Home / Administratie / Liceul Romano-Catolic și 7 grădinițe avizate negativ de ISJ Mureș. Horațiu Lobonț: „Vom propune variante astăzi în ședința de CL”

Liceul Romano-Catolic și 7 grădinițe avizate negativ de ISJ Mureș. Horațiu Lobonț: „Vom propune variante astăzi în ședința de CL”

Distribuie

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș s-a întrunit marți, 28 martie, pentru a analiza proiectul de rețea școlară transmis de Direcția Școli din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș. Potrivit inspectorului școlar general, Ioan Macarie, dintre cele 34 de unități de învățământ au primit aviz favorabil doar 26.

Liceul Teologic Romano-Catolic a fost avizat negativ

Dintre unitățile de învățământ preuniversitar cuprinse cu personalitate juridică în proiectul de rețea școlară transmis către ISJ Mureș în 7 februarie, Liceul Teologic Romano-Catolic a fost avizat negativ. Celelate 7 unități școlare avizate negativ sunt grădinițe din cadrul unor școli, care au fost incluse în proiectul de rețea ca structuri arondate. Este vorba despre grădinițele de la școlile gimnaziale: „Nicolae Bălcescu”, „Serafim Duicu”, „George Coșbuc”, „Liviu Rebreanu”, „Romulus Guga”, „Tudor Vladimirescu” și grădinița din cadrul Liceului Vocațional Reformat.

„Pentru fiecare unitate în parte cu aviz negativ vom propune variante astăzi în ședința de Consiliul Local. Tocmai pregătim materialul să intre în regim de urgență”, a declarat Horațiu Lobonț, șeful Direcției Școli. În ceea ce privește Liceul Romano-catolic, Horațiu Lobonț a precizat că: „Inspectoratul nu a acceptat să aibă personalitate juridică”.

„Grădinițele acestea în proiectul de rețea erau ca și ciclu educațional preșcolar în instituția respectivă. Noi din preșcolar le-am trecut ca structură, dar ei (Consiliul de Administrație al ISJ Mureș n.r.) nu au acceptat. Am înțeles de ce și modificăm acum, după dorința lor”, a precizat Horațiu Lobonț.

Joia trecută, în 23 martie, în timpul protestului organizat de Grupul Civic pentru Liceul Romano-Catolic, părinți ai elevilor îngrijorați de faptul că se urmărește desființarea școlii au acuzat Inspectoratul Școlar că tergiversează luarea unei decizii. Atunci, părinții au citit un apel adresat inpectorului școlar general și juristului ISJ Mureș. Printre acuzațiile aduse ISJ Mureș, pe lângă „tergiversarea numirii unui nou director” și „interdicția de a înscrie elevi în clasele de început de ciclu”, părinții s-au referit și la o adresă trimisă de ISJ Mureș în 3 februarie 2017 către Ministerul Educației Naționale care cuprindea o rețeaua școlară a municipiului fără Liceul Romano-Catolic.

„Este un haos și dorim să se clarifice”

Înainte, în 21 martie, avusese loc la Prefectură, o ședință pe tema Liceului Romano-Catolic la care au participat prefectul, președintele Consiliului Județean, consilierul primarului, șeful direcției școli, reprezentanți ai ISJ, consilieri locali și părinți. În urma discuțiilor, ISJ Mureș urma să primească o notă argumentativă pentru proiectul de rețea trimis anul acesta. Părinții își doreau ca Inspectoratul să fundamenteze rețeaua școlară pe hotărârea de CL din 2015. Atât Ioan Macarie, cât și Illés Ildikó, inspector școlar general adjunct, le-a spus părinților că așteptau din partea Primăriei Municipiulu Târgu Mureș o notificare prin care să li se indice hotărârea de Consiliu Local, pe care o consideră valabilă în ce privește rețeaua școlară.

În legătură cu nota argumentativă care fusese trimisă către ISJ Mureș de Direcția Școlii referitoare la proiectul de rețea propus anul acesta, Illés Ildikó a declarat: „Nu știu cum să o numesc. Sunt înșirate citate din metodologie, hotărâri de Consiliu Local, dar nu scrie concret care este hotărârea lor și ce trebuie să facem”.
„La noi, la ora aceasta, nu știm care este cel vechi și care este cel nou pentru că sunt 7-8 hotărâri de CL, una este anulată de cealaltă. Și am cerut în repetate rânduri să ni se transmit exact care este hotărârea de consiliu valabil”, a mai spus inspectorul școlar general adjunct. Illés Ildikó a precizat că: „Noi ne dorim foarte mult să rezolvăm această situație”.

Apoi, Illés Ildikó a explicat că în ceea ce privește Liceul Romano-Catolic hotărârea de CL pe care se bazează actual rețea școlară, nr. 33/2015, a fost la rândul ei bazată pe Hotărârea de CL 271/2014, care a fost anulată în instanță. „Este un haos și dorim ca să se clarifice pentru ca să intrăm în legalitate și să vedem exact care este situația clară, legală, pentru că noi dorim să lucrăm conform legii”, a declarat inspectorul școlar general adjunct.

Nepermiterea înscrierii elevilor și autorizarea claselor

„Consiliul de Administrație al inspectoratului Școlar după ce s-a discutat și cu Ministerul Educației ni s-a recomandat… A fost un vot al Consiliului de Administrație, nu în unanimitate, ci în majoritate, ca până la clarificarea situației să nu se proiecteze clase de început”, a precizat Illés Ildikó. În legătură cu autorizarea claselor inspectorul școlar a declarat că: „în momentul în care s-a înființat ARACIP-ul a susținut că în momentul divizării toate autorizările și acreditările merg mai departe. Școala a cerut un punct de vedere, li s-a răspuns că ei nu pot să răspundă și o să ceară instituțiilor abilitate să răspundă la această întrebare. Am primit răspunsul din partea Ministerului unde avem citate din lege. Concret nu ni s-a spus că clasele de gimnaziu sunt sau nu sunt autorizate sau acreditate. Toată lumea ezită”.

„Din păcate, nu suntem noi cei care trebuie să rezolvăm toate aceste problem. În ceea ce ne aparține, chiar fosta inspectoare generală (Maria Kozak n.r) a depus foarte multe documente. Am cerut puncte de vedere, avem dosare întregi, dar toată lumea ne răspunde cu citate. Nimeni nu ne-a spus concret, dacă e legal, nu e legal, ne lasă să plutim. Nu știu care este situația, eu cer sprijinul tuturor instituțiilor și fiecare să resolve părticica lui pentru a rezlva această situație”, a mai adăugat Illés Ildikó.

Rețeaua școlară trimisă Ministerului Educației

Privind adresa ISJ Mureș către Ministerul Educației din 3 februarie 2017, Illés Ildikó a precizat: „Nu s-a fost trimis rețeaua de către Consiliul Local, a fost blocată toată țara și la un moment dat s-a primit o adresă din partea Ministerului să se trimită restul rețelei, până la clarificarea situației Liceului Romano-Catolic. În momentul în care se clarifică situația putem să reintroducem acești copii în rețea. Avem un sistem informatics în care sunt introduce toate școlile, toți copii, de unde datele sunt preluate automat de către Minister. Nu se poate bloca o țară întreagă până când se clarifică această situație, așa a considerat Ministerul Educației. Eu sper că se clarifică”.

„Am asistat iarăși la o discuție ca între surdo-muți”

În urma discuțiilor de săptămâna trecută de la ISJ Mureș, Szathmáry Zsolt, reprezentantul grupului civic al părinților, a declarat: „Am asistat iarăși la o discuție ca între surdo-muți. Nici de data aceasta nu am fst luați în considerare. După ședința de alaltăieri (21 martie n.r.) de la Prefectură, am crezut că instituțiile care au atribuții în rezolvarea acestei situații vor acționa. Atâta vreme cât nu există o rețea școlară nouă, rețeaua veche ar trebui să existe, iar în acea rețea veche, în vigoare și în anul șclar current Liceul Romano-catolic funcționează cu personalitate juridică. Acest fapt nu se dorește a fi acceptat la Inspectoratul Școlar”. „În timpul ședinței a fost o blocare permanent a oricărei soluții de rezolvare. Inspectoratul nu dorește să accepte faptul că Hotărârea Consiliului Local care reglementează rețeaua școlară existentă este în vigoare”, a adăugat Szathmáry Zsolt.

În legătură cu varianta agreată de ISJ Mureș, ca Liceul Romano-Catolic să continue ca structură arondată, fără personalitate juridică, Szathmáry Zsolt a spus: „Nu există temei juridic pentru această acțiune. Pentru că nu există nicio hotărâre judecătorească, care să spună că această școală are un alt statut decât toate celalte școli din oraș”.

Varianta ca Liceul Telogic Romano-Catolic să continue că unitate fără personalitate juridică a fost considerată cea mai sigură de către fostul inspector școlar general. Maria Kozak a declarat cu câteva zile înainte să-și înainteze demisia că până la clarificarea situației juridice legată de înființarea școlii varianta cea mai sigură pentru ca elevii să nu riște să nu le fie recunoscute studiile, în eventualitatea oricărei decizii ulterioare, ar fi ca Liceul Romano-Catolic să-și continue activitatea ca structură arondată. Pe de altă parte părinții elevilor se tem că acesta a ar putea fi doar un pas către desființarea școlii. Ioan Macarie, noul inspector șclar general, nu a dorit, până la această oră să comenteze decizia Consiliului de Administrație al ISJ Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.