Home / Slider / 22 martie – Sărbătoarea mondială a apei

22 martie – Sărbătoarea mondială a apei

Distribuie

 

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei, în data de 22 martie a fiecărui an, vizează încurajarea acţiunilor concrete care contribuie la rezolvarea problemelor legate de resursele de apă. În 2017, tema Zilei Mondiale a Apei este APA UZATĂ și se referă la reducerea cantităţii de apă uzată generată de societate și reutilizarea acesteia.

Potrivit informațiilor furnizate de Nicu Tomulețiu, purtător de cuvânt al SC AQUASERV SA, în multe zone de pe glob, o mare parte din apele uzate sunt deversate direct în cel mai apropiat râu, lac sau canal de drenaj, de cele mai multe ori fără nicio tratare prealabilă. Pe lângă deşeurile menajere, spitalele și fabricile aruncă de multe ori substanțe chimice foarte toxice și deșeuri medicale în sistemul de canalizare. Chiar și în orașele în care apele uzate sunt colectate și tratate, eficiența epurării poate varia în funcție de sistemul utilizat. Staţiile de epurare a apelor uzate cu tehnologie învechită, nu pot elimina anumiți poluanți, care pot afecta negativ sănătatea oamenilor și mediul înconjurător.

”Din fericire Staţiile de epurare din aria de operare AQUASERV, la fel ca şi Uzinele de apă, au fost deja modernizate sau sunt în curs de modernizare şi utilizează tehnologie de ultimă oră pentru tratarea apelor uzate sau producerea apei potabile. Staţia de epurare de la Cristeşti, care deserveşte oraşul Tîrgu.Mureş, este în acest moment una dintre cele mai moderne din ţară” precizează Nicu Tomulețiu.

Ca în fiecare an, Ziua Apei este sărbătorită şi de AQUASERV, iar tema acestui an, Apa Uzată, este extrem de sugestivă pentru activitatea companiei, în calitate de furnizor al serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi canalizare/epurare pentru apa uzată. Uzinele de apă şi Staţiile de epurare din zona de operare AQUASERV, au porțile larg deschise în 22 martie şi nu numai. Însoțiți de agajaţii AQUASERV care le explică o parte din munca lor de zi cu zi, vizitatorii urmează traseul apei în drumul său din râu spre robinete, precum şi cel al apei uzate care, odată curăţată, ajunge înapoi în râuri. Peste 200 de copii de la mai multe instituţii de învăţământ, vor vizita pe parcursul acestei săptămâni Uzinele de apă sau Staţiile de Epurare din aria de operare AQUASERV.

Cum economisim apa

Toţi generăm apă uzată. De fiecare dată când folosim apa, producem apă uzată. În loc să o refolosim, permitem ca 80% din ea să se irosească. Trebuie ca noi toți să reducem cantitatea de apă consumată și să reutilizăm apa uzată cât de mult posibil.

Iată trei idei pentru a realiza acest lucru:

  • Opreşte robinetul în timp ce te speli pe dinți, speli vase, legume sau fructe! Dacă nu opreşti robinetul, nu faci altceva dacât să produci apă uzată, fără ca măcar să o foloseşti înainte!
  • Aruncă gunoiul, uleiul ars, produsele chimice, precum și resturile alimentare în coșul de gunoi, nu în chiuvetă sau toaletă! Pe lângă faptul că rişti să înfunzi canalizarea, cu cât este mai murdară apa uzată, cu atât mai multă energie și bani costă tratarea acesteia.
  • Colectează apa uzată și foloseşte-o pentru stropirea plantelor, sau la spălatul bicicletei sau maşinii.

Prin reducerea cantității de apă consumată și a gradului de poluare a apei uzate, precum și prin reutilizarea celei din urmă cât de mult este posibil, în condiții de siguranță, ajutăm toți la protejarea celei mai preţioase resurse. APA.

Cifre relevante

  • La nivel global, peste 80% din apa uzată generată de omenire, este deversată înapoi în mediul înconjurător, fără a fi tratată sau reutilizată.
  • 1,8 miliarde de oameni folosesc pentru a-şi astâmpăra setea o sursă de apă contaminată, expunânduse astfel riscului de a se îmbolnăvi de holeră, dizenterie, febră tifoidă sau poliomielită.
  • Sursele de apă potabilă nesigure, alături de lipsa accesului la servicii civilizate de canalizare și igiena precară, sunt cauza morţii pentru 842.000 de oameni anual.
  • 663 de milioane de oameni nu au acces la surse sigure de apă potabilă.
  • Până în 2050, aproape 70% din populația lumii va locui în orașe, în comparație cu 50% în prezent. Majoritatea orașelor din țările sărace nu dispun de infrastructură și resurse pentru a gestiona apele uzate într-un mod eficient și durabil.

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.