liceului sunt contestate din toate părţile, la momentul de faţă nu există nicio o hotărâre judecătorească definitivă prin care să se fi anulat actele prezentate, situaţie în care suspiciunile şi trimiterile la incertitudini nu prezintă nicio relevanţă.
Referitor la acest aspect mai este de subliniat faptul că procesul iniţiat de Municipiul Târgu Mureş, prin Primar, este cu atât mai bizar, cu cât Primarul Municipiului a declarat recent că, în opinia sa, Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş funcţionează legal.

Zsigmond Imola


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU – Patru elevi de la „Papiu”, calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică. „Matematica este regina tuturor științelor”

Distribuie Performanță demnă de admirație și aplauze pentru patru elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu …

2 comentarii

  1. Doamna aceasta vinde gogoși!!!

  2. Cate stiti, doamna!!!! HCL 33 nu înființează nicio scoala, darămite liceul romano-catolic. Va dau un sfat: mai cititi ordinul 5777. Cu atentie!!! Si mai ales etapele aprobării unei retele scolare. Atentie: singurul organism care poate înființa, desființa este Consiliul Local. De ce nu vorbiți cu cei de la udmr sa isi asume ce ai facut (ilegal!) tot ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.