Lipsa somnului afectează negativ sistemul imunitar Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 207 Vizualizări

Lipsa somnului afectează negativ sistemul imunitar

Chiar și o oră de somn în minus afectează negativ sistemul imunitar, ceea ce poate conduce la slăbirea rezistenței organismului și la o mai ușoară îmbolnăvire, potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite, informează Huffington Post, citat de AGERPRES.
O echipă de oameni de știință de la Școala de Medicină din cadrul Universității Washington susține că somnul este una dintre cele mai eficiente măsuri de medicină preventivă. Nathaniel Watson, neurolog și specialist în somnologie în cadrul instituției amintite este de părere că această cercetare demonstrează că somnul insuficient poate bloca anumite procese genetice ce au loc la nivel celular și care formează sistemul imunitar, responsabil de lupta cu infecțiile și bolile. „Sistemul imunitar nu mai funcționează așa cum trebuie atunci când somnul este insuficient”, a spus acesta. „Este o dovadă în plus cu privire la importanța somnului asupra sănătății și fiziologiei omului”, a adăugat acesta, conform sursei citate.
Echipa de cercetători susține că acest studiu ar fi primul care evaluează ceea ce se petrece la nivel de ADN atunci când organismul este privat de somn.
Oamenii de știință au studiat unsprezece perechi de gemeni identici dintre care unul se odihnea cel puțin șapte ore pe noapte, iar celălalt dormea cu aproximativ o oră mai puțin.
Circa 50% din necesarul de somn al organismului este dictat la nivel genetic, acesta fiind motivul pentru care studiul a fost efectuat pe perechi de gemeni identici. Fiecare participant la studiu a purtat, timp de două săptămâni, un dispozitiv de monitorizare a somnului.
La finalul studiului, oamenii de știință au prelevat mostre de sânge a căror analiză a relevat faptul că sistemul imunitar al geamănului cu deficit de somn era mai puțin activ în comparație cu al fratelui său care se odihnea mai mult. Cei care au dormit mai puțin produceau mai puține proteine, molecule pe baza cărora corpul nostru funcționează, precizează sursa citată. „Ei aveau un sistem imunitar neperformant”, a spus Watson cu privire la persoanele private de somn, precizând că acest lucru „îi predispune la îmbolnăviri”.
Oamenii de știință subliniază că atât „calitatea cât și cantitatea” somnului sunt elemente foarte importante pentru sănătatea umană. „Riscul de infecție se adaugă unei multitudini de motive pentru care privarea de somn este nesănătoasă”, susține Watson, potrivit căruia pe această listă se află deja efecte negative precum reducerea performanțelor în timpul zilei, depresia, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul și starea de nervozitate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE