Home / Administratie / VIDEO, FOTO: Buget adoptat în lipsa consilierilor UDMR. 56,1 milioane lei, pentru investiţii la Târgu-Mureş

VIDEO, FOTO: Buget adoptat în lipsa consilierilor UDMR. 56,1 milioane lei, pentru investiţii la Târgu-Mureş

Consilierii locali ai municipiului Târgu-Mureş au adoptat joi, 30 martie, cu unanimitate de voturi, 13, bugetul unităţii administrativ-teritoriale pe anul 2017, în sumă de 404.880.716 lei, atât la capitolul de Venituri, cât şi la Cheltuieli. La şedinţă au participat doar reprezentanţii Partidului Naţional Liberal (PNL), Partidului Social Democrat (PSD) şi Partidului Oamenilor Liberi (POL) deoarece aleşii locali ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), în număr de zece, au decis să boicoteze şedinţa în semn de protest faţă de neincluderea Liceului Romano-Catolic în reţeaua şcolară a municipiului Târgu-Mureş.

Boicot din partea UDMR

La ora 14.00 fix, cei zece consilieri care alcătuiesc fracţiunea UDMR din Consiliul Local Târgu-Mureş au ieşit în faţa Primăriei municipiului, unde Csiki Zsolt a dat citire unui comunicat, în care se solicită organizarea unei şedinţe extraordinare de Consiliu Local, săptămâna viitoare, în care să se găsească soluţii pentru includerea în reţeaua şcolară a municipiului a Liceului Romano-Catolic. „Marţi, 28 martie, Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş a luat o decizie privind reţeaua şcolară remisă anterior de către administraţia locală, iar  drept urmare opt instituţii de învăţământ, printre care Liceul Teologic Romano-Catolic şi Colegiul Reformat nu au primit aviz conform. Decizia privind finalizarea reţelei şcolare se ia de către Consiliul Local şi astfel poziţia UDMR este că aceasta nu mai poate fi amânată, deoarece considerăm că educaţia şi viitorul copiilor noştri este mai presus de toate”, a afirmat Csiki Zsolt, în numele celor zece consilieri locali UDMR. „Dorim să subliniem că acest gest nu este împotrivă, ci în susţinerea unei cauze, în mod concret a revendicării justificate a comunităţii maghiare”, a mai spus Csiki Zsolt, care a refuzat orice fel de întrebare din partea mas media.

Şedinţă statutară, cu 13 consilieri

La etajul 1 din incinta Primăriei, în sala de şedinţă, gestul consilierilor locali UDMR nu le-a picat tocmai bine colegilor din alte partide, primul înscris la cuvânt fiind Mark-Christian Hermann (POL). „Înţelegem oarecum raţiunea colegilor din UDMR privind motivul pentru care dânşii au decis să nu participe la şedinţa de astăzi, însă consider oarecum fără fundament această decizie, întrucât vorbim, totuşi, de două lucruri distincte”, a precizat Mark-Christian Hermann. „Pentru simplul fapt că Inspectoratul Şcolar Judeţean a emis un comunicat către municipalitate în care ne înştiinţează că nu acordă avizul conform pentru opt şcoli din cele 34 din reţeaua şcolară din Târgu-Mureş, şi între aceste opt şcoli din păcate se numără şi Liceul Teologic Romano-Catolic, noi nu ar trebui să perturbăm echilibrul şi rezultatele muncii pe care noi, cu toţii, din cele patru grupuri care sunt în Consiliul Local, am depus eforturi în ultima săptămână şi jumătate în comisiile de specialitate, în şedinţe de câte cinci, şase, şapte ore”, a adăugat reprezentantul POL.

Al doilea vorbitor al şedinţei a fost social-democratul Cristian Bratanovici. „Cred că fiecare dintre partide şi-a realizat o cotă parte de circa 70% din ceea ce şi-a propus. Eu cred, ca şi efect, că este benefic pentru fiecare dintre fracţiuni şi important e să putem funcţiona şi cred că e şi mai important că în sfârşit putem să validăm simplu, decent, transparent o muncă pe care am depus-o împreună, toţi colegii”, au fost cuvintele lui Cristian Bratanovici.

112

Theodora Benedek, discurs pro unitate şi cooperare

Şedinţa a fost prezidată de Theodora Benedek (PNL), care a propus consilierilor prezenţi să fie de acord cu modificarea ordinii de zi, alcătuită din 41 de proiecte de hotărâre, respectiv păstrarea pe ordinea de zi doar a proiectelor care nu suferă amânare, printre care şi cel referitor la adoptarea bugetului pe anul 2017. „Mă mâhneşte profund faptul că această şedinţă de Consiliu Local nu beneficiază de prezenţa colegilor de la formaţiunea politică UDMR. La această şedinţă de Consiliu Local primul punct de pe ordinea de zi propusă este cel referitor la buget. Bugetul acestei comunităţi, bugetul acestui oraş este un element extrem de important pentru dezvoltarea noastră ulterioară, pentru bunăstarea concetăţenilor noştri şi cred că este extrem de important să abordăm acest subiect cu maximă responsabilitate. În acelaşi timp însă, trebuie să evităm a împărţi oraşul în două. Nu putem să împărţim oraşul între români şi maghiari”, a mărturisit Theodora Benedek.

În cele din urmă bugetul a fost adoptat în unanimitate de voturi, 13.

Program de investiţii publice

O componentă importantă a bugetului municipiului Târgu-Mureş, capitolul Cheltuieli, o reprezintă Programul de investiţii publice, care prevede realizarea unor investiţii în sumă totală de 56.147.665 lei.

Dintre acestea, amintim:

6.600.000 lei pentru achiziţionarea a 136 de apartamente în Bulevardul Pandurilor nr. 44-46;

4.000.000 lei pentru achiziţionarea a 30 de autobuze;

3.000.000 lei pentru amenajare Parc Municipal, centru de atletism şi stadion;

3.000.000 lei pentru exproprieri de teren pentru investiţia „Prelungire Calea Sighişoarei în direcţia DN 13 Târgu-Mureş;

2.600.000 lei pentru prelungirea străzii Burebista;

2.400.000 lei pentru execuţie şi montare containere subterane pentru gunoi menajer;

1.700.000 lei pentru reabilitarea bazei sportive a Liceului cu Program Sportiv „Szasz Adalbert”;

1.242.632 lei pentru exproprieri de teren pentru investiţia „Tronson de legătură între strada Budiului şi Autostradă”;

950.000 lei pentru concurs de soluţii-proiectare, confecţionare şi montare statui: Principele Bethleen Gabor, Suto Andras, cardinal Iuliu Hosu;

945.860 lei pentru reţea de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în strada Eden;

800.000 lei pentru edificare parcări acoperite:

550.000 lei pentru concurs de soluţii, proiect tehnic şi execuţie Fântână arteziană Bodor Peter;

506.200 lei pentru mansardarea şi modernizarea Academiei de Sport;

500.000 lei pentru sericii de tip Cadastru edilitar, utilitar şi de cartografie în format 3D;

500.000 lei pentru proiectare, confecţionare şi montare grup statutar Şcoala Ardeleană;

500.000 lei pentru ecologizarea gropii de gunoi;

400.000 lei pentru amenajare/modernizare terenuri de sport;

400.000 lei pentru amenajare locuri de joacă pentru copii în Cetatea Medievală;

400.000 lei pentru pistă de biciclete cu studii şi proiecte;

300.000 lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate şi unui proiect tehnic pentru proiectul „Modernizare, extindere Primărie, amenajare sală de şedinţe, amenajarea podului existent”;

300.000 lei pentru sisteme de semaforizare;

265.953 lei pentru reabilitarea clădirii Primăriei Târgu-Mureş;

240.000 lei pentru reamenajarea şi conservarea Cetăţii Medievale;

230.000 lei pentru reabilitare ziduri medievale şi situri arheologice;

222.500 lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate şi unui proiect tehnic pentru proiectul „Adăpost de noapte”;

200.000 lei pentru achiziţionare şi montare de semafoare, acces şcoli, treceri de pietoni, marcaje şi cauciuc antiderapant;

120.000 lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea a cinci fântâni arteziene în parcul Moldovei, Parcul Furnica, cartierul Unirii, cartierul Cornişa şi cartierul Dâmbu Pietros;

100.000 lei pentru dotarea şi modernizarea cabinetelor de medicină dentară din unităţile de învăţământ;

100.000 lei pentru dotarea cu aparatură şi mobilier a cabinetelor medicale;

70.000 lei pentru execuţie bazin apă sărată în Complexul de Agrement şi Sport „Mureşul”.
Claudiu Maior, mulţumiri pentru toţi consilierii locali

La finalul şedinţei, Claudiu Maior, consilier personal al primarului municipiului Târgu-Mureş, a mulţumit tuturor consilierilor locali pentru modul în care au conlucrat la adoptarea bugetului din acest an. „Le mulțumesc consilierilor locali UDMR că au susținut în comisii materiale privind modernizarea Parcului Municipal și a împrejurimilor, achiziția de autobuze noi, realizarea de piste de biciclete, reabilitarea de străzi, școli, lucru care, de altfel, este normal, într-o comunitate unde se dorește armonie și respect reciproc, dar din păcate unora li se pare anormal, fiind mânați de interese politice.
Cred că ziua de astăzi a fost o zi în care cine spune că a câștigat ceva, greşeşte. Bugetul adoptat astăzi, trebuia adoptat, însă din respect pentru cetățeni, consilierii formațiunii politice UDMR puteau să fie prezenți, să își manifeste votul, așa cum intră în datoria unui consilier, apoi, dacă își doreau, puteau să părăsească sala de consiliu. Nu mi se pare normal ca orașul să fie împărțit între români și maghiari, trebuie să existe, din punctul meu de vedere, un Colegiu Romano-Catolic în Târgu-Mureș. Rog consilierii să fie cumpătați, să gândească, iar joia viitoare să avem un consiliu normal, din 23 de consilieri români și maghiari, care să voteze ceea ce este legal pentru oraș și pentru cetățenii acestui oraș, care dintr-un motiv sau altul sunt nedreptățiți pentru că își văd copii duși prin alte unități școlare”, a declarat Claudiu Maior.

Text şi foto: Alex TOTH

113

114

115

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

UMFST, în topul mondial al universităților Clinical and Health

Cel mai recent clasament dat publicității de Times Higher Education (THE) poziționează Universitatea de Medicină, …