5 aprilie, Ziua Automobilistului. INTERVIU cu Claudiu Rusu, triplu campion naţional la viteză pe traseu montan Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 510 Vizualizări

5 aprilie, Ziua Automobilistului. INTERVIU cu Claudiu Rusu, triplu campion naţional la viteză pe traseu montan

Cotidianul Zi de Zi vă propune un interviu cu Claudiu Rusu, cel mai titrat pilot de raliuri din Târgu-Mureş, de trei ori campion naţional la viteză pe traseu montan – grupa motoarelor de 2000 centimetri cubi şi Sportivul Anului 2009 în automobilism sportiv. Pasionat de maşini şi motoare încă din copilărie, Claudiu Rusu mărturiseşte că deşi automobilismul este un sport nelipsit de dezamăgiri, „de multe ori călătoria a fost mai frumoasă decât izbânda”…

Reporter: De când aveţi „microbul” automobilismului în sânge?

Claudiu Rusu: Automobilele m-au fascinat de mic copil, ca majoritatea băiețeilor m-am jucat mult cu mașinuțe improvizate, apoi am mai crescut și m-am înscris în Clubul Pionierilor la secţia karting, unde am prins bazele pilotajului sportiv și a pasiunii pentru mecanică. Pe atunci ca să te dai cu kartul trebuia să duci benzină de acasă, şi cum nu aveam mă mulțumeam să învăț din greșelile celorlalți copii… Au trecut anii, pasiunea pentru automobil a rămas și încurajat de un prieten mi-am luat prima mașină de curse. Asta se întâmplă acum 10 ani și de atunci acest ”microb” a avut o evoluţie galopantă, generând repede o dependență cronică față de automobilism.

Rep.: Ce rol ocupă în viaţa dumneavoastră automobilele?

C.R.: Dincolo de pasiune, automobilismul, fie că pilotez, fie că meșteresc, fie că urmăresc curse la TV sau mă documentez, este modul meu de a evada din cotidian, de a-mi căuta refugiul și de a încărca bateriile. Asta însă trebuie să știți că presupune și multă muncă, cu nopți nedormite, cu frustrări materiale, cu eșecuri și deznădejdi. Dar acesta e prețul și vă asigur că este corect. Privit retrospectiv, de multe ori călătoria a fost mai frumoasă decât izbânda. Lumea curselor auto este o lume aparte, iar practicanții automobilismului sportiv sunt niște oameni extraordinari de la care mereu ai ce învăța și cărora mereu găsești motive să le fi recunoscător pentru experienţa împărtășită, pentru curajul și nebunia lor frumoasă, dar mai ales pentru caracterul lor. Am cunoscut aici oameni absolut remarcabili, care prin felul lor de a fi formează mereu în jurul lor alți oameni frumoși, formează caractere.

Rep.: Care sunt principalele performanţe obţinute în cariera dumneavoastră sportivă?

C.R.: Specialitatea mea este asfaltul, cursele de coastă sau de viteză pe traseu montan – VTM. Am cochetat și cu lumea raliurilor, având câteva participări sporadice, însă nu mi-am putut susține din resurse proprii o participare constantă. Daca e să vorbim de campionate cu caracter național, rezultatele notabile au fost cam aşa: în 2007, 2008 şi 2009 am fost campion naţional la VTM – grupa motoarelor de 2000 centimetri cubi, în 2007 am fost desemnat de Automobil Club Român Sportivul Anului în automobilism sportiv, în 2009 m-am clasat pe locul 1 la Memorialul „Laurențiu Moldovan” – circuit în Cluj, în 2010 m-am situat pe locul 1 la Raliul Europa-Nova de la Cluj, în 2013 am terminat pe primul loc la general Raliul Botoșaniului şi pe locul 1 la general la Raliul Rotary Gherla. Pentru că tot vorbim de Ziua Automobilistului, vă mărturisesc că toate mașinile cu care am participat la competițiile amintite au fost personale, fiind pregătite cu drag, pasiune şi în primul rând cu respect pentru automobil.

Rep.: Care este cel mai mare of pe care îl aveţi în calitate de automobilist?

C.R.: Ofuri ca șofer prin România ar fi mai multe: faptul că școlile de şoferi sunt SRL-uri de produs permise de conducere pe bani, cu şoferi total nepregătiți pentru situațiile dificile reale ce pot apărea în traficul cotidian, faptul că pe alocuri legislația noastră nu este judicios adaptată la condițiile noastre de trafic, faptul că Poliția Rutieră chiar dacă face eforturi încă are dificultăți mari de a-și impune autoritatea cuvenită și altele, însă lipsa autostrăzilor și a șoselelor expres, generată în principal de birocrația absurdă și inerția instituţională mă deranjează cel mai mult. Extrapolând puțin, mă supără cel mai tare faptul că încă statul român nu-i respectă suficient de mult pe automobiliștii săi. Să sperăm că măcar de la această aniversare încolo…

Rep.: Aveţi vreun mesaj pentru automobiliştii din România?

C.R.: La Mulți Ani automobiliști, să ajungeți mereu cu bine acasă la ai voștri!

A consemnat Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE