Personalități ale teatrului polonez în vizită la Național și UAT Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 258 Vizualizări

Personalități ale teatrului polonez în vizită la Național și UAT

Teatrul Național Târgu Mureș, în colaborare cu Institutul Polonez din București și cu sprijinul Universității de Arte Târgu Mureș, au organizat două conferințe susținute de oameni de teatru din Polonia. Sâmbătă 18 martie 2017, de la ora 11:00, în foaierul U.A.T., criticul de teatrul polonez Justyna Michalik a susținut conferința cu titlul „Polish Participatory Theatre”, iar duminică 19 martie 2017, de la ora 11:00, în foaierul U.A.T., dramaturgul și director al Festivalului Național Dialog din Cracovia Tomasz Kirenczuk a susținut conferința „New conceptuality in the theatre of the youngest generation of Polish theatre directors”. În plus, invitații din Polonia au văzut câteva dintre spectacolele Naționalului.

Foto: Bristena
Foto: Bristena

Dumincă, de la ora 16.30, a fost organizată o conferință de presă la care au participat Kriston Wojtek, reprezentant al Institutului Polonez din Budapesta, Justyna Michalik, Tomasz Kirenczuk, regizorul Piotr Ratajczak și regizorul Norbert Rakowski, directorul Teatrului din Opole. „Ei sunt aici ca să observe ce se întâmplă în teatrul românesc, să scrie despre teatrul românesc și să vadă spectacolele noastre, ale Teatrului Național din Târgu Mureș, ale Companiei „Liviu Rebreanu” și ale Companiei „Tompa Miklós”. De asemenea, avem câțiva invitați din țară, câțiva critici”, ne-a spus Alina Nelega, directorul artistic al Companiei „Liviu Rebreanu”.

Oportunitate de vedea spectacole pentru a fi invitate la festivaluri

Tomasz Kirenczuk, directorul Festivalului Dialog din Cracovia, ne-a spus că pentru el vizita în Târgu Mureș este o oportunitate de a vedea și de a găsi spectacole pentru festival și de a intra în contact cu teatrul românesc, „știu că spectacolele nu sunt reprezentative pentru tot teatrul românesc, dar sunt reprezentative pentru acest teatru”. Apoi, a menționat că în 2011, s-a jucat în cadrul Festivalului Dialog spectacolul Geaninei Cărbunariu „20/20”. Norbert Rakowski, directorul Teatrului din Opole, ne-a spus că în cadrul teatrului pe care îl conduce a fost inițiat un program dedicat lui/inspirat de Jerzy Grotowski, care a lucrat pentru o perioadă în orașul Opole, program care își propune găsirea unor modalități noi de exprimare prin teatru. „Căutăm surse de inspirație, dar și prieteni cu care să colaborăm”, a adăugat Norbert Rakowski.

Foto: Rab Zoltán
Foto: Rab Zoltán

Impresii despre spectacolele văzute

Până la mementul conferinței de presă, invitații polonezi văzuseră trei spectacole, urmând ca în seara aceea să mai vadă încă două. Tomasz Kirenczuk ne-a spus că preferatul său a fost spectacolul „Double Bind”. „A fost o șansă foarte bună pentru mine să văd cum funcționează împreună cele de companii (ale Teatrului Național n.r.) și de a vedea cum au reușit să-și dezvolte identitatea și să creeze împreună povestea. A fost foarte interesant să cunosc lucrurile acestea de la oameni de aici și nu din alte surse”, a spus Tomasz Kirenczuk. Acesta a adăugat că i-a plăcut și felul în care au reacționat spectatorii. „A fost evident pentru mine că s-a atins ceva important în timpul reprezentației ”. Norbert Rakowski a intervenit și a spus că a fost ceva unic pentru ei, deoarece „noi nu prea facem spectacole de genul acesta”.

Apoi, Tomasz Kirenczuk a vorbit despre spectacolul „Supernove”, pe care, de asemenea, l-a găsit interesant. „Aș vrea să avem mai multe spectacole de tipul acesta în Polonia, pentru că în acel spectacol sunt multe mesaje importante, dar sunt expuse într-un mod foarte simplu. Cred că este nevoie de acest fel de spectacole, pentru că prin ele se realizează o conexiune între actori, între teatru, și public. Nu pot să spun că m-a încântat acest spectacol, dar l-am găsit foarte interesant și important”. Piotr Ratajczak, care este organizator al unui festival dedicat teatrului tânăr, a spus despre „Supernove” că se potrivește cu ceea ce caută pentru acel festival.

Duminică după-masă, invitații Teatrului Național au mai văzut spectacolele „:P – Patru piesuţe politice despre duşmani” și „Tihna”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE