FOTO: Dezbatere pe tema egalității de gen, la Reghin Reghin
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 489 Vizualizări

FOTO: Dezbatere pe tema egalității de gen, la Reghin

Casa de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin găzduiește, în perioada 15-17 martie, o serie de seminarii și ateliere de lucru, principala temă dezbătută fiind cea a importanței egalității de gen, a cadrului legislativ, precum și a importanței femeii în societate, echilibru între viața personală și cea profesională.

DSC_0993Evenimentul reprezintă una din părțile componente ale proiectului „Înfiinţarea unui centru de educaţie şi îngrijire a copilului cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani în municipiul Reghin”, proiect finanțat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE), beneficiar fiind Primăria Reghin.

Când se va finaliza proiectul

Managerul proiectului,Adriana Roș, a precizat că valoarea acestuia este de 1.480.000 lei și este realizat în parteneriat cu orașul Ungheni din Republica Moldova și  Filantropia Ortodoxă Alba-Iulia, filiala Reghin. „Ca și componente ale proiectului, aveam reabilitarea unei clădiri unde vom înființa  creșa „Universul prichindeilor”, cu o capacitate de 25 de locuri. De asemenea, o componentă de promovare a proiectului și o componentă de egalitate de gen este reprezentată de cursuri și ateliere pentru femeile din categoriile defavorizate. Proiectul se va finaliza în luna aprilie a acestui an. Vor fi angajate șapte persoane la această nouă creșă și sperăm că începând cu luna mai, copiii vor putea să vină într-un loc deosebit de frumos, primitor și cald”, a precizat Adriana Roș.

O șansă femeilor din familii defavorizate

1Potrivit acesteia, în cele trei zile de seminarii și ateliere se va pune accent pe problematica egalității de gen și a nondiscriminării femeii. „Se pune un accent foarte mare, la nivelul Uniunii Europene, pe această problematică, a egalității de gen, unde femeile trebuie să fie egale cu bărbații, să le oferim o șansă în plus celor din categoriile defavorizate. Știm foarte bine că noi avem o comunitate cu femei defavorizate și încercăm să le implicăm, să le explicăm că ele sunt egale cu bărbații. Această creșă are și cinci locuri pentru familiile defavorizate, în special pentru comunitatea romă și tocmai acest lucru vrem să-l aducem la cunoștința lor, să-și aducă copiii la acest centru, să-i țină o zi acolo, și ele pot merge la lucru sau oricare alt tip de activitate. Vrem să le ajutăm să conștientizeze că ele sunt importante în societate, sunt egale și pot să-și aducă copilașii la acest centru”, a mai spus Adriana Roș.

„Dăm înceredere femeilor că sunt la fel de puternice”

Prezentă la deschiderea atelierelor de lucru, primarul municipiului Reghin, Maria Precup, a subliniat importanța acestei componente a proiectului menită să pună în valoare egalitatea de gen. „La nivel mondial se discută foarte aprig despre egalitatea de șanse și eradicarea discriminării pe bază de gen. Chiar dacă eu fac parte dintr-o echipă puternică de bărbați, niciodată nu m-am simțit discriminată. Sunt și eu femeie și trebuie să recunosc că sunt multe cazuri când femeile sunt marginalizate sau mai prost plătite sau nu au acces de cele mai multe ori la decizii. Femeile sunt foarte bune organizatoare, foarte responsabile și implicate, dar probabil că atunci când se iau decizii importante, ele nu contează atât de mult. Odată cu finanțarea unui centru pentru copiii de la 0 la 3 ani, vom finanța și un program prin care dăm înceredere femeilor că sunt la fel de puternice, la fel de responsabile și de bine pregătite pentru societate, nu doar pentru plăceri și pentru bucătărie”, a afirmat Maria Precup.

Cordonatorul atelierelor de lucru și a seminarelor, Bogdan  Balanișcu, reprezentant Koncylion, companie de consultanță ce livrează soluții integrate de dezvoltare, a subliniat modul în care vor fi structurate seminariile și atelierele de lucru. „Discutăm despre egalitatea de gen, ce înseamnă ea, care este cadrul legal care influențează egalitatea de gen la nivel european și național. De asemenea, avem  modele de bună practică, persoane care vorbesc din experința personală și provocările lor ce țin de egalitatea de gen și cum au depășit aceste provocări în activitatea lor. Un exemplu este doamna primar Maria Precup. Să câștigi alegerile și să reprezinți o comunitate ca femeie nu este ușor, mai ales într-o societate de tip patriarhal, cum este cea românească”, a menționat Bogdan  Balanișcu.DSC_0958DSC_0990DSC_0991

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE