Bizamul, exponatul lunii la Secția de Științele Naturii Cultură
  • Valentin Covaciu
  • 0 comentarii
  • 414 Vizualizări

Bizamul, exponatul lunii la Secția de Științele Naturii

Secția de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș a inițiat un proiect pentru promovarea patrimoniului muzeal conservat în depozitele științifice, printr-o diversificare a ofertei pentru public, alta decât cea oferită prin expoziția de bază. Astfel, prin proiectul „Exponatul lunii”, începând din aprilie, publicul va avea ocazia să admire câte un exponat aparte.

Exponatul lunii aprilie: bizamul

„Exponatul lunii aprilie este bizamul, Ondatra zibethicus, un exemplar naturalizat, conservat în depozitul de mamifere al muzeului de circa 24 de ani.

Piesa provine de la Sântana de Mureș și a intrat în patrimoniul muzeului în data de 15 februarie 1993, prin bunăvoința doamnei Elena Godan, pe atunci angajată a muzeului. Prepararea prin naturalizare a piesei a fost realizată de către domnul restaurator Szombath Zóltan.

Vor fi expuse, de asemenea, cranii și fragmente de cranii aparținând acestei specii de mamifer.

Publicul interesat poate afla detalii despre acest mamifer, la sediul Secției de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș din Tîrgu-Mureș, de pe strada Horea nr. 24, pe tot parcursul lunii aprilie 2017”, a precizat Daniela-Ramona Botoș, șef de secție Secția de Științele Naturii Muzeul Județean Mureș, într-un comunicat de presă.

___

Bizamul (Ondatra zibethicus), denumit și ondatră, șobolan mirositor, șobolan moscat, șobolan de apă (deși e incorect, există o specie diferită numită astfel), șobolan bizam, șobolan de mosc este un mamifer rozător mic semiacvatic (din familia Cricetidae, subfamilie Arvicolinae) răspândit în mlaștinile, lacurile puțin adânci și pâraiele din America de Nord și care au fost introduse și în Europa. A pătruns în fauna României pe două căi: una în anul 1938, evadând din crescătoriile de lângă Praga și coborând pe Dunăre, a intrat prin Crișana și Banat; alta – în 1951 când a venit în Delta Dunării, scăpând din crescătoriile din Rusia. Astăzi este răspândit de-a lungul tuturor râurilor din România, dar mai frecvent în Lunca și Delta Dunării. (sursa: wikipedia.org)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!