Home / Administratie / FOTO, VIDEO: 21% din bugetul Sărmaşului, rezervat pentru dezvoltare

FOTO, VIDEO: 21% din bugetul Sărmaşului, rezervat pentru dezvoltare

Distribuie

Consilierii locali ai oraşului Sărmaşu au adoptat luni, 27 martie, într-o şedinţă extraordinară de lucru, cu unanimitate de voturi, 12, bugetul oraşului Sărmaşu pe anul 2017. În acest an, localitatea situată pe DJ 151  Luduş – Cluj Napoca, la circa 50 de kilometri de municipiul Târgu-Mureş, va avea un buget în cuantum de 14.088.000 de lei la capitolul Venituri şi 14.719.000 de lei la capitolul Cheltuieli, sumă din care 79% va fi utilizată la secţiunea de Funcţionare şi 21% la cea de Dezvoltare.

Şase proiecte, depuse pentru PNDL

În debutul şedinţei, primarul oraşului Sărmaşu, ing. Ioan Mocean, a făcut un scurt rezumat al principalelor prevederi din proiectul de buget, prilej cu care a explicat că bugetul a fost construit cu respectarea actelor normative aflate în vigoare.

De asemenea, ing. Ioan Mocean a făcut o recapitulare a portofoliului de proiecte aflate pe lista Primăriei oraşului Sărmaşu pentru a obţine finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). „În urma adreselor venite de la Ministerul Dezvoltării, urma ca în termen de 30 de zile să depunem la acest minister proiectele pentru finanţarea pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Vă comunic că aici am depus şase proiecte de investiţii”, a precizat primarul oraşului Sărmaşu. „Am încercat printr-o notă de fundamentare să convingem Ministerul şi cei care vor evalua proiectele noastre că noi am demarat aceste proiecte din bugetul local şi credem că aceste proiecte pentru a le grăbi finalizarea necesită şi o finanţare de la bugetul de stat, mai mult că acest Program Naţional de Dezvoltare Locală din toate susţinerile pe care le-am făcut, în special primarii de oraşe mici din judeţul Mureş, ar trebui să fie axat pe oraşele mici şi mijlocii care nu prea au alte variante, respectiv nu au varianta Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi nici varianta Programelor Operaţionale Regionale”, a adăugat ing. Ioan Mocean.

Alte nouă proiecte, în pregătire

Portofoliul de proiecte al oraşului Sărmaşu conţine şi şase proiecte pregătite pentru Programul Operaţional Regional, care vizează eficientizarea energetică a clădirilor publice, respectiv Casa de Cultură din Sărmaşu, Căminul Cultural din Sărmăşel Sat şi Căminul Cultural din Balda, Şcoala Gimnazială de pe strada şcolii, Şcoala Gimnazială Balda şi Grupul de clădiri de la Şcoala Profesională şi Liceul Tehnologic. „Aceste proiecte vor trebui cofinanţate şi susţinute când vor deveni reale şi puse în aplicare”, a punctat primarul oraşului Sărmaşu.

De asemenea, autorităţile locale din Sărmaşu sunt cuprinse cu trei proiecte în valoare de 150.000 de euro pe Grupul de Acţiune Locală: unul pe infrastructură, unul pe IT şi unul pe parte de instituţii de cultură. „În condiţiile în care proiectul de infrastructură l-am dozat oarecum ca şi finanţare pe la 110.000 de euro, s-ar putea ca unul dintre cele două proiecte pe care noi le vizăm, pentru modernizarea Pieţei Gării sau Reabilitare prin asfaltare a străzii Toamnei, să necesite o suplimentare de finanţare până la cât va fi devizul general al lucrării”, a arătat ing. Ioan Mocean.

39,5% din cheltuieli, pentru Educaţie

Revenind la bugetul oraşului Sărmaşu pe anul 2017, ing. Ioan Mocean a punctat că deficitul bugetar în sumă de 631.000 de lei va fi acoperit din excedentul anului 2016. „În procente, la secţiunea de Funcţionare este alocat 79% din buget, iar la secţiunea de Dezvoltare 21%. O cifră relevantă care ar putea să fie relevantă pentru procentele din buget. La capitolul Învăţământ, procentul este de 39,5% din totalul bugetului, deci aproape 40% sunt cheltuielile cu educaţia, adică 5.800.000 de lei”, a menţionat primarul oraşului Sărmaşu.

Proiecte depuse pe PNDL

– „Asfaltarea Drumului Comunal DC 104 Balda – Vişinelu, Oraş Sărmaşu, Judeţul Mureş” (valoarea totală a investiţiei este de 5.077.330 lei, cu TVA, valoarea totală necesară pentru finalizarea obiectivului de investiţii este de 4.323.759 lei, cu TVA, iar stadiul fizic realizat este de 14,84%);

– „Asfaltarea Drumului Comunal DC 103 Sărmaşu – Moruţ – Titiana – Larga, Judeţul Mureş” (valoarea totală a investiţiei este de 9.952.136 lei, cu TVA, valoarea totală necesară pentru finalizarea obiectivului de investiţii este de 7.875.256 lei, cu TVA, iar stadiul fizic realizat este de 0%);

– “Modernizarea străzilor din Oraşul Sărmaşu, Judeţul Mureş” (valoarea totală a investiţiei este de 11.300.819 lei, cu TVA, valoarea totală necesară pentru finalizarea obiectivului de investiţii este de 3.787.856 lei, cu TVA, iar stadiu fizic realizat este de 73,88%);

– “Reabilitare, modernizare, dotare şi extindere Casă de Cultură Oraş Sărmaşu, Judeţul Mureş” (valoarea totală  a investiţiei este de 2.349.503 lei, cu TVA, valoarea totală necesară pentru finalizarea obiectivului de investiţii este de 2.335.818 lei, cu TVA, iar stadiu fizic realizat este de 0%);

– “Construire Grădiniţă cu Program Normal, Localitatea Sărmaşu, Judeţul Mureş” (valoarea totală  a investiţiei este de 2.118.416 lei, cu TVA, valoarea totală necesară pentru finalizarea obiectivului de investiţii este de 731.931 lei, cu TVA, iar stadiu fizic realizat este de 73,86%);

– “Dotare Grădiniţă cu Program Normal, Localitatea Sărmaşu, Judeţul Mureş” (valoarea totală  a investiţiei este de130.900 lei, cu TVA, valoarea totală necesară pentru finalizarea obiectivului de investiţii este de 130.900 lei, cu TVA, iar stadiu fizic realizat este de 0%).

Text şi foto: Alex TOTH

B buget sarmasu

C buget sarmasu

D buget sarmasu

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.